Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

A szigetelés magában kevés a spóroláshoz

Hiába szigeteltek le több panelházat Mosonmagyaróváron, ez önmagában kevés a spóroláshoz.
A mosonmagyaróvári városközpont panelházai elöregedtek és részleges felújításra szorulnak. Az ott lakók nagy részének jelentős anyagi megterhelést jelentenének ezek a munkálatok. A panelházak hőszigetelésére, valamint a fűtés berendezéseinek és egyéb épületgépészeti rendszereinek korszerűsítésére terjed ki a 2001 óta élő pályázat. Így a tervezett felújításra kétféle forrásból – állami és önkormányzati – nyerhető el támogatás.

Mindkettő mértéke az egész beruházás költségének legfeljebb egyharmada lehet, de nem haladhatja meg a lakásonkénti négyszázezer forintot.

A lakástulajdonosoknak saját erőként a költségek legalább egyharmadát kell biztosítaniuk. Az energiatakarékosságra épülő programra lakásszövetkezetek adhatták be pályázatukat. Az elmúlt években a kedvező finanszírozásnak köszönhetően a városban több panelházat „csomagoltak" már be, illetve cserélték ki ablakait.


Az ily módon felújított panelházak lakóinak némelyike azonban az elmúlt hónapok fűtésszámláinak tükrében úgy érzi, nem érzékelnek szinte semmiféle pénzbeli megtakarítás. A házak kívülről szebbek lettek, ám a fő cél – az energiatakarékosság – nem érvényesült. A Joule Kft. ügyvezetője szerint a hőszigetelés önmagában nem elegendő ahhoz, hogy lényeges megtakarítást érjenek el a lakók.

– Amikor az önkormányzat a pályázatokat kiírta, minden esetben felhívta az érintett lakók figyelmét arra – és a Joule Kft. is tájékoztató füzeteket adott ki ezzel kapcsolatban –, hogy jelentős hőmegtakarításra csak egy bizonyos szint után lehet számítani – mondta Mild Miklós, a Joule Kft. ügyvezetője.

– A szigetelés, illetve az ablakcsere önmagában nem oldja meg a lakók igényét, hogy maguk tudják szabályozni a fogyasztásukat és ennek mértékében fizessenek.

– Látjuk a hatását ezeknek a fejlesztéseknek, hiszen a leszigetelt épületek mutatnak némi megtakarítást a többi panelházzal szemben, ám ennek értéke nem minden esetben éri el a kívánt szintet. A Marx utcai épületeknél például 100–150 ezer forint a megtakarítás félévente. Ez az összeg az egyes lakásokra lebontva nem jelent lényeges változást.
A Kossuth-lakásszövetkezet három háztömbjében ezzel szemben 1,3 millió forint megtakarítás jelentkezett fél éven belül. Itt a lakók már felszereltették a költségmegtakarításhoz szükséges szabályozószerelvényeket és a költségmegosztó készülékeket radiátoronként.

Ezekkel mindenki maga befolyásolhatja a meleget, számlája összegét. Így volt, aki néhány ezer forintos megtakarítást ért el, de akadtak, akik több mint 10 ezret spóroltak ezekben az épületekben.
– Az egyéni szabályozószerelvények beszerelése nem a Joule Kft. feladata. A lakóközösségeknek maguknak kell gondoskodniuk ezekről. A városban van olyan panelház, ahol ez hatékonyan működik, így ajánlatos az érintett lakóközösségek közös képviselőinek konzultálniuk a kérdésben – mondta Mild Miklós.

A lakók veszik fel a kölcsönt, az önkormányzat törleszt

Az önkormányzat legutóbb kiírt panelpályázatára tizennyolc lakóközösség jelentkezett. Az összességében mintegy 327,7 millió forintos bekerülési költségű munkálatokhoz igényelt önkormányzati támogatás 109,1 millió forint lenne. Az egyharmados arányú önkormányzati támogatást négy pályázó kapta meg, összesen 31 millió forint értékben. Ezeket az önkormányzat továbbította a Belügyminisztériumhoz. Kedvező elbírálásuk esetén a kivitelezés idén megindulhat.

A képviselő-testület legutóbbi ülésén döntött arról, hogy a nyeretlen tizennégy pályázathoz is biztosítják a támogatást. Az egyik bank ajánlatot tett az önkormányzatnak kamattámogatott hitel lehetőségére. A kölcsönt csak lakóközösségek vehetik fel. A bekerülési költség önkormányzatra eső egyharmad részét ebből a kamattámogatott hitelből fedezik majd oly módon, hogy a lakóközösségek veszik fel a kölcsönt, az önkormányzat pedig vállalja a törlesztést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ami tavaly bevétel, az idén kiadás

Az önkormányzatok iparűzésiadó-bevétele fontos láncszeme a település költségvetésének. Tovább olvasom