Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

A szervezetlenség feléli a természeti értékeket

Amennyiben rövid időn belül nem teremtődnek meg a turizmus alapvető feltételei a Szigetközben, úgy a már hosszú ideje zajló, rendezetlen idegenforgalom feléli a tájegység értékeit.
Ha szervezetlenül érkeznek a vízi turisták, sok kárt okoznak a tájban.
A szervezett idegenforgalom még nem alakult ki a Szigetközben, ezért a turizmus ma szinte egyet jelent a kártétellel a tájegységben – mondta el a Kisalföldnek Láng István a Mosonmagyaróvár Környezetvédelméért Közalapítvány képviselőjeként. Hiányzik az az egységes idegenforgalmi kezelés, ami a bevételek egy részét visszaforgatja a táj karbantartására, megőrizve annak állapotát, biztosítva egyensúlyát.

Hiányzik az infrastruktúra

– A Szigetközben – jelentősebb műemlékek hiányában – a természeti értékekre lehet alapozni az idegenforgalmat. Ezért a tájegység települései és az idegenforgalom számára létkérdés a természeti értékek

megőrzése. A szervezetlenség, az egyértelmű rendelkezések hiányában az idegenforgalomból a településeknek minimális bevétele keletkezik, a természeti értékek ezzel szemben folyamatosan károsodnak. Az érkező vendégek többnyire az otthonról hozott vagy maguk főzte ételeket fogyasztják, csak a legszükségesebbeket veszik meg a falvakban. A csoportokat szervező cégek nem helyiek, így tevékenységük után nem az itteni önkormányzatnak fizetnek adót, így nem fordítanak vissza pénzt a területi feltételek javítására – hangsúlyozta a szakértő.

Mint megtudtuk, az idegenforgalom ágai közül a vízi turizmus okozza a legtöbb kárt a természeti értékekben. A Mosoni-Dunán kialakult egy spontán rendszer, ami viszonylag jól működik. A folyó mentén kialakultak a sátorozóhelyek, többnyire kielégítő infrastruktúrával. A vízi turizmus kulturált levezetése itt megoldott.

Nincsen törvényi háttér

A túrázók jelentős része valamilyen vízi járművel érkezik és csaknem egy hetet tölt a hullámtéren. Éjszakáikat sátorban, vadkempingezve töltik, mindenféle infrastruktúra hiányában. A hullámtéri turizmusban rejlő lehetőségeket már felismerték a különböző cégek. Jelenleg már több, nem helyi társaság is szervez utakat – az interneten is – a hullámtérbe, gyakorlatilag mindenféle területi hozzájárulás nélkül. A spontán sátortáborok számának növekedése újabb és újabb területek szabálytalan igénybevételét jelenti. Hely hiá-

nyában a sátorozók egyre beljebb szorulnak a hullámtéri erdőkbe. A sátorozók, a sátortáborok megjelenése egyet jelent a szemét keletkezésével, a tűzifa biztosítása és egyéb célok érdekében a környező növényzet rongálásával, a terület állandó zavarásával. A szemételszállítás nem megoldott, így a hulladék a területen marad, melyet jobb esetben elásnak, ami szintén nem tekinthető jó megoldásnak.
Az idegenforgalom szabályozása jelen keretek között nem lehetséges. Egyértelmű rendszabá-

lyok híján az egyéni és csoportos turisták rendreutasítása sem járható út, hiányzik hozzá a határozottan fellépő hatóság.
– A jól működő vízi turizmus alapelve, hogy a védett területen a vendég áthaladjon és csak a kijelölt helyeken álljon meg. A megállóhelyeken viszont biztosítani kell a minőségének megfelelő infrastruktúrát, a megállóhely üzemeltetését. A vízi turizmus szervezésénél ki kell jelölni azokat a vízfolyásokat, folyószakaszokat, ahol a vízi közlekedés engedélyezett, és ezzel párhuzamosan a megállóhelyeket is, ahol támogatni szükséges a megfelelő infrastruktúra kialakítását. A nemzeti park megvalósításával megfelelő mederbe terelődne a vízi turizmus is – fogalmazott Láng István.

Kapcsolódó cikkek >>

Szigetköz, a területfejlesztés fehér foltja (2003-04-03) >>
Szigetköz: Eltűnt csónakok nyomában (2003-03-21) >>
Veszélyben a Rába és a Szigetköz? (2003-02-27) >>
PÁLYÁZATI FELHÍVÁS (2003-05-30) >>
Másfél milliárd a Szigetköznek (2002-09-19) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Flexum egyetlen esélye a tőkebevonás

A főhercegi malomból kétszáz ágyas gyógyszállót akar, Ásványrárón meg negyvenhat hektáron üdülőfalut… Tovább olvasom