Kisalföld logö

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 19°C | 34°C Még több cikk.

A szerencsések ritkán találkoznak velük

A szerencsések ritkán találkoznak velünk – fogalmaz Buchné Fenyvesi Éva, az Anubisz Temetkezési Kft. ügyvezetője. Édesapját, Fenyvesi Sándort 1938-ban alkalmazták temetőgondnokként: utódai szinte családi vállalkozásként viszik tovább a szakmát.

Fenyvesi Sándor a Pammer család után, 1938-ban lett a magyaróvári temető gondnoka a városháza alkalmazásában: vállalva a sírásástól a temető üzemeltetéséig, zárásáig, felügyeletéig minden teendőt. Az édesanya 1957-ben a mosoni és a magyaróvári temető kirendeltségvezetője lett. A család a tizenkilencedik század végén épült gondnoki házban talált otthonra, a feleség tizenkét gyermeknek adott életet.

– Akkoriban nem volt ritkaság a nagy család, édesapám és édesanyám is tízgyermekes famíliából származik – meséli Éva, aki harmadik a gyerekek sorában. Szüleitől sok szeretetet kapott és a munka megbecsülését örökölte.

Bár testvéreivel együtt már kora gyermekkorukban találkoztak a halál, az elmúlás tényével, látványával, mégis meleg, életvidám családi légkörben nevelkedtek.

Ám megtanulták a halottak iránti tiszteletet is, hogy hogyan kell illendően viselkedni a temetőben.
Régebben a temetőgondnokság biztos munkalehetőség volt: aki jól végezte feladatát, innen mehetett nyugdíjba. A szülőket nyugdíjazásuk után Buchné Fenyvesi Éva követte a mesterségben: 1976-ban vette át a kirendeltségvezetői szerepet, 1992-től az Anubisz kft. ügyvezető igazgatója. Testvérei közül Teréz virágkötőként, Károly általános temetkezési dolgozóként helyezkedett el.

– Átérezzük a halottak hozzátartozóinak fájdalmát, a barátok, ismerősök halála rendít meg a leginkább – teszi hozzá Károly, akinek fia, az ifjabbik Károly a kitanult pékszakma helyett közel tíz éve ugyancsak az Anubisz kft.-nél dolgozik. Mint mondja, szereti munkáját, annak ellenére, hogy mínusz 20 fokos fagyban vagy akár 40 fokos hőségben is el kell végezniük a feladatot.

A vállalkozás Mosonmagyaróváron és környékén évente átlagosan hatszáz temetés lebonyolítását vállalja. Különleges igényeket is kielégítenek: van, akit lovas hintóval kísérnek utolsó útjára, másoknak a kedvenc nótáját húzzák el a végső búcsún. Többen élő zenét igényelnek, igen kedveltek ilyen alkalmakkor a Zorán-, Republic-számok. A legdíszesebb a katonák, rendőrök temetése, de az egyetemi professzorokat, a piarista gimnázium tanárait is méltó főhajtással búcsúztatják.

Egy koporsó átlagosan százezer forintba kerül, a trópusi tölgyfa ennek duplája, míg egy üvegkoporsó négyszázezer forint. Erre viszont még nem volt igény. A hetvenes években kezdett teret hódítani az urnás temetés, mostanság többen urnakoporsóban helyezik el szeret-
teiket.

Fenyvesiék: A szülőket Buchné Fenyvesi Éva követte, Teréz virágkötő, Károly és ifjabb Károly szintén Anubisz-dolgozó lett.
Egykoron: A családban édesanyjuk tizenkét gyermeknek adott életet.

Mészely Réka

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzgyűjtés Eurovegasra

A The Daily Telegraph értesülése szerint a Crédit Suisse 137,5 millió eurót kíván felhajtani a fedezetialap-kezelőktől és egyéb intézményi befektetőktől a Bezenye közelében készülő kaszinó- és vendéglátó-együttes finanszírozására. Az ismertetés szerint a tervek között szerepel az „öt szuperkaszinó" mellett egy szállodasor és egy szórakoztató-központ felépítése is. Tovább olvasom