Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

A szegények orvosának emlékére

A dunakilitiek összefogásának köszönhetően szombaton felavatták községük szülöttének, Boldog dr. Batthyány-Strattmann Lászlónak a mellszobrát. Az eseményen a szegények orvosának unokája is részt vett, s fejet hajtott nagyapja emlékműve előtt.
Boldoggá avatott nagyapja előtt tisztelgett a herceg unokája a szoborállítás alkalmából rendezett ünnepségen.
Közel fél évvel ezelőtt kezdődött meg a gyűjtés Dunakilitin annak a mellszobornak az elkészíttetésére és felavatására, mely a település márciusban boldoggá avatott szülötte előtt tiszteleg. Több mint félmillió forintból azután elkészült a szobor, mely a szegények orvosáról elnevezett iskola előtt most méltó helyére került. A szombati avatóünnepségre neves egyházi méltóságok és a grófi család több tagja is ellátogatott.

Üzenet a múltból

Az ünnepség szentmisével – melyet dr. Pápai Lajos megyés püspök celebrált – és a Batthyány-ereklye elhelyezésével kezdődött. Ezt követően a meghívottak a helyi általános iskola udvarára vonultak. Suri László alpolgármester köszöntőjében kijelentette: Dunakilitin a 2003-as évet a Batthyány-évnek szentelték. A márciusi római zarándokúton, melyen félszázan képviselték a boldoggá avatott szülőfaluját, büszkék voltak településükre. Az alpolgármester szerint az örökké szerény Boldog Batthyány minden bizonnyal tiltakozna a szoboravatás miatt, ám a helyiek így tudnak méltó emléket állítani községük kiemelkedő személyiségének, s az ő emberi nagyságának. Suri László elmondta: a mellszobor üzen a múltból és a herceg élete példa legyen mindenki számára.

Az „ifjabb" herceg

Ezután szót kért a szegények orvosának jelen lévő unokája, Batthyány-Strattmann László Paszkál herceg. A nagyapjára megtévesztésig hasonlító unoka kiemelte: rendkívüli esemény alkalmából látogatott el Dunakilitire, hisz nagyapja 133 évvel ezelőtt itt kezdte el életpályáját. A fiatalok nevelése és képzése szorosan hozzátartozott munkájához. Az „ifjabb" – 65 éves – herceg örömmel konstatálta, hogy nagyapja nevét a szülőházában kialakított dunakiliti iskola őrzi. A római ünnep után a Batthyány család szoros kapcsolatot alakított ki az itteniekkel, s most mindenkinek megköszönte ezt a megemlékezést.

Az ünnepség fénypontjaként dr. Pápai Lajos megyés püspök felszentelte a mellszobrot, melyet a Batthyány család tagjai is megkoszorúztak. Ezt követően mindenki megtekinthette a szegények orvosának szülőházát. A délután során Hűséggel és szeretettel címmel előadások hangzottak el a herceg munkásságáról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állami pénz a rehabilitáció terveire

Sikerrel járt – legalábbis az első fázisban – a Mosoni-Duna menti huszonkét település… Tovább olvasom