Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

A szegény északi és a gazdag nyugati rokon

Szlovák és osztrák testvértelepülésekkel fonják szorosabbra a kapcsolatot a szigetközi önkormányzatok.
A közös pályázatokhoz szükségesek ezek a kapcsolatok, emellett szegényebb északi szomszédunktól a kulturális kapcsolatok erősítését, a tehetősebb nyugati „rokontól" tűzoltóautókban, haszongépjárművekben is megnyilvánuló segítséget várhatnak.

– Lilienfeld, testvértelepülésünk számunkra ablak nyugat felé – mondta Tóth István dunaszigeti településvezető. – A németországi községgel régóta szoros a kapcsolatunk: korábban használt tűzoltóautót, traktort és mikrobuszt kaptunk tőlük. Ma már a használt dolgokra nincsen szükségünk, rengeteget léptünk előre. Bár még nem vagyunk nyugati szinten, úgy érzem, nem kell játszanunk a szegény rokon szerepét.

Mindenesetre terveink között szerepel egy földmunkagép és egy kisteherautó behozatala is Németországból. Igaz, ezt már inkább megvásárolni szeretnénk. A szlovák „testvéreinkhez" ősi szálak fűznek: Doborgazzal, Keszölcéssel és Vajkával elsősorban a sport, a kultúra és a tűzoltóversenyek kapcsán találkozunk.

Dunakiliti a szlovákiai Nagyszarvával és Oroszvárral, valamint az ausztriai Köpcsénnyel és Lilienfelddel „ápol" testvéri kapcsolatot. Ez utóbbi községből importálta tűzoltóautóját: igaz, ez háromezer eurójába került az önkormányzatnak.

Halászi a szlovákiai Féllel és az osztrák Berggel kötött „rokoni szerződést": Majthényi Tamás polgármester szerint ez eddig leginkább a közös pályázatokban nyilvánult meg mindhárom oldalról. „Most egy közös magyar–szlovák–osztrák szakácskönyv elkészítésén gondolkodunk" – mondta.

A szlovákiai Malinovóval folyamatos Hédervár kapcsolata is: iskolai, sport- és kulturális téren. Az ausztriai „testvér", St. Peter Freinstein képviselőivel már ritkábban találkoznak, ám közös pályázatról már velük is esett szó. Mindenesetre tűzoltóautót már Hédervár is importált nyugati szomszédunktól: a helyi tűzoltó-egyesület egy másik osztrák településről hozta kedvezményesen járművét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európába hoznák az iráni földgázt

A tervek szerint Mosonmagyaróvár is szerepet kap abban a programban, amiben öt ország energiavállalatai álltak össze, hogy az iráni földgázt Európába vezessék, Törökországból hazánkon keresztül az ausztriai Baumgartenbe. A Nabucco-projekt kezdetét jelentő együttműködési megállapodásokat 2002-ben írta alá öt ország energiavállalatai. Tovább olvasom