Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

A szárnyas hangyák okozták a vesztét?

Tizenkét éve egy dunaszigeti asz- szonynak megváltozott az élete: fel- tehetően a rovarirtó szer okozta bőr- betegségét, ami után leszázalékolták és a munkáját is elvesztette.
Idei Istvánné Fájó emlékek: Az asszony máig őrzi a betegségéről szóló dokumentumokat.
Több mint egy évtized múltán is tisztán, de fájó emlékekkel gondol vissza annak a betegségnek a részleteire a dunaszigeti Idei Istvánné, amely teljesen megváltoztatta életét. Az azóta munkanélkülivé vált és leszázalékolt asszony minden bizonnyal a rovarirtó szerekben lévő quaternium nevű anyagtól került annak idején több hónapra kórházba. Azóta gyógyszereken él, tanácstalan és elkeseredett. Az asszony úgy érzi, nincs hová fordulnia panaszával, ezért kereste meg a nyilvánosságot.

Kiütések, erős fájdalmak

– Hosszú ideig a Karolina kórházban takarítottam, innen kerültem át hasonló munkakörbe 1990 januárjában a mosonmagyaróvári agrárkarra – kezdte történetét Idei Istvánné. – A feladatom közé tartozott a tanszékek és az előadók rendbetétele. Július közepén észrevettem, hogy ez utóbbi helyen egyre több szárnyas hangya tanyázik. Szóltam is ez ügyben feletteseimnek. Augusztusban aztán egy nap rovarirtót szórtak a padlóra, ami hatásosnak bizonyult: tucatnyi elpusztult állat hevert szanaszét. Az állatokat és a vegyszert felporszívóztam, majd kiráztam a porzsákot. Estére viszont rázni kezdett a hideg, másnapra hólyagok lettek a kezemen és a lábamon. A bőrgyógyászaton injekciókat kaptam gyöngyöző karomra. Táppénzre mentem, erős fájdalmaim voltak éjszakánként. Se ülni, se aludni nem tudtam rendesen, éreztem, ahogy húzódik a bőröm.

„Máig gyógyszereken élek"

– Aztán állapotom egyre rosszabb lett, s beutalásomkor a győri kórházba érve már a nővérek segítettek fel a földről, mert összecsuklottam. Hónapokat töltöttem ott, vizsgálatok és kezelések egész sorát végezték el rajtam. Mint kiderült, négy különböző anyagra is érzékeny vagyok, többek között a rovarirtó szerekben található quaterniumra. A betegségem és a kálváriám rendkívül megviselt: máig gyógyszereken élek, s folyamatosan ellenőrzésekre kell járnom. 1994-ben leszázalékoltak, így azóta nem is dolgozom. Havonta 17.600 forintot kapok kézhez, amit nem könnyű a férjem fizetésével együtt beosztanunk. Annak idején munkaügyi pert indítottam az egyetem ellen, ám keresetemet elutasították. Az indoklás szerint nem igazolódott, hogy vegyszerhasználat történt, s betegségemet munkahelyi tevékenység közben szereztem.
„ Rovarirtószer-érzékenységemről korábban nem tudtam, így elmondhatom: a szárnyas hangyák okozták a vesztemet."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Saját zsebből a rendbontók ellen

Tizennyolc helybéli elszánt fiatal rója Mosonmagyaróvár utcáit és figyeli a rendet immár fél éve. A… Tovább olvasom