Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

A Száraz-erdő vízre vár

A dunakiliti száraz-erdei holtág rehabilitációs terve elkészült. Nem tudni azonban, feltöltődik-e vízzel a több évtizede elhanyagolt, félig kiszáradt meder. Ehhez a tulajdonosokkal való egyezségre és pályázati pénzre lenne szükség.
illusztráció
A száraz folyómederben a vízi élet újrateremtésére indult kezdeményezés a településen. A tervek szerint a Száraz-erdő feltöltése a környező terület növényvilágát is táplálná. A Duna elterelése óta szinte kiszáradt ez a meder, a duzzasztóműhöz vezető út kettévágta azt, a felső részét időközben fel is töltötték. Az erőmű felé vezető ágszakaszt néhány éve az úgynevezett Rudi-rét felől, alulról el lehetett látni, ám alacsony vízszint esetén azóta is csak pang benne a víz.

Dunakiliti a megyei közgyűlés Szigetköz-bizottságán keresztül a Miniszterelnöki Hivatalhoz nyújtott be pályázatot a Száraz-erdő rehabilitálásának érdekében. Szokoli Sándor polgármester szerint azonban még sok a kérdőjel ebben az ügyben.

– Három vízpótló változatot dolgoztunk ki, közülük egy megkapta az elvi vízjogi létesítési engedélyt – kezdte a polgármester. – A kivitelezési terv engedélyeztetésére a kérelmet beadtuk, a környezetvédelmi hatástanulmány elkészítése várat magára. Korábban elhangzott az az elképzelés, mely szerint a duzzasztómű felé vezető út alatti részre árteret építsünk, ám ez rendkívül költségesnek bizonyult, s egyes vélemények szerint környezeti szempontból sem hozott volna érdemi előrelépést. Ráadásul az érintett földtulajdonosok hozzájárulása is szükséges ehhez.

– A másik elképzelés szerint az állami tulajdonban lévő terület legutóbb feltöltött medrének egykori nyomvonalát látnák el vízzel. A harmadik koncepció szerint a mostani meder alsó része kerülne víz alá, felső vége a szivárgócsatornához csatlakozna. Szóba került, hogy a múlt században használt medret kotornák ki újra, ám a tulajdonosok a felajánlott területcsere ellenére sem támogatják az elképzelést.

A huszonkét hektáros erdős részt holtág szelné át, ami kedvező is lehetne számukra. E gondok miatt valószínűleg így csak az állami területen tudjuk megvalósítani elképzeléseinket. Az eredeti rehabilitációs tervek költsége harmincnyolcmillió forint lenne, a módosított változaté húszmillió. A vízi élet visszaállítását egészében állami támogatásból, pályázati pénzből finanszíroznánk – vázolta az elképzeléseket Szokoli Sándor polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Robogós járőr cirkál a városban

Sok szabálytalankodó autósnak okozott meglepetést és egyben bosszúságot a Mosonmagyaróvár… Tovább olvasom