Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

A szabadság a lengyelek és a magyarok közös ügye

A lengyel–magyar barátság sok közös fejezete között is kiemelt jelentőségű Poznan és Budapest összefonódott, 1956-os története. Ez az alap, a lengyel–magyar barátság kulcsszava: a szabadság – hangoztatta Roman Kowalski lengyel nagykövet a mosonmagyaróvári Gulyás Lajos Kollégiumban nyílt „Szétlőtt városok. Poznan–Budapest 1956" című kiállításon.
Az 1956. június 28-i poznani felkelés – mely 57 életet követelt – képsoraival indít a mosonmagyaróvári Gulyás Lajos Kollégiumban nyílt Szétlőtt városok című kiállításon a Poznan–Budapest 1956 című tárlat, mely az 1956-os magyar forradalom fontos eseményeit is felsorakoztatja a plakátokon. A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából március 21-ig az intézmény nyitvatartási idejében látogatható tárlatot Roman Kowalski lengyel nagykövet nyitotta meg.

– A lengyeleket és a magyarokat mindenkor a szabadság vezérelte. A szabadság, amelynek jelentősége mindkét nép számára megkérdőjelezhetetlen a mai napig. Az 1956-os forradalom eseményei is mindenekelőtt a szabadságról üzennek nekünk – hangoztatta a magyarul felszólaló lengyel nagykövet, aki a mosonmagyaróvári sortűzre is emlékeztetett.

Az 1956-os poznani és budapesti eseményeknek állít emléket a Gulyás Lajos Kollégiumban nyílt tárlat.
Az 1956-os poznani és budapesti eseményeknek állít emléket a Gulyás Lajos Kollégiumban nyílt tárlat.

„Ma, az évek távlatából még tisztábban látjuk az akkori események jelentőségét. Még inkább világos számunkra, hogy Lengyelország és Magyarország európai uniós integrációja, ez a hosszú folyamat 1956-ban, Budapest utcáin vette kezdetét. Hálásak vagyunk ezért, és nemcsak mi, lengyelek, a magyaroknak" – tette hozzá Roman Kowalski.

A tárlat ráadása Beregszászi Balázs levéltáros által összeállított anyag, mely az 1939 szeptemberében a térségbe érkező lengyel háborús menekülteknek állít emléket. Akkor mintegy másfél ezer menekültet fogadtak be Mosonmagyaróváron és környékén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Gondterhelt módszerek objektíven˝

A növényi géntechnológiában alkalmazott módszerekkel ismerkedhettek meg a nyugdíjasegyetem hallgatói a legutóbb. Tovább olvasom