Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 20°C Még több cikk.

A sortűz áldozataira emlékeztek a gyásznapon Mosonmagyaróváron - Galéria

A Gyász téren, Schmidt Mária történész, a Terror Háza múzeum főigazgatója volt a kegyeleti megemlékezés szónoka.
Városszerte ünnepségekkel emlékeztek meg az ötvenöt évvel ezelőtti sortűz áldozatairól szerdán a gyásznapon Mosonmagyaróváron.

A megemlékezések sora tegnap délelőtt a kórháznál kezdődött, majd Gulyás Lajos emléktábláját koszorúzták meg a résztvevők. Ezután a Hunyadi-iskolában Németh Alajos tanár beszélt az intézmény ötvenöt évvel ezelőtti szakmunkástanulóiról, akik a gyilkos sortűz áldozataivá váltak. Az egyetemnél is emlékmű is őrzi a sortűz hat gazdász áldozatának emlékét. Itt dr. Kuroli Géza elevenítette fel az 1956-os történéseket és a sortüzet követő eseményeket. Az ünnepség sorozat a polgármesteri hivatalnál, az '56-os nemzeti tanács létrejöttét őrző emléktáblánál folytatódott, ahol Gábor Józsefné, a Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület elnöke beszélt.

A magyaróvári temetőben Paustits István tanár emlékezett meg az ötvenöt évvel ezelőtti vérengzés áldozatairól, az emlékezés kötelességét hangsúlyozva. A temetőből ezúttal is gyalogos felvonulás indult a Gyász térre, ahol Schmidt Mária, történész, a Terror Háza múzeum főigazgatója volt a kegyeleti megemlékezés szónoka.


A sortűz áldozataira emlékeztek a gyásznapon Mosonmagyaróváron

Olvasóink írták

  • 2. bélanéni 2011. október 27. 13:46
    „moderálva offtopic”
  • 1. bélanéni 2011. október 27. 13:33
    „Amennyiben előző hozzászólásom miatt vagy csak amiatt mert most vették észre törölték "embertelen" nicknevű és nevéhez méltó hozzászólását, azt köszönöm.
    Nem térek magamhoz a döbbenettől, hogy van még valaki aki ezt a hazugságot terjeszteni meri. Az akasztásra buzdító papra való utalás nyilván Gulyás Lajos, mártírhalált halt levéli református lelkészre szeretne rossz fényt vetni, aki éppen hogy menteni szerette volna a meglincselt gyilkos ávóst. Történelemből is elégtelen "embertelen" és emberségből is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Nolato Magyarország 7 millió eurót ruház be Mosonmagyaróváron

A higiéniai és egészségügyi termékeket gyártó Nolato Magyarország Kft. 7 millió eurós - több mint 2… Tovább olvasom