Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

A sok betelepülővel is csinosodik Paprét

Nincs két éve, hogy soha nem látott jégeső pusztított Papréten. Azóta a legtöbb ház megszépült, sok esetben gazdát is cserélt.

Paprétiek és innen elszármazottak találkoznak szombaton.

Óriási károkat okozott két éve a júliusban lezúduló jégeső a Bezenyéhez tartozó Papréten. A többségében palatetős házakat azóta új cserepekkel fedték le, az otthonok sorra szépülnek meg. Igaz, így sokan el is adósodtak a felújítás során.

– Nehezen hevertük ki a két évvel ezelőtti jégesőt – kezdi beszélgetésünket Csontos Antalné Ilonka, aki ugyan Arakon született, de mint mondja, amióta az eszét tudja, Papréten él, a település történetét is megírta. Minden családtagja a Lajta–Hanságnál, az akkori állami gazdaságnál dolgozott, mely a kilencvenes évek elejéig majd minden falubelinek munkát adott.

Csontos Antalné: Szombatra várjuk az egykori és mai paprétieket.
Csontos Antalné: Szombatra várjuk az egykori és mai paprétieket.

– Mára a falu fele nyugdíjas – állapítja meg Ilonka néni, aki nyolcadik éve vezeti a Zölddiófa Nyugdíjas Klubot. Igaz, sokan eladták a házukat és Mosonmagyaróvárra költöztek. Tíz-tizenkét szlovák család költözött a településre: régi házakat is vásároltak, a falu bejáratánál balra újakat emeltek. A régiek megújultak, a portájukat is szépen gondozzák.

Petrusz Gyula négy éve telepedett le családjával Papréten. Építkezés közben váltunk vele pár szót:

Nagy károkat okozott két éve júliusban a jégeső Papréten. Mára a legtöbb ház megszépült.
– A szlovákiai Füleken születtem, de már régóta Pozsonyban dolgozunk. A feleségem szlovák, hatéves lányom Pozsonyban, vegyes osztályban tanul. Szeretünk Papréten élni, de a többi szlovák család is így gondolja – magyarázza az egyébként zenész férfi. A munkába szomszédja is besegít. József házát is mintha kicserélték volna a jégeső után, még jó, hogy a biztosításból sok mindent meg tudott oldani.

Szombaton a Zölddiófa Nyugdíjas Klub másodszorra szervez találkozót az egykori paprétieknek és a mostani lakóknak. A helyi Gyereházban találkoznak délután 2 órakor Paulamajor, Fenyőmajor és Paprét egykori és mai lakosai.

– A szentmise után kulturális műsorral lepjük meg a közönséget, benne vidám jelenettel, zenével, tánccal – magyarázza Csontos Antalné, aki dédnagymamaként is meglepő energiáról tesz tanúbizonyságot. A látogatókat megvendégelik, negyven kilogramm húsból pörköltet és tíz kiló lisztből nokedlit főznek.

Olvasóink írták

 • 8. akinemfél 2010. május 11. 08:34
  „En még nem jártam ott,de a leírtak alapján csodálatos kis falu lehet. Koztudott,hogy a Szlovákok sokkal erosebben vallásosak mint a mai Magyarországon élo "magyar nép". Ez a "magyar nép" nagyon sokféle nép keveréke. Logikus és természetes,hogy az ide koltozo Szlovákok egyre jobban meg fognak tanulni magyarul,hiszen csak így érezhetik otthon magukat az otthonukban. Dícséretes,hogy vannak ilyen Szlovákok,akik nyitott szívvel kozelednek a magyar emberekhez. Meg kell becsulni oket. Minél jobban megbecsuljuk oket,annál jobban beolvadnak. Aztán az unokáik már esetleg nem is tudnak majd szlovákul...
  Sok ilyen Szlovákot ismerek. Erdemes veluk megismerkedni és barátkozni veluk. Nagyszeru emberek.”
 • 7. invektus 2010. május 08. 13:22
  „:p
  HÁT SOK FALU SZÉP A SZLOVÁKOK ÁLTAL MEGVÁSÁROLT HÁZAKTOL MERT NEKIK TELLIK RÁ NEKÜNK NEM :(
  ÉS NEM AZÉRT KÖLTÖZNEK EL EGY FALÚBOL MERT UTÁLNAK MINDENKIT HANEM AZÉRT MERT A JÖVÖJÜK ÉRT HARCOLNAK
  (lehetnék hazafi üreszsebbel ? )
  hát igen szép szép DE ŐSZINTÉN TE AKI OLVASOD AMT MOST IROK ÉS HA VAN 22 000 0000 FT OS HÁZ KÖLCSÖNÖD CSAK ODA ADOD A SZLOVÁKNAK 26 MILLÁÉRT ?!?
  ! ,,VAGY NEM ?”
 • 6. KoPi 2010. május 08. 06:11
  „deadcode:
  Neked már nem kell begolyóznod haver. A helyesírásodat látva te ezen már túl vagy. Mi az, hogy "begojóznák"? Talán begolyóznék. Mi az hogy faluba? Talán faluban. A hová kérdésre válaszolunk ba-be raggal, a hol kérdésre pedig ban-nen raggal. Kis surmókám, előbb tanulj, utána szólj hozzá!”
 • 5. KoPi 2010. május 08. 06:06
  „Pancser:
  A telepuleskereso.hu-n nem is szerepel, a googlemaps.com-on még mindig Lajtapuszta aneve. Egyébként meg igazad van, milyen alapon merészeli valaki fikázni. Ezek az 1-es féle, csak vársoban gondolkodó <moderálva> az sem tudják, hogy a magyar nemzet alapja a magyar falu.”
 • 4. pancser 2010. május 07. 21:44
  „1-hez! Nem voltál még eldugott helyen, egy tucat falut kapásból fel tudnék sorolni, amelyek messze rosszabb helyen fekszenek Paprétnél. Paprét nem eldugott hely, főútvoanal mellett fekszik egy nagyváros agglomerizációjában de Óvár meg ott van a szomszédban. Talán kevesen tudják, hogy a Paprét név bántotta néhány elvtárs szemét és elkeresztelték Lajtapusztára, ma már erre egyre kevesebben emlékeznek.”
 • 3. RickCartman 2010. május 07. 19:46
  „deadcode, te mit csinálsz a sokutcás faludban? itt legalább nyugi van.”
 • 2. Bazsi43 2010. május 07. 18:57
  „KI vagy Te, hogy így beszélhetsz?!!!!! Semmit nem tudsz rólunk és így nyilatkozol! Még jó, hogy nem laksz itt, és nem is tervezed! Senki nem menekül. A pénz beszél. Sajnos itt tartunk. Ez van. De ez egy másik téma lenne. Ezt hagyjuk. Egyébként, van magyar is aki kiköltözött Paprétre.”
 • 1. deadcode 2010. május 07. 17:01
  „én tuti begojóznák a 2 utcás faluba,hogy lehet ott élni? azt megértem aki onnan menekül,de aki odamegy...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ittas vezetők és szabálytalankodók

Számos igazoltatás, szabálysértési feljelentés és előállítás a mérlege a közbiztonsági háló elmúlt… Tovább olvasom