Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

A sok betelepülő miatt eggyel több első osztály indul

Mosonmagyaróvár - Óvodába hatvanhárommal több kisgyerek iratkozott be, mint tavaly, az első osztályt is hatvaneggyel több diák kezdi meg a tavalyinál. A gyarapodó gyereklétszám hosszú távon biztosított.

Mosonmagyaróvár legtöbb iskolája ma nyitja ki kapuit diákjai előtt. Nagy István alpolgármestert az előttünk álló tanév újdonságairól kérdezte a Kisalföld.

Nagy István alpolgármester
Nagy István alpolgármester

Befejeződtek a felújítások

– Az oktatási intézmények többségében befejeztük a nyári felújításokat: a Kékcinke Óvodát 13 millió forintból teljesen korszerűsítettük, a Bolyai-iskolában 500 ezer forintból tetőt javítottunk és 3,5 millió forintból tanárit újítottunk fel. Az Ujhelyiben 4,5 millióból az egykori gondnoki lakást balett-teremmé alakítottuk. Az Ostermayer-óvodában a 8,5 millió forintos tetőfelújítási munkálatok még tartanak – sorolta az oktatásért felelős városvezető a legfontosabb szünidei teendőket.

Jelentős a létszámnövekedés az óvodába és az első osztályba iratkozott kisgyerekeknél is. Hatvanhárommal több kiscsoportost várnak az intézmények, mint tavaly, míg az elsősök száma is 61-gyel emelkedett. Az önkormányzat csupán egy plusz első osztály indítását engedélyezte az Ujhelyi-iskolában. Itt, akárcsak a Móra- és a Haller-iskolában, három első osztályban kezdhetik meg a tanévet a kisdiákok, míg a Bolyai- és Fekete-iskolában két-két osztály indul.

A kiemelkedően magas beiratkozások miatt a tavalyi alacsonyabb osztálylétszámokkal ellentétben most 30–31 gyerekkel kell foglalkoznia egy-egy tanítónak.

Ezzel kapcsolatban Nagy István elmondta: a tanári feladat is növekszik, jóval több odafigyelést követel a pedagógusok részéről, de reméljük, a létszámnövekedés nem megy a minőség rovására. Amennyiben a tendencia tovább tart, újabb első osztályok indításán kell elgondolkodnia az önkormányzatnak, elsősorban a Móra-iskolára nehezedik óriási nyomás. Az utóbbi tanintézmény infrastrukturális fejlesztésére, bővítésére 240 millió forintos pályázatot nyújtottak be, ám sajnos nem nyertek.

Utolsó simítások: Az Ujhelyi-iskolában az egykori gondnoki lakást 4,5 millió forintból balett-teremmé alakították.
Utolsó simítások: Az Ujhelyi-iskolában az egykori gondnoki lakást 4,5 millió forintból balett-teremmé alakították.

Bővíteni kell majd az intézményeket?

– Térségünkben dinamikusan nő a gyermeklétszám. Ha a születések száma drasztikusan nem is emelkedik, sokan költöztek Mosonmagyaróvárra az utóbbi időszakban, elsősorban Rajkáról, ahol többen eladták házukat a szlovák betelepülőknek, de érkeznek az alföldi régióból is a jobb kereset reményében. Ha ez tovább folytatódik, újabb pluszkiadások elé néz az önkormányzat, mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, és ha pályázatokon nem sikerül nyernünk egy fillért sem, saját pénzünkből kell bővítenünk tanintézményeinket – emelte ki a városvezető, aki hozzátette: nem támogatják a vidéki gyerekek mosonmagyaróvári iskolákba való íratását. A vidéki iskolákra nagy szükség van a kistelepülések megmaradása érdekében.

Újdonság, hogy ettől a tanévtől az önkormányzat jogi segítséget nyújt az oktatási intézmények vezetői és dolgozói számára.


Támogatások rászorulóknak

Jelentősen, 40 százalékkal megnőtt a rendszeres és rendkívüli gyermekvédelmi támogatást igénybe vevők száma. Akik rendszeres gyermekvédelmi segélyt kapnak (877-en), ingyenes tankönyvcsomagra jogosultak, júliusban és novemberben igényelhetik az 5500 forintos támogatást. Akik rendkívüli támogatást (1315) kapnak, azok 10 ezer forintos beiskolázási segélyre számíthatnak. A helyi önkormányzat emellett plusz ötezer forintot ajánl a családok átmeneti segélyeként. Az első osztályosok – rászorultságtól függetlenül – ingyenes füzetcsomagot vehetnek át.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyesület a régió művészeti életének serkentéséért

Sérfenyősziget - Augusztus harmadik szombatján mintegy negyvenen gyűltek össze Sérfenyőszigeten… Tovább olvasom