Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

A semmitől a nemzeti parkig

Négy ország régióinak turizmusát, a gazdasági fejlődés és a környezeti tervezés egyensúlyát elemzi az a projekt, amiben Szigetköz is górcső alá került. A projekt kiemeli: a régió fő konfliktusforrása, hogy megoszlanak a vélemények arról, nemzeti parkot vagy natúrparkot létesítsenek-e a térségben.
Lipóti tó: Szigetköz páratlan természeti kincsei várják a turistákat.
Előbbi – mely a kormány kezelésében lenne – minden fejlesztést szigorúan korlátozna, az utóbbinál – önkormányzati működtetéssel – rugalmasabbak lehetnének a fejlesztések.

A térség jövőképét konzultációs bizottság – melynek tagja a Szigetközi Önkormányzatok Szövetsége – is megtárgyalta. Sőt, három forgatókönyvet is kidolgoztak a jövőbeni lehetőségekről.


A legrosszabb változat szerint a vízpótlást csak átmenetileg lehet biztosítani a két ország megállapodásának hiányában. Sem nemzeti, sem natúrpark nem valósulna meg, s az ökoturizmus helyett tömegturizmus alakulna ki. A

realista forgatókönyv szerint natúrpark lesz, több turista érkezik, s új területeket nyilvánítanak védetté. Az optimális verzió a turizmus jelentős gazdasági tényezővé válásával számol. A természetvédelmi területet az állam finanszírozná a helyi szervezetek együttműködésével.

A nemzetközi elemzés szerint bár a tájegységnek kitűnő lehetőségei vannak, a természeti környezet állapota romlik, s nem eléggé fejlett az idegenforgalma.
Egy, a napokban megjelent s a helyi önkormányzatokhoz eljuttatott kiadványban független szakértők a Szigetköz jelenlegi állapotát elemzik s kitörési lehetőségeit taglalják. Az EDEN-projekt azt vizsgálja, hogy az idegenforgalom fejlesztése károsítja vagy károsíthatja-e a környezetet. A munkához pártatlan szakértők adtak segítséget, ők értékelték az adatokat is. Svédország, Görögország és Románia egy-egy tájegysége mellett a Szigetköz jelenlegi állapotát is bemutatja a program.
A projekt megállapítja: a Szigetköz területének 21 százaléka országos védettséget élvez. További hét százalék védetté nyilvánítását a közeljövőben tervezik. A turisták számára a vonzerőt a folyók és az ártéri erdők, illetve azok értékes növény- és állatvilága jelenti, így alkalmas a terület az ökoturizmusra.
Az elemzők megállapítják: az idegenforgalom egyre jelentősebb szerepet játszik a régióban, nő a lovaglás és a vízi turizmus népszerűsége. A kerékpárturizmusra jó hatást gyakorol a Phare-

pénzből megépült Duna menti kerékpárút, igaz, ennek a Halászitól Darnózseliig tartó szakasza továbbra sincs kész. A tájegységben összesen 786 szálláshely található, többsége magánkézben. Közel nyolcezer látogató érkezett 2000-ben a Szigetközbe, akik átlagosan két-három napot töltöttek itt.

Erősségek és gyengék

A nemzetközi elemzés a terület erősségei közé sorolja a kedvező földrajzi fekvést és a jó minőségű talajvízkészleteket. Emellett kiemeli a magyar szinten megfelelő infrastrukturális ellátottságot, a fejlesztési terveket, s az idegenforgalom számára vonzó területnek minősíti. Szigetköz gyengéi között a természeti környezet állapotának romlása, a vízlépcső miatti hírnévromlás, a fejletlen idegenforgalom említődik, s az is, hogy a környezetet nem tekintik erőforrásnak. Az EDEN-projekt a lehetőségek közt sorolja fel a nagyvárosok közelségét, a közös fejlesztéseket, a külső befektetők bevonását a termálturizmusba. A veszélyek rovatba a szlovák turizmus versenye, a Duna ügyében megoldatlan konfliktus s az ebből származó környezetvédelmi gondok kerültek.

Turisztikai lehetőségek

Tamás Lőrincné, a Szigetközi Önkormányzatok Szövetségének elnöke lapunknak elmondta: a Szigetköz mint idegenforgalmi célterület népszerűsítését segítette a szövetség az EDEN-programban. Emellett a turisztikai lehetőségek feltérképezésével megpróbáltak hű képet adni a tájegység jelenlegi helyzetéről. Az elnök elmondta: főleg az adatszolgáltatásban segítettek, az értékelésben nem vettek részt.

Kapcsolódó cikkek >>

A nemzeti park a megoldás (2003-03-31) >>
A helyiek kiállnak a nemzeti park mellett (2003-05-19) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elbocsátás előtti állásbörze

A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) idén négyszáz, jövőre még egyszer ennyi vámost… Tovább olvasom