Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

A Selye János Egyetem megnyitja kapuit

Ma hivatalosan is felavatják a szlovákiai Révkomáromban az első önálló magyar egyetemet. A százmillió koronás állami támogatással induló intézménybe magyar vendégprofesszorokat is várnak.
Tizennégy év politikai csatározásai után ma hivatalosan felavatják az első szlovákiai magyar egyetemet Révkomáromban. A Selye János Egyetemen valójában az oktatást csak ősztől kezdik majd meg, ám az előkészítő munkálatok lázasan folynak. A felsőoktatási intézményben ősztől három karon – pedagógia, közgazdasági és református teológiai – indulhat meg a képzés mintegy háromszáz tanulóval. Szlovákiában az egyetemi végzettséggel rendelkező magyarok száma jóval elmarad az országos átlagtól, különösen a közgazdászok hiánya jelentős.

A szlovák kormány az univerzitás beindítására 100 millió koronát fordít, de a fejlesztése során még további költségvetési támogatásokat is vállal. Révkomárom (Komárno) önkormányzata megvásárolta a nagy hírű komáromi erődítményrendszer központi várépületét, melynek felújításával szeptemberig megteremti az oktatás feltételeit.
Bárdos Gyula, a Magyar Koalíció Pártjának frakcióvezetője történelmi lépésként értékelte az állami magyar egyetem beindulását. Csáky Pál, Szlovákia miniszterelnök-helyettese kijelentette: az intézménybe Magyarországról is várnak hallgatókat és vendégprofesszorokat. Sok oktató számára munkalehetőséget jelent, s tudományos munkájának kiteljesedését is segítheti a felsőoktatási intézmény.

A Kisalföld megtudta: a Nyugat-Magyarországi Egyetem mosonmagyaróvári karának dékáni hivatalához egyelőre nem érkezett felkérés arra, hogy Lajta partjáról érkező vendégoktatók tanítsanak Szlovákiában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincsen neve a százéves egyesületnek?

A Mosonmagyaróvári Torna Egylet névhasználati pere egyre nagyobb hullámokat vet. Bár a bíróság első… Tovább olvasom