Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

A sasmérgező még ismeretlen

Hegyeshalom - Tavaly nyáron egy hatéves hím parlagi sas és fiókájának tetemére találtak Hegyeshalom környékén, mindkettő mérgezés áldozata lett. Az ügyben a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság nyomozott – egyelőre eredménytelenül.
– A mérgezett parlagi sasok ügyében folytatott nyomozás le zárult, a tettes ismeretlen. A felmerült adatokat ellenőriztük, ezek nem vezettek eredményre az elkövető személyére vonatkozóan – tájékoztatta lapunkat Babos László őrnagy, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője. Amint azt a korábbiakban írtuk, a parlagi sasokban talaj- fertőtlenítőben fellelhető karbofuránt találtak (6,1 milligrammot), vagyis méreg végzett a ritka ragadozó madarakkal.

Az egyik megmérgezett parlagi sas, természetvédelmi értéke egymillió forint.
Annak ellenére sem sikerült kézre keríteni az elkövetőt, hogy a két hónapos nyomozati időszakot többször is módosították. Az elévülési periódusban (mely ebben az esetben három év) persze még előkerülhetnek lényeges adatok, információk. A még ismeretlen tettest gondatlanságból elkövetett természetkárosítás bűncselekménye miatt maximum két évre terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.
Magyarországon 1998 óta összesen 64 fokozottan védett és 608 védett madár esett bizonyítottan mérgezés áldozatául, természetvédelmi értékük meghaladja a 69 millió forintot – leginkább a parlagi sast érintették a mérgezések.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közlekedési koncepció: Az aknafedélről és a bicikliútról

Mosonmagyaróvár - Lapunk SMS-rovatának egyik üzenete a Károly és Erkel utcák kereszteződésében… Tovább olvasom