Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

A Rotaract Club a múzeumért

A Rotaract Club Mosonmagyaróvár csatlakozott azon civil szervezetekhez, melyek tiltakozásukat fejezték ki a Hansági Múzeum lefokozása és a Cselley-ház bezárása ellen – hangsúlyozta Nagy Katalin klubtag.
A zömében egyetemistákból álló ifjúsági, jótékonysági szervezet is aláírásgyűjtésbe kezdett a többi mosonmagyaróvári civil szervezettel a múzeumok megmentésének érdekében. A klub a helyi egyetemi karon gyűjtött támogató aláírásokat. Több mint kétszáz szignót sikerült összegyűjteniük.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. tomaki 2011. február 22. 12:57
  „Ajánlom mindenki figyelmébe az új költségvetést! Mi az a sz..os 20 millió, amit a frissen kreálandó Médiacentrum Kft-be kíván a város tenni, nem pályázati, hanem a saját költségvetési pénzéből! Utána lehet olvasni! Saját TV, saját újság, média elvtársak! Van itt pénz, legalábbis arra, amire az elvtársak akarják! Narancskomcsik. Ha leépítik a múzeumot, a könyvtárat ledegradálják, simán meg lesz ez a pénz! Null problemo! Hajrá, megcsináljátok!!!!!!!!!!!!!!”
 • 41. amivarosunk 2011. február 20. 09:37
  „1929-ben, a Ruff Andor által szerkesztett ,,Mosonvármegye" című hírlap 25 éves fennállása alkalmából jelent meg
  MOSONVÁRMEGYE EMLÉKKÖNYVE.

  A könyvet lapozgatva a sok-sok írás között találni benne egyet a múzeumunkról is, amit Szücs Ferenc piarista szerzetestanár jegyzett. Ajánlom mindenki szíves figyelmébe.

  A múzeumunkról.
  Írta: Szücs Ferenc
  A Magyaróvárra érkező idegenek figyelmét megragadja a vasúti és a mosoni út összeszögellésénél, szemben a hercegi eleganciájú árvaházzal, a fák közül kikandikáló, klasszicizáló stílusú csinos múzeumépület.
  Ha valaki a vasrácsos múzeumkertbe belép, a bokrok kanyargós ösvényén végighaladva, jobbra-balra a fák alatt láthatja a Magyaróvár pallosjogát hirdető kőoszlopot, vele szomszédságban szépen kovácsolt sírkeresztek, odébb római kőkoporsókat és egy tuja árnyában a néhai való ghymesi Forgách Zsigmond síroszlopát. Most a szemlélő a háromszögű oromzat koronázta épületfront oszlopain át a lapidáriumba jut, ahol a megyei és céhzászlók vidám szinei lengnek a szürke római kőkoporsók és bojót sírkövek fölött. Az egymásbanyiló termek során a kőkorszaki pattintott szerszámoktól a római s népvándorlási fibulákon és fegyverdíszeken át a megye régibb s újabb emlékein elmerenghet a látogató. Sőt kaphat izelítőt a megyei néprajzból és természetrajzból is.
  Ugyancsak e múzeum falai közt található a tömegművelés fegyvertára, a közkönyvtár is, többezer kötetével. Magyaróvár és megyénk büszkélkedhetik e kultúrintézménnyel, mely nemsokára félszázados jubileumát ülheti.
  A múlt század 80-as és 90-es évei felbuzdúlt történeti szomjának köszönheti létét és kezdeteit a múzeum, s néhány lelkes férfiúnak, akiknek nyomában aztán évről-évre egy buzgó múzeumi gárda lépett.
  A megyei krónikásra vár az a hálás feladat, hogy részletesen megörökítse majd érdemeit a Mosonmagyaróvári Történeti és Régészeti Egylet két úttörőjének és alapítójának: tápiósápi dr. Sőtér Ágost ügyvédnek és Ivánfi Ede piarista tanárnak.
  Sőtér Ágost két évtizedig volt a múzeumegylet elnöke és egyben tollforgató s ásatásokat végző fáradhatatlan munkása. Megyénknek római és népvándorlásbeli sírleleteit feltárva,- több mint ezer sírt ásott fel,- a tudós világ figyelmét egész sereg cikkel hívta fel a megye régmúltjára. Egyik röpirata, amelyben okmányokra támaszkodva az osztrákoktól Mosonmegye javára határkiigazítást követel, fájdalmas büszkeséget kelt a most megcsonkított területű nyugatmagyarországiak szivében.
  A tudós piarista tanár, Ivánfi Ede, a múzeum eszméjének fölvetője s a megvalósulás után az egylet alelnöke, teljes szívével csüngött Mosonmegye múltján s emlékein. Megírta Mosonmegye Monografiáját. Ivánfi egy emberöltő hangyaszorgalmú munkájával szedte össze adatait hatalmas terjedelmű kéziratában, amely immár 1896 óta várja a nyomdafestéket.
  Az úttörők és alapvetők művét továbbfolytatták az utánuk jövők. Amikor a múzeum anyaga a régi városházi, majd megyeházi tárolóhelyéről a mostani otthonába költözött 1913-ban, az újrarendezés kényes munkáját buzgalommal és tudással végezte a fehérhajú ,,Bella bácsi", vagyis Bella Lajos, az országosnevű ősrégész és hű munkatársai, a finomlelkű Modrovich Gábor festőművész s a lelkes numizmata és műbarát: ifj. Mild Gyula.
  A múzeum barátainak a sora nem volna teljes, ha nem említenők a markáns egyéniségű Roppensberger Vilmos piarista gimn. igazgatót, archeológiai írót s a múzeum volt alelnökét; aztán a régibbek közül Fábry Nándor takarékpénztári igazgatót, aki a számoszlopai közt szenvedéllyel hódolt az érmészetnek. Őshegyi József alispánban a múzeum egyik leglelkesebb és legmegértőbb pártolóját tisztelhette.
  A nagy világégés után a múzeumi gyűjteményt valósággal a romjaiból emelte ki dr. Dornyay Béla tanár. Munkáját a mai gárda tetőzte be.
  A múzeum évkönyvei nem egy jeles külföldi vagy honi archeológusnak ittjártáról tanúskodnak. Népvándorláskori emlékeinket állandóan tanulmányozza a Nemzeti Múzeum egy fiatal tudósa: dr. Fettich Nándor.
  Hosszú névsort kellene adnunk, ha fel akarnók tüntetni mindazoknak a neveit, akik a múzeumot szerették és szeretik. Inkább kérdezzünk valamit. Mi hiányzik még a múzeumunkból? Van-e még gyűjteni való? - Ó, de mennyire! Bár anyagának tudományos szempontból legértékesebb része a föld alól került ki a római s főleg a népvándorláskori hún-avar leletekkel, ez a múzeum, mint valami egyetemes megyei kultúrgyűjtemény, fel kell, hogy ölelje a szűkebb haza minden megőrzésre méltó, tanulságot, ihletet nyújtó, kegyeleterősítő anyagát. Tehát minden korabeli ábrázolást, műalkotást, mely Mosonmegye területéről származik, vagy fiainak alkotása. Így a népművészet s ipar alkotásait. Hol vannak a régi Óvár fotográfiái, hol van dombormívű képe? Hát a céhemlékek? Régi eszközök, öltözetek 30-40-50 s több évvel ezelőttről, melyek egy letünt korszak illatát s ízlését lehelik. A közönségnek versengve kellene ide hordania a régmúlt s a közelmúlt emléktárgyait, hogy ebben a múzeumban, mint valami tükörben lássa a megye a maga múltját. Legyen egy nyitott napló arról, hogy századéveken át ezen a darab Magyarországon hogyan éltek-haltak, küzdöttek s imádkoztak az emberek. Hatalmasan növeli egy ily gyűjtés az igazi hazafisághoz oly szükséges történeti érzéket, megérezteti, hogy a múlttal ezer gyökérszál köt össze minket. Múzeumunk így lesz történeti panoráma, egy tárgyakkal illusztrált képeskönyv, amelyből ihletet, kegyeletet és tanulságot meríthet a figyelmes szemlélő. A hazafias tömegnevelés jelentős előmozdítója ez!”
 • 40. pancser 2011. február 20. 09:14
  „36! RickCartman. Az indulat rossz tanácsadó, többnyire az ember magának árt vele. Adott egy helyzet, melyet alapjában a kényszer a pénztelenség szült. Ehhez az új helyzethez kell alkalmazkodni. Lehet ezt nyugodt lélekkel csinálni ez a jobb, meg lehet megkeseredve, sérelmekkel teli, ez a rosszabb. Ha nem lett volna kényszer, akkor a magyarság talán még mindig az Ural mellett élne, ha lett volna elég banán még mindig a fákon ugrálna az ember. Egyáltalán nem biztos, hogy a múzeum körüli huzavonának nem lesz pozítiv hozadéka a kultúra szempontjából.”
 • 39. Muaddib 2011. február 20. 01:07
  „RickCartman
  Nem akarom védeni a pancsert képes az megvédeni magát de, te támadsz le mindenkit úgy, hogy nem is érvelsz!
  Figyeltem a hozzászólásaidat miután belém kötöttél a másik cikknél.
  Hát vagy helyesírásba, vagy a másik álláspontjába kötsz bele de, igazán logikus érvelés nem nagyon olvastam tőled.
  Tudod én, sem szoktam egyetérteni 10-böl 8-szor pancserral de, ő legalább elmondja, hogyan gondolja!
  Siránkozás a gyengék sportja!”
 • 38. RickCartman 2011. február 19. 23:32
  „33. pancser 2011.02.19. 15:17
  sajnos, miután konkrétumokra is csak hablatyolni tudsz, kihívásokról, értékekről, össze nem illő dolgokat próbálsz összeragasztani, hol győrinek adva ki magad, hol lokálpatrióta menedzsernek(?), így sem a Múzeum, sem más közügy dolgában nem vagy vitapartnerem. Részemről pá.”
 • 37. nyuszy 2011. február 19. 23:19
  „nyuszy"!" A folytonos idézgetéseddel olybá tűnsz, hogy mások gondolatainak a nyomában szaladsz" { - hát ez még kivarrva ,favédőn, elmegy.}A többire , gombot sem tudok varrni.”
 • 36. pancser 2011. február 19. 20:47
  „"nyuszy"! A folytonos idézgetéseddel olybá tűnsz, hogy mások gondolatainak a nyomában szaladsz. Egy könnyed kis hasonlat a természetből: a mezei nyúl sem szereti a reggeli harmatos fűvel össze vizezni a bundáját hajlamos még menekülés esetén is a kitaposott csapáson szaladni, akár a gépjárművek előtt is ott futni.”
 • 35. nyuszy 2011. február 19. 17:06
  „P. Mennyire fel tudom zaklatni angyali lelkedet, ki hitte volna? //csak annyira vagyok zaklatót mind te ! (ilyen bőő ? hsz. tőled ? )
  "Fel kell venni a versenyt sok más agyonreklámozott rendezvénnyel (Ferrari)amellyel tele van városunk. "Ugye ezt igy te sem gondolod komolyan ?? Téged az Okos telefon érdekel + a gépkocsik és majd jösssz inkább a múzeumba. Haahhhaaaaaaa!
  Jobb, ha haggyuk ! ( de ha múzeum győz, ebben , le ........ , a menedzsert ! Mindent a Múzeumért!
  Mit írtál a mosóteknőről ?" A mai kulturált ember semmi estre sem a teknőben mosó háziasszonnyal vagy a szigetközi aranyásszal azonos. " Most meg jössz a tűzre rakással . Ki mondta ,hogy nem kell a megújulás csak nem mindegy milyen áron.
  Csak ,hogy nem értem , ha leépítés lesz gazdasági okok miatt, akkor honnan lesz a m e n e d z s e r ? TE szerzel támogatást és abból finanszirozod ?
  , Kiváló ! Na végre ! Amit neked írtam , azok mind a te szavaid ,legalább azt vedd észre amit mondtál !
  Történetesen ha rossz májú lennék azt mondanám akkor lesz sorban állás, kigyózó tömeg , ha" vérfolyik "ki az "ajtó alatt."”
 • 34. dompici 2011. február 19. 17:03
  „Á, a győriek soha nem bántanának a maguk hasznára más városokat. Én sem hiszem, persze, hogy nem olyanok. Biztos nyomdahiba volt a mai Kisalföld (nyomtatott verzió) tudosítása, amely részletezte az elbocsájtandók arányát városokra, intézményekre kivetítve. Szívesen elhinném, de sehol nem látom a helyreigazítást...”
 • 33. pancser 2011. február 19. 15:17
  „"nyuszy" Mennyire fel tudom zaklatni angyali lelkedet, ki hitte volna? Szóval a dolgok lényege szerintem, hogy ne feltételezzük senkiről, hogy rombolni akar, a győriek sem ilyenek. Ma olyan kihívásokkal néz szembe a múzeum, mely változtatást kíván a kulturális értékek mentésének és bemutatásának folyamatában. Ma kettévált a szakember és a szervező-eladó munka. Fel kell venni a versenyt sok más agyonreklámozott rendezvénnyel (Ferrari)amellyel tele van városunk. A menedzser dolga, hogy ezt megoldja, a múzeumi szakemberé meg az, hogy a látvány fontossága mellett ott legyenek az értékek is, de biztosan meg kell alkudnia neki is. A nosztalgia szép dolog, "szegények, de boldogok voltunk" mondat sokszor szerepel idősebb ismerőseim mondatai között. Pedig ők voltak azok akik tűzre rakták a mosóteknőt meg a mosófát, kidobták az aranymosó felszerelést. Ha nem adunk új dimenziót a "sutba" dobott tárgyak bemutatásának, akkor ne várjunk érdeklődést. Megfelelő keretbe foglalva sok mindent el lehet adni reklám és egyéb marketing fogások segítségével, de így sem könnyű.
  "RickCartman" féligazságról beszél a múzeum becsukásával kapcsolatban, ez már valami! Nem tudom honnét vette a szellőztetéses bácsit, ilyenek álmodunk ha este nehéz ételekkel terheljük a gyomrunkat. a múzeum nem fog bezárni, a Cselley ház gyűjteményét sem fenyegeti semmilyen veszély. A helyi önérzet háborgását meg csitítsuk el magunkban, koncentráljunk inkább a lényegre, hogy ami meg van az meg is maradjon! Magyaróvár is megmaradt, pedig megszűnt a megyeszékhely státusza, sőt úgy fejlődik, hogy mint még soha a történelmében. Az idők változnak, változzunk mi is!”
 • 32. dompici 2011. február 19. 15:14
  „22. Kedves pancser. Volt szerencsém látni a múzeum raktárait (több is van belőlük). Engedd meg, hogy ne soroljam fel tételesen valamennyi veszélyeztett műztárgyat, inkább csak utaljak az ellenőrzés és folyamatos kezelés nélkül szétrozsdálló vasleletekre a régészeti gyűjteményben, ugyanitt a szétmálló őskori kerámiákra, a lapokra eső üvegekre (a konkrét felsorolást nehezíti, hogy több száz lelőhely több százezer leletéről van szó). A néprajzi raktárban zömében a fa- és textiltárgyak veszélyeztettek, a képzőművészeti gyűjteményben elsősorban a pergő festékek tehetik tünkre a műalkotásokat, az iparművészetiben szintén a fabútorok berakásai sérülnek, ha nincs folyamatos muzeológusi ill. restaurátori ellenőrzés. Az adattár több ezer dokumentuma papír alapú, a könyvtár több száz éves ritkaságokat is őriz. Mindezért van szükség szakmuzeológusokra, mert ezek olyan dolgok mind, amik nincsenek kinn a kiállítóterekben, vagy csak ritkán kerülnek ki. Viszont ezekre alapozva születhetnek új, látványos kiállítások. Nekem van job b dolgom a lufieregetésen kívül, azt hiszem kulturmisszióba kezdek, és a hozzád hasonló embereket próbálom rábírni a szépre és jóra. garantált, hogy életem végéig elfoglalt, sőt túlterhelt leszek, még ha napi 26 órában (Tuuuudom, hogy 24 óra van...) dolgozom is. Én tudok konkrétumokat írni, edddig is csak azt tettem. Tőled viszont eddig egyetlen tényközlést sem láttam.”
 • 31. nyuszy 2011. február 19. 14:42
  „Mua.
  Nem a haláltól félnek . Hanem attól ,hogy a múltat nem tisztelők, összefirkálnak, felrúgnak, lerombolnának " mindent".
  Talán azért is van oly kevés a múltból, mert mindig voltak olyanok akiket nem hatot meg a múlt.
  Szerencsére , lesznek olyanok , akik tovább adják gyerekeiknek, unokáiknak , a meg maradt múltból valamit .

  "Hegy lakó " Semmi nem örök ! a fiatalság is múlandó, de nem törvényszerű ,hogy csak a szép korúak halnak.
  Mua 60. " Én is sajnálom A Múzeumot, és ősszintén bevallom gyerekoromba iskolalátogatás során voltam ott utoljára, ami már kb 30-éve!"
  Akkor most te , fél úton lehetsz a szépkorúság felé ? Jó egészséget !

  A " civil szervezetek meg hát egy ,,nemes ügyért" kiállni már csak presztízsből is muszáj.!"
  Még egyszer :A civil szervezetek lehetnek kis nyomás gyakorló csoportok - mint például egyes környezetvédő vagy emberi jogi szervezetek -, oktatásügyi jótékonysági .........
  Ez nem presztízs kérdés , a világon mindenhol így működik.”
 • 30. Muaddib 2011. február 19. 13:47
  „Hú de naiv tudok lenni...

  Hát igen!”
 • 29. OrbanGyöngyi 2011. február 19. 13:37
  „Én nem vagyok a menedzserszemlélet ellen, meg a pszichológiát is nagyon szeretem, a hatalmát is aláírom, csak az a bajom, hogy nem arra használják, ami a lényeg lenne. Igen sajnos, a multik célközönsége nem túl vevő a kultúrára, de ez mindazoknak köszönhető, akik a pszichológia eszközeit arra használják, hogy az ember vásároljon, NE GONDOLKODJON! Ezek segítségével eltűnik az identitás, és ez a fő baj! A menedzserekkel egy bajom van: sokszor nem a szívük irányít, hanem csak a 000-k a bankjegyeket, és a szakmai hiteltelenség szerintem ugyanakkora baj, mint a kapzsiság.
  Amúgy a múzeumnak nem feltétlenül közgazdasági menedzser kell, szerintem elég egy olyan ember, akinek csillog a szeme, ha a gyűjteményekről beszél. A hivatásszeretet fél siker a sikeres vezetéshez, hiszen ami a szívünkhöz közel áll, abban nem lehetünk rosszak, és gazdaságilag is az ért a legjobban hozzá, aki tudja/értékelni azt, amivel foglalkozik. Hú de naiv tudok lenni...”
 • 28. Muaddib 2011. február 19. 13:20
  „A bevásárlóközpontok sablonosan, és a hányinger kerülget a túlpszichologizált vásárlási ösztönzésektől"

  Tudatosan tudatlanul a pszichológiai befolyásolás nem új dolog a kereskedelemben, Politikában keményen használják.
  Hitlertől a Tescóig egyaránt!
  Tulajdonképp még jelen fórumban a "Múltunk ismerete civilizált ember tulajdonsága" gondolat elültetése is az!
  Az emberek többségének a hagyomány addig fontos még nem kell áldozni érte az a kevés kivétel meg elégtelen a célhoz.
  Ezért próbáltam sugallni a kereskedelmi megközelítést a múzeum jövőbeni gördülékenyebb fenntartásáért.
  Lehet, hogy most sikert érnek el de ez folyamatosan ismétlődik.
  Pancser a hozzászólásaimból nagyon jól tudja, hogy én nem kimondottan szeretem a multikat de, mégis azt mondom ember tanulmánynak, nézzék meg vásárlókat, mondjuk egy szombat délután és tegyék fel a kérdés ők, eljönnének a múzeumba önzetlenül vagy csak úgy?

  Egyébként nem értem miért vannak annyira ellene a kereskedelmi szemléletű vezetésnek Például fejletteb nyugati országban minden magán klinikának komoly manegeri vezetése van és nem osztályy fő orvos vezeti.”
 • 27. OrbanGyöngyi 2011. február 19. 12:50
  „25. nuyszi "Igaz , de ami van, azt kell megmutatni ", így vagyok ezzel én is. A bevásárlóközpontok sablonosan, és a hányinger kerülget a túlpszichologizált vásárlási ösztönzésektől. Ennek ellenére nem vagyok sem technika, sem modernizáció ellenes, viszont a kulturális turizmus egyik alapeleme a műemlék, bár kevés van, ami van szép, jobban kéne becsülni.

  24. Muaddib: a múltat ismerni kell, az nem érdeklődés kérdése, de miből épül a jövő? Hobbi lehet utazás, olvasás, tánc, a múlt ismerete nem ilyen kérdés szerintem. Szerintem a múlt nem ismerése nagyon negatív folyamatot indíthat meg, a lakóhelyünktől, sőt, tovább megyek a társadalomtól, nemzettől való elidegenedéshez vezet, ami hatalmas probléma. A múltnak összekötő ereje van, tartozást jelent valamihez, ami kulcsa jövő építésének. Kérdem én ha nem ismerjük a gyökereket mit látunk lakóhelyünkben? Olyan helyet, ahol dolgozunk, iskolában járunk, vásárolunk? Azt bárhol máshol megtehetjük...Kb. mint a bevásárlóközpontok gyökértelenül elégíthetjük ki a mindennapi szükségleteinket.
  Én még nagyon messze vagyok a szép kortól, nem félek a haláltól sem az élettől, 24 évesen még előttem van minden, imádom amit tanulok (turizmus), és eszemben sincs itt hagyni Magyarországot, hiszen gyönyörű, ezért is választottam, hogy munkámmal majdan népszerűsíteni tudjam az értékeit.
  Emellett elismerem a gyors világszintű technikai fejlődés eredményeit, viszont számomra a múlt is rendelkezik olyan értékekkel, és a leendő gyermekeimet majd úgy fogom nevelni, hogy az a hely ahol élnek, ne csak egy földrajzi pont legyen, hanem töltődjön fel tartalommal is.”
 • 26. Muaddib 2011. február 19. 12:01
  „Hogy miért a szép korúak vannak oda a múltat idéző dolgokért!
  Egyszerű pszichológia közeleg a halál és félnek tőle.
  A halálfélelem olyan emberekre jellemző, akik félnek az élettől is!
  Mielőtt valaki nekem támad én, hiszek a reinkarnációban és e téren teljesen más a felfogásom.
  Azért tértem el egy kicsit a témától hogy más oldalról világítsam meg a múzeumhoz kötődő emberek tudatalatti okait.
  A civil szervezetek meg hát egy ,,nemes ügyért" kiállni már csak presztízsből is muszáj!
  Sok sikert a múzeum megmentéshez, ha már változtatni nem akarnak az eddigi hozzáállásukon.
  Egy Hegylakó filmből vett idézettel búcsúzom: Semmi nem örök!”
 • 25. nyuszy 2011. február 19. 11:02
  „ooo ! 19. Igaz a Gyöngyinek írtad , amit írtáll az egy igazi "gyöngy szemek"
  1/ "Mosonmagyaróvárnak nincsenek olyan természeti adottságai, műemlékei mint a két nálánál nagyobb városnak. Ez van, ezen változtatni nem lehet."
  Igaz , de ami van, azt kell megmutatni . Vagy te a szomszéd házát mutogatod ? mert szégyenled ,hogy hol laksz . ( Mert az általad magasztalt bevásárlóközpontok
  ahol jól érzed magad ,ugyan olyanok Győrben , Pápán , Veszprémben , .......)
  2/ "A civilekkel az a bajom, mint egyes ön jelölt képviselőjelöltekkel. Hisznek magukról valamit ez rendben is lenne, de óriásnak képzeli magát .................................
  Furcsa mód TE is civil vagy , nem katona , óriásnak képzeled magad, de még megmérettetni sem mernéd magad. Neked mennyi szavazatod jönne össze ???
  3/ "Sztem semmi esetre sem csupán a sutba dobott eszközeink felmagasztalása az újonnan létrehozott dolgok ellenében." A múltat meg kell örizni ,az újonnan
  létrehozott dolgokat meg kell óvni ,hogy múlttá váljanak.
  4/" A mai kulturált ember semmi estre sem a teknőben mosó háziasszonnyal vagy a szigetközi aranyásszal azonos. " Ezt a az aranyköpésedet , szívem szerint
  kivarrnám falvédőnek a konyhátokba. ***** NA, EZÉRT KELL A MÚZEUMBA SZAKEMBER, HOGY NE BESZÉLJEN SENKI EKKORA BUTASÁGOT !
  5/ "Engem mint kultúrbarbárt jobban érdekel egy új okostelefon vagy éppen egy új személygépkocsi Menj be egy telefont értékesítő üzletbe és gyönyörködj !
  Vagy szerinted már annak is a múzeumba a helye ??????????? Vannak autó szalonok keresd meg őket . Jaaaaaa ! Nincs Ferrai szalon Óváron . Fújjjjjjj!
  (Azt nem vitatom el ,hogy lenne tolongás és ott lennének a lányok is.) Fogjatok össze a Muaddibbal és csináljátok meg ! csináljátok ! csináljátok ! Igaz, Ő
  növényekbe utazik. VAlószinű az általad hiányolt természeti adottságokat pótolná .
  6/ "Mondhatjuk-e, hogy kulturálatlanok? Szerintem nem és teljesen jogos, hogy az új dolgok, a jövő iránt érdeklődnek inkább." Érdeklödjön ! ez természetes,
  de a jövőben, ott lesz a múlt is.
  7/ Egy újjjabb falvédő a konyhátokba.Kiegészítve : "Nagy magyar betegség, a múltba révedés" "egybetegmagyar"{ így egybe írva .}
  Te neked fogalmad sincs ,hogy ez a világ , + a világhálló, mekkora lehetőséget adott meg a múltba vissza tekinteni . ( Sok dolog volt ,ami el volt zárva a külvilágtól, és érdeklővé váltak emberek.
  8/"Mi is itt vitatkozunk rajta, holott az egész a legtöbbünknek ........................" Ez igaz, mert kit érdekel ? mit írtak ? mit mondtak egymásnak ?
  9/ " Ki tudja hányszor ismétlem: nincsen veszélyben a két gyűjtemény egyetlen darabja sem, egy ........................... " Úgy legyen ! á... . Pá , pápá!”
 • 24. Muaddib 2011. február 18. 21:43
  „Azért a hozzászólásokban van egy közös!
  Mindegyik tábor elismeri a maga módján vagy szó szerint vagy elszólással, hogy kevés a látogató a múzeumnak.
  Ha sikert is érnek el az aláírásgyűjtők (szívből kívánom) attól még minden a régi lesz.
  Ha azt a célt komolyan gondoljátok, hogy múltat minél több ember főleg helyi lakos ismerje, meg akkor változtatni kell (kereskedelmi maneggeri szemléletre gondolok, amit már a másik múzeumos cikknél kifejtettem)
  Nagyban kell gondolkozni (lásd Pancser úr 15 hozzászólását a termálról)
  13. OrbanGyöngyi 2011.02.18. 07:35
  "Felháborítónak találom, hogy a lakosok nagyobb része (tisztelet a kivételnek) nem ismeri helyi történelmi múltját"

  Különböző emberek különböző dolgokra fogékonyak, szíve joga hogy felháborodik, de indokolatlan.
  De a Mosonmagyaróvári emberek szíve joga eldönteni mi érdekli és mi nem, és ami nem érdekli azt általában nem is, tudja.
  Én így vagyok a tánccal a párom legnagyobb bánatára:)))”
 • 23. RickCartman 2011. február 18. 20:57
  „majd én írok konkrétumot:
  ha Győré lesz a Múzeum (egyszerűsítve írom, hogy értsd), azt visznek el belőle, azt adnak el belőle más múzeumoknak, azt cserélnek el belőle más múzeumokkal, amit akarnak, ergo: 2 perc alatt széthordják azt - tárgyakat, iratanyagot, dokumentumokat, és a könyvtárat -, ami csak Moson megye történetéhez tartozik. Vagyis: ezzel nem csak politikailag (mint 1921-ben), hanem még a megmaradt anyagok önállósága tekintetében is megszűnne, felolvadna Moson megye, beleolvadva abba a Győr megyébe, amihez semmi köze, és abba a Sopron megyébe, amihez szintén semmi köze történelmileg. (Győr-Moson-Sopron megye - ki hallott már ilyen szamárságot?)
  Persze, hogy nem zárna be, állításod azonban csak féligazság: kijárna talán Győrből hetente egyszer egy múzeumőr, kiszellőztetne, eltolná a havat a járdáról, aztán visszazárná, és húzna vissza.Semmi kutatás, semmi tudományos munka, semmi régészeti feltárás, a pénz belefolyna a Nagy Győri Kasszába, ahonnan sosem kerül elő.Maradnának az előre bejelentett csoportok, azok pedig nem fogják programjukat egy győri bácsi (kijáró múzeumőr) szeszélyéhez igazítani, és legalább igazad lesz: tényleg nem fog a Múzeumba járni senki.
  Győri elfogultságodba hiba is csúszott: a történeti Győr, és Sopron megye semmivel sem volt nagyobb, vagy erősebb, mint Moson megye, ez csak a trianoni határok által való kétharmados megcsonkítás miatt lett így (na végre, itt van neked egy kétharmad).Az, hogy neked mi számít természeti, vagy egyéb értéknek, ne gondold, hogy ízlésformáló lehet.A Ferraris példád pedig gyermekmese - komoly üzletembernek hiszed magad (noch dazu "menedzsernek" - hát ilyet komoly ember nem ír le, de félre a személyeskedést).”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csúszásgátlás és új zebra pályázati pénzből

Több mint tízmillió forintból két gyalogátkelőt biztonságosabbá tenne, egy újat pedig létesítene az… Tovább olvasom