Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 12°C | 29°C Még több cikk.

A romák megkapták szilveszterre a művelődési központot

A Fehér Ló Közösségi Ház helyett a mosonmagyaróvári művelődési központ aulájában szilveszterezhet a helyi roma kisebbség. A bérleti szerződés megköttetett, ám néhány környékbeli lakó ellenzi az itteni bulit.

Böröndi Lajos
Nem előzmény nélkül

A mosonmagyaróvári cigány kisebbség szilveszteri mulatságával kapcsolatban felmerült gondokkal lapunkban már korábban foglalkoztunk (2003. november 24.). A Fehér Ló Közösségi Házat szerették volna az év utolsó napján tartandó, kétszáz meghívottra tervezett bulijukra kibérelni, ám azt előttük már lefoglalták. Horváth Elemér, a cigány kisebbségi önkormányzat vezetője szerint diszkriminációról van szó, Böröndi Lajos, a közösségi ház igazgatója felsőbb nyomásról beszélt, míg Nagy Mihály, a Mosoni Polgári Kör elnöke szerint a közösségi ház bérleti szándékával a helyi fiatalok megelőzték a romákat.

Az ügy bár megoldódni látszik, lehet, hogy mégsem ért véget. Böröndi Lajos, a Flesch Károly Művelődési Központ igazgatója kiadta a romáknak az épületet a bulira, ám néhány lakó már telefonon megkereste, hogy miképp lehetne felbontani ezt a szerződést.

Néhányan nem örülnek

– A cigány kisebbségi önkormányzattal megköttetett szerződés értelmében a romák megkapják a művelődési központ auláját szilveszterre – mondta Böröndi Lajos. – A megállapodásunk szerint helyi biztonsági szolgálat – egy vagy két emberrel – ügyel a rendezvény alatt a rendre.
Az esetleges károkért a kisebbségi önkormányzat vállalja az anyagi felelősséget.
Egyébként a polgármester úr véleménye szerint is jól döntöttem, hogy kiadtam a művelődési házat a romáknak.

A díj nem lett magasabb

– A bérleti díj nem lett magasabb, mint amennyit a Fehér Lóért kértünk volna, mondhatni olcsón bérelhetik az év utolsó napjára. Ráadásul idén még senki sem szerette volna kivenni azt szilveszterre. Néhány helyi lakó azonban nem mondhatnám, hogy örül a bulinak.

Nemrégiben többen is felhívtak, s azt kérdezték tőlem: hogyan tudnának rávenni arra, hogy felbontsam a szerződést? Elmondtam nekik, hogy csak közvetlen felettesem utasítására lennék erre hajlandó.
A panaszosok ezenkívül aláírásgyűjtést is kilátásba helyeztek, ám úgy tudom, hogy eddig erre még nem került sor – mondta a művelődési központ igazgatója.

Kapcsolódó cikkek >>

Fehér Ló: a romák rasszizmust emlegetnek (2003-11-23) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Intézményfelújítás az árverési pénzből

Jótékonysági árverésen licitálhatnak cégek és magánszemélyek jövő hétfőn délután helyi művészek… Tovább olvasom