Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

A rehabilitációért az átmeneti időszakban kell fizetni

Mosonmagyaróvár - Rajkai olvasónk panasza szerint kezeléséért nyolcvannégyezer forint díjat kértek volna el a mosonmagyaróvári Karolina Kórház rehabilitációs osztályán. A számítás téves volt.

Olvasónk panasza nyomán megtudtuk, szeptember óta a Karolina kórház Vízpart utcai rehabilitációs osztálya egy újabb telephellyel bővült. A kórház főépületében a II-es rehabilitációs részleg huszonhét ággyal működik. Ide beutalóval lehet bekerülni: a háziorvos küldheti a beteget szakrendelésre. A reumatológusnak, rehabilitációs szakorvosnak kell elbírálnia, hogy a páciens állapota javítható-e a rehabilitációval. Itt előjegyzésbe veszik a beteget, és amint hely szabadul fel, jelentkezhet kezelésre. A részlegnek nincs hosszú várólistája, a pácienseknek néhány hetet kell csak várakozniuk. A biztosítottnak nem kell kórházi napidíjat (napi 300 forint) fizetnie, ha az adott évben a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásokért már 20 napnyi napidíjat kifizetett, és ezt  igazolni tudja.

– Az aktív ellátásról a krónikus ellátásra való áthelyezés esetén a biztosító (OEP) egy ideig nem finanszírozza a krónikus ellátást, így a rehabilitációt sem – tájékoztatott Eőry Ferenc, a Karolina kórház gazdasági igazgatója. Az egészségügyi intézmény szabályzata szerint, ha nem feltétlenül indokolt az azonnali krónikus ellátás az aktív ellátást követően, akkor lehetőséget biztosítanak arra, hogy a páciens maradhasson a kórházban, de a pénztár által nem finanszírozott időszakra legalább járuljon hozzá az ellátás költségeihez, ami általában 4–5 napnyi díjnál nem több.

Az összeget napi 4000 forintban határozták meg, ez kevesebb az OEP által finanszírozott napidíjnál. Ezzel a lehetőséggel szoktak élni a betegek, illetve hozzátartozóik. Ezt persze csak akkor tudják felajánlani, ha rendelkeznek üres ággyal.

– A nyolcvannégyezer forintra vonatkozó információ téves számításon alapult, melyért a kórház ezúton is elnézést kér. Ugyanakkor hangsúlyozzuk, hogy a beteg nem élt a felkínált lehetőséggel, így díjfizetésre nem került sor – nyilatkozta lapunknak dr. Vermes Tamás, a kórház igazgatója.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rehabilitációért az átmeneti időszakban fizetni kell

Mosonmagyaróvár - Rajkai olvasónk panasza szerint kezeléséért nyolcvannégyezer forint díjat kértek… Tovább olvasom