Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

A régiók Európájáé lesz a jövő

Pénteki napját Mosonmagyaróváron töltötte Hans Niessl burgenlandi tartományfőnök, hogy tájékozódjék a határokon átnyúló együttműködés további lehetséges formáiról. Ennek kapcsán a Kisalföldnek adott interjúban elmondta: a jövő a régiók Európájáé lesz.
Hans Niessl tartományfőnök Hans Niessl
– Ön gyakori vendég mifelénk. Honnan ez az erős érdeklődés ? – kérdeztük.
– A kitűnő személyes kapcsolatokon túl Burgenland első számú törekvése is gyakran idehoz. Az általam vezetett tartomány az egyetlen Ausztriában, amely egyszerre három, az unióhoz csatlakozni szándékozó országgal: Szlovákiával, Szlovéniával s Magyarországgal is határos. Tény, hogy a legjobb kapcsolataink Magyarországgal vannak. Így alapvető érdekünk, hogy az 1998-ban létrehozott Vas, Zala, Győr-Moson-Sopron és Burgenland alkotta eurorégió konkrét, közös programokat valósíthasson meg. Közös jövőnk szempontjából nagyon fontos, hogy megtanuljunk régióban gondolkodni, ugyanis a jövő a régiók Európájáé lesz. Ezek a térségek egyszerre meg tudják őrizni sajátos arculatukat, identitásukat és szervesen illeszkednek az unió egészéhez is. A pannon régiót is ilyenné kell tenni.
– Milyen konkrét formái léteznek a határokon átnyúló együttműködésnek ?
– Itt van például az „ Interreg ” programcsomagunk. A közlekedési kapcsolatok javítását célozza például a Oberwart – Szombathely közötti vasút terve, vagy a Fertő tó körüli kerékpárút összeépítése és Nezsidernél vízi átkelő létesítése a tavi turisták számára. Természetesen az is nagyon fontos, hogy egyes határ menti települések között a kulturális és gazdasági kapcsolatok is igen gyümölcsözőek.
– Burgenlandban hogyan vélekednek a magyarok EU-s törekvéseiről ?
– Jó tíz éve még megvolt a vasfüggöny, s ez Burgenlandot is hátrányosan érintette, hiszen a legfejletlenebb peremrégió volt. Mára ez megváltozott, s szeretnénk a keleti bővítés után Európa szívévé lenni. A keleti nyitás számunkra ezért is fontos, s a burgenlandiak támogatják leginkább Ausztriában az EU kiterjesztését.
– Várható, hogy tovább bővül a munkavállalás lehetősége Burgenlandban, illetve önök fenntartanák-e csatlakozásunk után a munkaerő szabad vándorlásának átmeneti korlátozását ?
– Nemrégiben növeltük egész Ausztriában a szezonális munkákra szóló munkavállalási engedélyek keretszámait. Ez az idegenforgalomban és a mezőgazdaságban jelentős szezonális kvóta bővülést jelent. Úgy tudom, Nyugat-Magyarországon munkaerőhiány van, tehát nem tartunk a magyar munkavállalók özönétől. Azt viszont szorgalmazzuk Brüsszelnél is, hogy az egész pannon régió közel azonos fejlettségűvé zárkóztassék fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szélerőmű a határban

Mosonszolnok közigazgatási területén legalább öt „ szélmalommal ” szélerőpark… Tovább olvasom