Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

A rajkai lakhatásnak is ára van

Polgármester: „Vannak, akik másfél éve használatbavételi engedély nélkül élnek itt."
Igazi Kánaán az építőipari cégek számára Rajka, évek óta Pozsonyból és környékéről hatalmas a kereslet az itteni ingatlanokra, köszönhetően a szlovák főváros közelségének s a kintinél olcsóbb telek- és lakásáraknak.
Kérdésünkre Kiss Vince polgármester elmondta: mára mintegy 1500 szlovák állampolgár lakik a településen s folyamatosak az építkezések. Az önkormányzat azonban egyre inkább megszenvedi a háttérben álló vitákat.

„A családi házak építésével nekünk általában nincs gondunk, az autók nem foglalnak el közterületet, igaz, akadt olyan tulajdonos, akit több millió forintra büntettek, mert engedély nélkül látott hozzá az építkezéshez. A gomba módra szaporodó társasházak esetében azonban időnként elképesztő helyzetekkel és vitákkal találkozunk, melyekben a beköltöző lakók az önkormányzat segítségét kérik vagy éppen – alaptalanul – bennünket hibáztatnak. Sajnos megkeresésünk ellenére sem az illetékes hatóság, sem a kormányhivatal nem intézkedett a gondok megoldása érdekében" – kezdte Kiss Vince polgármester és Molnár Krisztián alpolgármester. „A helyi kisnyugdíjasok zártkerti ingatlanjai művelési ágának megváltoztatását egyből büntetéssel szankcionálták (mondván: nincs mérlegelési lehetőségük), de a lakások jogellenes használatbavétele ellen nem tesznek, nehéz helyzetbe hozva a rajkai önkormányzatot. A beköltöző lakók ugyanis sem építmény-, sem ingatlanadóra nem kötelezhetők: ezzel jelentős anyagi kár éri az önkormányzatot."

Társasházak szlovákoknak: Kiss Vince polgármester (balra) és Molnár Krisztián (alpolgármester) szerint egyre gyakrabban előfordul, hogy a társasházak lakói használatbavételi engedély nélkül költöznek
Társasházak szlovákoknak: Kiss Vince polgármester (balra) és Molnár Krisztián (alpolgármester) szerint egyre gyakrabban előfordul, hogy a társasházak lakói használatbavételi engedély nélkül költöznek be.
A beköltöző lakók sem építmény-, sem ingatlanadóra nem kötelezhetők: ezzel jelentős anyagi kár éri az önkormányzatot.


„Társasházak esetében az a módi, hogy a beruházó eladja a társasházi lakókra jutó telekhányadot, mondván: majd a szerződésben lévő lakást megépítik. Vagyis ezek az ingatlanok nem úgy épülnek, hogy a vállalkozó a teljesen elkészült, használatbavételi engedéllyel rendelkező lakásokat adja el. Előbb értékesítik a telket a majdan megépülő lakásokhoz, majd külön szerződést készítenek, hogy azon felhúzzák a lakást. Megadnak egy határidőt, mondjuk decembert, addig a szlovák állampolgár eladja a lakását Pozsonyban, s szeretne beköltözni Rajkára. Kiderül azonban, hogy az új társasházi otthonának még nincs használatbavételi engedélye, s gyakran a közművek bekötésével is gondok akadnak. Előfordul, hogy a beruházó átvonul egy másik építkezési területre, s több tucat egymást, az itteni jogviszonyokat, gyakran a nyelvet sem ismerő szlovák állampolgár kénytelen intézkedni. Jogutódlást kérnek, s ekkor szembesülnek az önkormányzat korábban támasztott feltételeivel. Nemrégiben például előírásunk szerint a használatbavételhez félmillióért a közvilágítást kellett volna kiépíteniük a lakóknak, a pénzüket felemésztette a lakásvásárlás s sokaknak erre már nem futja. Ilyenkor azt várják, hogy az önkormányzat megoldja a gondjaikat, addig is jogellenesen beköltöznek a lakásokba.

Nekünk azt ne mondja senki, hogy ha este 11-kor ég a villany vagy kiteregettek, akkor ott a tulajdonos még nem költözött be! Akad olyan társasház, ahol már több mint másfél éve élnek használatbavételi engedély nélkül a lakók. Máshol illegálisan kötöttek rá a szennyvízcsatornára vagy a közterületen autók parkolnak" – mondták. De jó példa erre: a rendezési terv értelmében a szövetkezet melletti területen úgy épülhettek társasházak, hogy azon a szakaszon Dunakiliti felé tartó aszfaltcsíkot ki kell építeni. Mostanra vita tárgya lett, kinek s miből kell aszfaltoznia.

„Attól tartunk, ez a folyamat folytatódik, még több gondot okozva, nem kérünk mást, mint hogy mindenki tartsa be a törvényi előírásokat. Ennek hiányát és a »túlzott vadkapitalizmust« ugyanis az önkormányzat szenvedi meg" – mondta Kiss Vince.

Olvasóink írták

 • 5. csabi72 2012. szeptember 17. 19:07
  „tacepao!

  Miért vennék ki??
  Akkor hogy derülne ki,hova kell tenni a borítékot... :-)))”
 • 4. INVEKTUS 2012. szeptember 10. 13:26
  „KEDVES VINCE TE NEM VAGY POLGÁRMESTERNEK VALÓ !!
  EZ AZ IGAZSÁG !!”
 • 3. wizard72 2012. szeptember 09. 16:12
  „A képen a Pál utcai fiúk.
  Hatósági ügyekben a jegyző illetékes.”
 • 2. tacepao 2012. szeptember 09. 08:06
  „Szépen néznek ki a falu elöljárói. Legalább a fotós mondta volna meg nekik, hogy vegyék ki a kezüket a zsebükből.”
 • 1. Lomex 2012. szeptember 07. 11:16
  „Pont a lényeg maradt ki a cikkből, azaz miért is nem lehet büntetni, szankcionálni senkit. Ez érdekelne. Viszont ha tényleg nem lehet, akkor meg mi értelme van ennyi bürökráciának? Önkén dalolva senki sem fizetne semmit.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hansági Múzeum: ˝Sok a kiaknázatlan lehetőség˝

Székely Zoltán szeptembertől igazgatja a mosonmagyaróvári intézményt. Tovább olvasom