Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

A rajkai képviselő és az etika

Győr, Rajka - A győri ügyészség szerint a rajkai képviselő megnyilvánulása egyetlen bűncselekményi kategóriában sem volt besorolható. Az „a képviselői etika körébe tartozó megnyilvánulás". A két feljelentő szervezet panasszal élhet a nyomozás lezárása miatt.

Amint arról tegnap beszámoltunk, a Győri Városi Ügyészség állásfoglalása szerint nem bizonyított a bűncselekmény elkövetése, s emiatt megszüntette a nyomozást a rajkai „zsinagógafüstölős" önkormányzati képviselő ügyében. Dr. Riba Katalin, a megyei főügyészség szóvivője tegnap megerősítette ezt a hírt, s az okokra is kitért.

„Nem állapítható meg ebben az ügyben bűncselekmény, s az eljárás folytatásától sem várható más eredmény" – mondta. Mint ismert, közveszélyokozás előkészületének alapos gyanúja miatt indult nyomozás a Magyar–izraeli Baráti Társaságok és Körök Országos Szövetsége és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége feljelentése alapján Kiss Attila rajkai önkormányzati képviselő ellen. Az ügy kapcsán azt is vizsgálták, hogy esetleg más bűncselekmény megvalósult-e: itt elsősorban a közösség elleni izgatás jöhetett szóba. Azonban ez a bűncselekményi kategória sem „állt meg". Riba Katalin elmondta: a felvételek és a képviselők meghallgatása, az adatok értékelése után „a büntető törvénykönyv egyetlen törvényi tényállásába sem sorolható a képviselő megnyilvánulása". Hozzátette: „Az ülésen elhangzottak a képviselői etika körébe tartozó megnyilvánulások is."


„Közvetlen és nyílt fenyegetés"

A Mazsihisz megvárja, amíg írásban kézhez kapja a győri ügyészség nyomozást megszüntető határozatát, s ezután dönt arról, hogy panasszal él-e a döntéssel szemben – közölte Feldmájer Péter, a szervezet elnöke. A Mazsihisz álláspontja változatlan, szerintük a rajkai képviselő kijelentése „közvetlen és nyílt fenyegetést" jelent a magyarországi zsidóságra. Az ügyet elvi jelentőségűnek nevezte, mivel – mint mondta – „rasszista indíttatású bűncselekmény történt".

Olvasóink írták

 • 7. Alajos 2009. július 25. 16:18
  „Ha Feldmájer Pétertől megkérdezhetem kellő tisztelettel:
  Ha valaki azzal fenyeget EGY EGÉSZ ORSZÁGOT (!), hogy felvásárolja, az nem közvetlen és nyílt fenyegetés? És ha ez a valaki egy olyan nép vezére, amelyik hosszú és rendszeres hadban állásáról híresült el a múlt században és napjainkban is, akkor ez nem bűncselekmény? És tessék mondani, ha ez netán meg is valósulna, akkor azt minek neveznék az Önök eredeti hazájában? Mert ezt önök most a mi országunkban területfejlesztésnek nevezik...(Velencei-tó, Budapest belvárosi kerületei, stb.stb.stb.)
  És ha szabadna még egy "lazán" kapcsolódó korábbi nyilatkozatára vonatkozóan kérdeznem:
  Miért nem engedik meg több, mint 60 év elteltével, hogy a holocaust kutatható legyen? Aztán a kutatás hozadékaként mindjárt nem kellene törvényekkel-büntetésekkel fenyegetni a tagadókat, hanem csak a bizonyítékokat kéne letenni az asztalra (valaki elé)...
  Tisztelt Kisalföld! Önök, mint írják, elutasítják a gyűlöletkeltést és az uszítást. Az ilyen jellegű eseményekről szóló tudósítás, vagy a hasonló megnyilvánulások média-közlése hová tartozik?”
 • 6. piskóta 2009. május 10. 15:02
  „még jó hogy nem itélnek el egy magyart mert nem tetszik neki az itlakó vendég. beszarok”
 • 5. KisVadföld 2009. május 09. 21:36
  „invektus
  Nem konkrétan a te személyedre értettem, hanem arra aki "füttyöget".”
 • 4. invektus 2009. május 09. 21:25
  „kisvadföld én egyiké sem
  :)”
 • 3. KisVadföld 2009. május 09. 20:26
  „invektus
  Minden attól függ hogy melyik oldal tagja vagy. És ezt nem viccből mondtam!

  Az ügyről:
  Vihar egy kanál vizben!”
 • 2. invektus 2009. május 09. 16:37
  „már elnézést de ha én férfi létemre utánna fütyögetek egy jó csajnak és még utánna is kiabálok hogy kisanyám egyszer megbaszlak
  akkort engem már fel is lehet jelenteni??
  persze ez durva fogalmazás volt de aki tud olvasni a sorok közt az érti
  :)”
 • 1. Imcsi 2009. május 09. 13:17
  „Szerintem most jól döntött az ügyészség!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindenkit kiterelnek a sztrádáról

M1-es autópálya-Mosonmagyaróvár - Huszonhat gyorshajtó, cigaretta csempész és egyéb… Tovább olvasom