Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

A professzor hivatása a ˝szolgálat˝ volt

Pro Urbe díjjal tüntette ki Mosonmagyaróvár a nemrég elhunyt Czimber Gyula professzort. A rangos elismerést özvegye vette át a Fehér Ló Közösségi Házban Szabó Miklós polgármestertől.

A hagyományokhoz híven idén is az augusztus 20-i ünnepség keretében adták át a Pro Urbe díjat. Ezúttal Czimber Gyula professzor városért tett szolgálatát ismerte el a Lajta-parti település.

A professzort – aki többek közt a Kisalföld gyermekegyetemének első előadója volt – tavaly év végén, röviddel hetvenharmadik születésnapja előtt ragadta el a sors. A rangos elismerést özvegye vette át Szabó Miklós mosonmagyaróvári polgármestertől. A városvezető a professzor humorát méltatta: ˝Ha Czimber Gyula lát bennünket odafentről, valószínű, mosolyog és örül ennek a kitüntető címnek.˝

A rangos elismerést a professzor özvegye vette át Szabó Miklós polgármestertől.
A rangos elismerést a professzor özvegye vette át Szabó Miklós polgármestertől.

A Bolyai-iskola diákjai által színesített műsor keretében Popielek Éva összegezte az idei Pro Urbe díjas munkásságát, tevékenységét.

Kifejtette: Czimber professzor ismert és elismert alakja volt Mosonmagyaróvárnak, s kiváló követe a városnak határainkon belül és kívül. Élete legnagyobb részét diákok, egyetemisták között töltötte. Hivatása a ˝szolgálat˝ volt. Példamutatásával alakítani tudta környezete életét, általa sokan találtak rá a nagybetűs ˝hivatásra˝. Ahhoz a nemzedékhez tartozott, melynek a diákéveiben következett be az 1956-os forradalom. Alakította a körülötte lévő világot, s közben saját magát is.
Czimber Gyula 1936-ban Homokbödögén született. Agrármérnöki oklevelet Mosonmagyaróváron szerzett, rövidesen növényvédelmi szakmérnöki képesítést, aztán a doktori, 1972-ben a biológia tudományok kandidátusa és a természettudományok doktora címet is elnyerte. 1983-tól a növénytani és a növényélettani tanszék vezetőjeként tevékenykedett. 1992 óta a Magyar Tudományos Akadémia mezőgazdasági tudomány doktora címmel rendelkezett. Alapító tagja volt a Magyar Természettudományi Társulatnak. Nemzetközi, országos és városi szervezetek tagja volt, többek közt a Természetbúvár Egyesület elnöki, a Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület alelnöki funkcióját töltötte be. Harminchárom éven át segítette a környezetvédelem és tudományos életpálya iránt érdeklődő fiatalok munkáját a Kitaibel Pál Középiskolai Biológiai és Környezetvédelmi Tanulmányi Verseny versenybizottságának elnökeként. Munkásságát számos díjjal, kitüntetéssel ismerték el. Ezek közül csak a legfontosabbak: Apáczai Csere János-díj (1993), Kitaibel Pál-emlékplakett (1993), Pro Natura érem (2003). 

Olvasóink írták

  • 1. invektus 2009. augusztus 22. 09:04
    „Öszinte gratuláciom :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szent István munkássága példamutató

Ünnepi szentmisével indult a Szent István napi megemlékezés Mosonmagyaróváron, ahol Hernádi Sándor,… Tovább olvasom