Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

A praxis senkinek sem kellett, megszűnt a fogorvosi körzet

Mosonmagyaróvár - Jelentkező orvos híján az önkormányzat kénytelen volt megszüntetni egy gyermekfogorvosi körzetet a városban.

Az érintett területen élőkön a továbbiakban a többi körzet fogorvosai osztoznak.

A fogorvosok Mekkájaként is emlegetett Mosonmagyaróváron úgy tűnik, egyre kevésbé akad olyan orvos, aki elvállalná a körzeti gyermekfogászati ellátást. A Lajta-parti város világelsőnek számít az egy lakosra jutó fogorvosok számában, hiszen mintegy 120 doktor folytat itt valamilyen formában magánpraxist. Ezzel szemben a gyermekfogászati praxis az elmúlt években igencsak leértékelődött, az önkormányzatnak egyre nagyobb fejtörést okoz a kötelező szolgáltatás biztosítása.

A háziorvosi beosztásról szóló rendeletben 4 gyermekfogászati körzetet határoztak meg a városban. E körzetek közül a 3. számú praxisjogát háromszor adták el, míg a kettest egyszer. A körzetekhez tartozó gyermeklétszám jelentősen nem változott az elmúlt években, mint ahogy a finanszírozás sem, a költségek viszont növekedtek. Ez is oka a gyermekfogorvosok elpártolásának. A 4. számú körzetet eddig ellátó orvos februártól már nem vállalta a területi ellátási kötelezettséget és mivel a praxist nem tudta eladni, lemondott e jogáról és visszaadta azt az önkormányzatnak. E fogászati körzethez 1756-an tartoztak, illetve ugyancsak ide sorolódott az iskolafogászati ellátás keretében a Fekete-, a piarista és a Bolyai-iskola, valamint a Hildegard és az Ostermayer Óvoda is.

A gyermeklétszám jelentősen nem változott az elmúlt években, mint ahogy a finanszírozás sem.
Az ellátás további biztosítására több lehetőség is mutatkozott. Az önkormányzat visszaveheti a feladatot, majd közvetlenül köt szerződést a Regionális Egészségbiztosítási Pénztárral (REP) és helyettesítéssel gondoskodik fogorvosról. A másik megoldás, hogy a város fél év elteltével meghirdeti a körzetet. Amennyiben akad jelentkező, testületi döntéssel szerződést köt a feladatvállaló orvossal. A harmadik eshetőség, hogy megszüntetik a körzetet és az utcajegyzék alapján felosztják a területet – az iskola-egészségügyi ellátással együtt – a meglévő körzetek között. Az önkormányzat végül ez utóbbi megoldás mellett döntött.

A területi ellátási kötelezettséggel rendelkező fogorvosokkal, a tiszti főorvossal és a REP-pel történt egyeztetés alapján az önkormányzat felosztja az ellátási területet a meglévő körzetek között – az iskola-egészségügyi ellátással együtt. Ezzel egyidejűleg pedig megszünteti a 4. számú gyermekfogorvosi körzetet.

Olvasóink írták

 • 1. csillagocska 2010. március 28. 22:47
  „Önök, kedves Fogorvosok!
  Önöket boldoggá teszi az a sok euró, amit abban a négy órában kapnak, amelyben akár rendelhetnének minden nap egy gyermekorvosi rendelőben? Csak 4 órát!
  Nem is tudom, hogy mint mondhatnánk a gyermekeinknek, ha fáj a foguk? Nekünk meg talán még munkánk sincs, hogy máshova menjünk.......
  "Magyarok", hova juttok????? MAGYAROK, okosak legyetek!!!
  Ez nem választás kérdése.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Motoros szezonkezdet razziával

Nagyszabású, elsősorban a kétkerekű járművekre kiterjedő razzia kezdődött pénteken… Tovább olvasom