Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

A pozsonyiak kiköltözése tovább folytatódik

Pozsony dinamikus fejlődése hatására a szomszédos fővárosból való kiköltözés további folytatódása várható.

Állítja mindezt Hardi Tamás, aki kollégáival kutatja Pozsony határon átnyúló agglomerációjának hatásait. Szlovák oldalról Vajka, Somorja és Pozsonypüspöki érintett a tanulmányban, a Mosonmagyaróvári kistérségből pedig Rajka, Dunakiliti és Mosonmagyaróvár.

Ritka, de nem egyedülálló jelenség, hogy egy nagyváros szuburbán hatása más országra terjedjen át. Erre példa Genf, Trieszt vagy éppen Pozsony. A szlovák főváros térségében egyre terjedő, határon is átnyúló agglomeráció jellegzetességeinek feltárására indított közös projektet a Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet és a somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet. Az Európai Unió által támogatott egyéves projektben magyar oldalról Rajka, Mosonmagyaróvár és Dunakiliti, szlovák oldalon Vajka, Somorja és Pozsonypüspöki érintett.


A beköltözési láz a válság hatására lelassult

– A 2009 szeptemberében megkezdett projekt célja, hogy határon átnyúló agglomerációs hálózat szerveződjék az önkormányzatok, a civil szervezetek, a szolgáltatók között a szuburbanizációból adódó nehézségek felkutatására és megoldást találjunk azok áthidalására – magyarázza Hardi Tamás, a nyugat-magyarországi tudományos intézet tudományos munkatársa.

Hardi Tamás
Hardi Tamás

Lassan egy évtizede érzékelhető Pozsony ˝terjeszkedése˝ Ausztria, majd Magyarország irányába. A korábbi években észlelt, tapasztalt intenzív szlovák beköltözési „láz" a magyar oldalon – vélhetően a gazdasági válság hatására – valamelyest enyhült mára, de a szakember szerint valamilyen formában folytatódni fog, ugyanis a szlovák főváros fejlődése szükségszerű. Szlovák oldalon korábban északkeleti és nyugati irányba terjedt az agglomeráció, de az utóbbi néhány évben már a csallóközi községek is vonzóvá váltak a beköltözők számára.

– Ma a szlovákok, akik Magyarországon házat vásároltak, leginkább csak aludni járnak haza, de a későbbiekben további igények is felmerülhetnek, amelyekre időben fel kell készülnünk – hangsúlyozza Hardi Tamás. A folyamat hatására többek között nő az érintett települések lakossága, kihatással van ez az ingatlanpiacra, a közműrendszerre. Így új utakat kell fenntartani, a közvilágításra, az utak téli takarítására, csapadékvíz-elvezetésre többet kell költeniük a településeknek. Olyan többletszolgáltatásokra is igény mutatkozhat, mint az óvoda, iskola vagy egészségügyi ellátás. Ezzel szemben gondot jelent, hogy sok esetben a betelepülők nem jelentkeznek be lakhelyükön, így az utánuk igényelhető állami forrásoktól elesnek az önkormányzatok, a lélekszám növekedésével a települések költségei is emelkednek.


Nincsenek jelentős konfliktusok

Ugyan a beköltözők és az őslakosság között adódhatnak feszültségek, amit az etnikai különbözőségek még súlyosbíthatnak is, de a szakértő a határtérségben élők között nem tud komoly konfliktusokról.

A szakembert Pozsony közelségének előnyeiről is kérdeztük:

– Előny, hogy a magyar térség magasabb lakosságszámot nyer, akik ráadásul jó anyagi kondíciókkal rendelkeznek. A szuburbanizáció hatása lehet továbbá az új munkahelyek létesülése. Ebben a két ország adórendszerének közeledése, az euró magyarországi bevezetése jelenthetnek előrelépést. Mosonmagyaróvár és környékének földrajzi helyzete (Pozsony és Bécs közelsége), az autópálya, a vasútcsomópont a gazdasági befektetők számára így előnyös lenne – véli a kutató.

Lassan egy évtizede érzékelhető Pozsony ˝terjeszkedése˝ Ausztria, majd Magyarország irányába.
Lassan egy évtizede érzékelhető Pozsony ˝terjeszkedése˝ Ausztria, majd Magyarország irányába.

Megtudtuk továbbá, hogy a projekt keretében körüljárják a szuburbanizációs folyamat legfontosabb gazdasági-társadalmi kérdéseit, kihívásait és lehetőségeit. Már szó esett a közlekedésről, tömegközlekedésről, a letelepedéssel járó jogi kérdésekről. A későbbiekben olyan fontos területek kerülnek napirendre, mint a munkaerőpiac, a gazdaságfejlesztés, az egészségügy, az oktatás vagy a társadalmi integráció. Az idén augusztusban záruló projekt eredményeit zárókonferencia keretében a nyilvánosság is megismerheti.


Mi az a szuburbanizáció?

Az a folyamat, melynek során a városközpontok népessége csökken, de a település külső területein elhelyezkedő részek népessége növekszik.

Olvasóink írták

50 hozzászólás
 • 50. Joel 2010. június 07. 19:19
  „A betelepülő tótok pozsonyban Mosonmagyaróvárt már úgy említik mint Staré Zámky. Slota úr kiterjesztheti szlovákia területi igényeit dél felé, ha elszlovákosodnak a határ menti magyar faluk.”
 • 49. zola 2010. március 02. 23:24
  „griffinke. <moderálva személyeskedő>
  Az a több millió ember,akik a megszállt terülteken ragadt,akiket kifosztottak,üldöztek (ma is üldözik a magyar népet az elrabolt területeken) nem ezt mondja,de te biztosan jobban tudod ennyi embernél...”
 • 48. zola 2010. március 01. 23:22
  „griffinke a tudós,aki az ott élőknél a tót brutalitások elszenvedőinél a megtörtént dolgoknál is jobban tud mindent.:D
  Pozsony mindig is felvidéki város volt!
  A megszállt területeken élőket még ma is üldözik,verik megfosztják jogaiktól stb...”
 • 47. Griffin 2010. március 01. 10:15
  „zola, látom, te vagy itt a magyarság-szakértő!
  Kérlek, írd már meg nekem, szerinted Pozsony mióta Felvidék!
  Az ott élők nem így tudják, mondd el nekik is, ha arra jársz..... :DDDD”
 • 46. zola 2010. február 28. 22:14
  „rick <moderálva>
  Nem csak Rajkára,hanem az egész csonkahonba jönnek a megszállt területekről (Felvidékről)”
 • 45. RickCartman 2010. február 27. 17:07
  „zola, epekedve várom a mesédet, de előbb a Felvidékről mesélj egy kicsit, tudod, én a "helyszínen" tájékozódtam 20 esztendeig, ezért kíváncsian várom, még miféle újdonságot osztanál meg velem!”
 • 44. RickCartman 2010. február 26. 19:54
  „zola, hazatértünk hát végre...évmilliók óta itt élünk, ideje volt! Csak közben ezek a huncut tótok is idekeveredtek valahonnan, pedig a Rudapithecus is magyar volt! De visszatértetek végre, ti, igazi magyarok, és majd most jó nagy rend lesz végre...Mesélj még nekem az ősi magyar történelemről, van időm bőven:DDDD”
 • 43. Floyd 2010. február 25. 21:57
  „Van itt Valaki Mosonmagyaróvárról,és környékéről??????? Floyd-Rajka”
 • 42. zola 2010. február 25. 20:10
  „ha utánaolvasol,akkor rájöhetsz,hogy a magyaroktól rengeteget kapott a világ. hazatérésünk a Kárpát -medencébe előtt és után.
  Picit tájékozódj,nem árt számodra,úgy látom :)”
 • 41. RickCartman 2010. február 25. 19:58
  „zola,
  akkor szerinted is a magyar világ legősibb népe?
  és tényleg a magyarok tanították meg az ábécét a sumereknek, aztán felhúztak néhány piramist a buta egyiptomiaknak, utána kicsit nyilaztak a hunokkal, és amikor megunták, letelepedtek a Kárpát-medencében? (erre bizonyíték az is, hogy a Hargita fennsíkja pont olyan légi felvételeken, mint egy trapéz alakú UFO-leszállópálya, tehát szerintük is ez a legjobb hely itten)
  ezeket én mindet színigaz szittya történelemmel foglalkozó könyvekben olvastam! szerinted is ez az igazság? akkor haver vagy, gyere, megosztom veled a fél gyógyszeremet:-)”
 • 40. zola 2010. február 25. 11:44
  „pancserka,..... :)
  Egyedül a Jobbik aki tesz valamit a magyar emberekért,aki nem az unió,nem, az idegenek érdekeit nézi.A Jobbik Hazánk megmenekülésének egyedüli megoldása. Ők lennének képesek a Szentkorona tan visszaállítására.
  Végigolvasod milyen hülyeségeket írsz????
  "Béke köztünk csak akkor kerülhet szóba,ha az egész Felvidék a miénk lesz újra!!!"
  A tót<moderálva> csak ne jöjjenek ide,eleget ártanak a magyarságnak a gúnyhatáron túl is.”
 • 39. zola 2010. február 25. 11:38
  „Griffinke, tájékozódj,mielőtt hülyeségeket írsz. Tudod egyre kevesebb azoknak a száma akiket még meg tudnak vezetni a hamisított történelemmel (finnugor rokonság hamis látszata stb...)”
 • 38. Griffin 2010. február 25. 11:29
  „zola, a történész....
  Minden hozzászólásod hemzseg a történelmi tévedésektől, tárgyi hibáktól. Még egy választási kampányban sem menne el ez a műmagyarkodós, álmagyarkodós szöveg. Gondolom, ezért szorultál ki minden politikai szerveződésből, és most ez a fájó sérelmet pótolod itt, hogy "előadásokat" tartasz a Felvidékről. Hozzáteszem: ezeknek semmi közük ahhoz, hogy Rajkára kik költöznek be, már régen elszakadtál a témától,de ez ne zavarjon. Nem kívánom helyreigazítani tévedéseidet, csak tanácsolnám: ha történelmi tárgyúvá szeretnéd tenni hozzászólásaidat, előbb tanulmányozd alaposan a történelmet, mert enélkül hiteltelen, és zavaros állításokat hordasz össze, amivel önmagad járatod le. Magyarul: ha nem értesz hozzá, ne szólj hozzá.”
 • 37. pancser 2010. február 25. 09:42
  „A Jobbiknak nincsen helye a demokratikus ország pártjai között. Miért? Csak el kell olvasni a hozzászólásaikat és ennyi elég.
  A szlovákok jöhetnek, miért ne jöhetnnének? mi is mehetünk ha akarunk. A két nép között igazán soha nem volt komolyabb ellelnségeskedés, el sem nyomtak bennünket. az osztrákok igen és mégis jóban vagyunk. Miért ne kedvelhetnénk a szlovákokat, akikkel ezer évig együt éltünk? Nehéz megérteni, hogy miért tudtak ez ügyben erőre kapni a szélsőségek mind a két oldalon.”
 • 36. akinemfél 2010. február 24. 21:48
  „Floyd -
  Csak nem a szlovákiai Magyarokra gondolsz,akik olyan nagyképuek és bunkok,hogy a pártjaik vezetoi (MKP és Híd) nem hajlandoak kozos fényképet csináltatni egyetlen vezeto Jobbikos politikussal sem ?!
  Ez valoban felháboríto ! Itt Magyarországon rengetegen azt hiszik,hogy a Jobbik nevu párt a Magyarság
  szocsove. A szlovákiai Magyarság vezetoi meg egyetlen fényképen sem fognak veluk kezet.
  Ki érti ezt ?
  Ha valaki ismer ilyen fotot,kérem jelezze hol van az interneten. Nagyon koszonom.”
 • 35. invektus 2010. február 24. 15:25
  „32 EZ IGY VAN”
 • 34. akinemfél 2010. február 23. 23:00
  „Zola,zavaros amit írsz !
  A Felvidék most is annyira Magyar,amennyire Magyarok lakják. 1956 ota 5 millio Magyar gyereket oltek meg Magyarországon. Abortusszal. Ha ok élnének,és a gyerekeik is,akkor ma konnyedén kikoltozhetne mondjuk 5 millio Magyar Szlovákiába. Az EU torvények ezt támogatják. Es a kovetkezo választásokon már Magyar kormánya lenne Szlovákiának. Elvették tolunk a Felvidéket ? A síelok nagy része Magyarországrol jon.
  A Magyar Emberek nem szulik meg gyermekeiket,ezért lesz kisebbségben még a kis Magyarországon is a Magyar. Elvették a Felvidéket ? Nem lehet elvenni. Azé a Felvidék,aki lakja. Vass Albert mondta : a Magyar férfiak szeretik ha virágot hoznak a gyonyoru Magyar nok,de nem szeretik,ha teremnek.
  Ezen kellene változtatni ? - A Jobbik hivatalos választási programjában ígéri a fogamzásgátlás szigorú tiltását.
  lásd www.jobbik.hu - Hajrá Jobbik !”
 • 33. zola 2010. február 23. 19:41
  „akinemfél:A Felvidék szo a felso,tehát magasabban fekvo szobol származik.így igaz. Magyarország északi részét foglalja magában.
  Lengyel Krisztiánt a szlovák rendőrterroristák taszítottták a klinikai halálba.
  Hazám területének elrablóit ,magyar emberek üldözőit,kifosztóit sose fogom kedvelni!”
 • 32. zola 2010. február 23. 19:32
  „treska: nem csak rajkán ,de a megye településein is. tót nyelvű ovódai csoport,köpködik a magyarokat, stb...”
 • 31. akinemfél 2010. február 23. 17:56
  „28. Zola
  A rend kedvéért : Malina Hedvig azota férjhez ment egy teljesen Szlovák férfihez és már gyermekuk is van,akit meglepne,ha magyar iskolába iratnának. Lengyel Krisztiánt ugye a fradi szurkoloi dobták véletlenul fejbe a dunaszerdahelyi randalirozásukkor ? A Felvidék szo a felso,tehát magasabban fekvo szobol származik.
  A keresztények szeretik felebarátaikat. Mindegy milyen nemzetiséguek.
  Te nem Keresztény Magyarországot akarsz ?
  A Jobbik és én Keresztény Magyarországot szeretnénk. Szeressuk a Szlovákokat,keresztény testvéreinket !
  Hajrá Jobbik !”
50 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szomszéd fűti a lakást a panelban

Míg egyes lakásokban élők valóban sokat spórolnak a panelfelújítással és költségmegosztók… Tovább olvasom