Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

A polgármester kiáll a Motim mellett

A mosonmagyaróvári önkormányzat gazdasági társaságai ügyvezetőinek megbízását meghosszabbította a képviselő-testület csütörtöki ülésén. A tanácskozáson ismét előkerült a vörösiszap-tárolók ügye is.
Mosonmagyaróvár képviselő-testülete csütörtöki ülésén napirend előtt Vida László (SZDSZ) a Kossuth és a Hanság utca kereszteződés biztonságosabbá tételéért emelt szót. Stipkovits Pál polgármester elmondta: a csomópont átépítése ügyében már megindultak az egyeztetések. Azonnali intézkedésként a városháza kezdeményezte a veszélyekre felhívó jelzések kihelyezését. Szeredi Ádám (MVE) a már igencsak esedékes szúnyogirtásra hívta fel a figyelmet.

Stipkovits Pál elmondta: az irtásra kiírt közbeszerzési pályázat a napokban zárult le és a jövő hét közepén elkezdődik a munka. Nagy Sándor (Civil Fórum) a megszüntetésre ítélt Bartók-iskola létjogosultságát hangsúlyozta, mivel az új tanévre huszonhat elsőst írattak be az intézménybe. Szentkuti Károly alpolgármester elmondta: „A gyerekszerzésre irányuló felfokozott mosoni hangulat eredményeként elindul egy első osztály a Bartók Béla Nevelési Központban, a későbbiekben pedig majd az élet dönti el, miként alakul az iskola sorsa."

Régi-új ügyvezetők

A testület a nyilvánosság kizárásával mintegy két órán át tárgyalta az önkormányzat gazdasági társaságainak ügyvezetői álláshelyeire beérkezett pályázatok elbírálását. A Movinnov Kft. esetében csupán egy, az eddigi vezető, Bella Sándor adta be pályázatát, amit a testület is támogatott. A Joule Kft.-nél a két pályázó közül Mild Miklós mandátumát hosszabbították meg a városatyák, míg az Aqua Kft. ügyvezetői álláshelyére pályázó három jelöltből a testület ismét Huszár Attilát találta a legalkalmasabbnak, noha a tulajdonosi bizottság nem őt támogatta. Az önkormányzat gazdasági társaságai könyvvizsgálói feladatainak ellátására beérkezett tizenegy pályázó közül a testület egy győri szakembert támogatott.

Kiváló pedagógusok, szerződéses fogorvosok

Szintén zárt ajtók mögött döntöttek a képviselők a város kiváló pedagógusa cím idei díjazottjairól is. A Mosonmagyaróvár kiváló óvónője címet idén Möhöly Magdolna a Bóbita Óvodából, tanítója Szőcs Csabáné a Ujhelyi-iskolából, tanára Németh György a Bartók-iskolából, középiskolai tanára címet pedig Németh Istvánné a Hunyadi-iskolából kapja.
A városatyák a hatályos törvény alapján elfogadták a talajterhelési díjról szóló rendeletet. Eszerint július 1-jétől a díjfizetés mindazokat terheli, akik a közcsatornára nem kötnek rá. A terhelési díj köbméterenként 120 forint lesz. Mentesülnek a díjfizetés alól a hetven éven felüliek, illetve rászorultsági alapon mindazok, akiknek a jövedelme nem haladja meg a rendeletben előírt mértéket.

A testület határozott a fogászati alapellátás átalakításáról is. A döntés értelmében három felnőtt- és két gyermekkörzetben az alapellátást a vállalkozó fogorvosok saját rendelőikben végzik. Az önkormányzat szerződést kötött Szalai Hajnalka, Kuta Danuta, Hégel Zsuzsanna, Cséfalvay Tibor és Wlasitsch Mirkó fogorvosokkal.

Szabálytalan engedélyek?

Pap János (Fidesz) a Motim Rt. vörösiszap-tározóival kapcsolatban interpellált a polgármesternek. Elmondta: szerinte az illetékesek nem a súlyának megfelelően kezelték ezt a kérdést. A képviselő azt tudakolta a polgármestertől, tudott-e arról, hogy a környezetvédelmi felügyelőség veszélyes hulladék elhelyezésére adott ki engedélyeket a Motimnak, illetve hogy a regionális hulladékgazdálkodási tervben potenciális veszélyeshulladék-lerakóként szerepel a tározó. Kifogásolta továbbá, hogy a városházán nem adtak ki számára információt az ügyről, amiért – mint mondta – a közigazgatási hivatalhoz fordul. A képviselő úgy véli, a gázmassza-befogadás engedélyeztetése kizárólag azért zajlik az előírásoknak megfelelően, mert a korábbi négy engedélyről beszélni kezdett. Pap János megkérdőjelezte a korábbi engedélyek szabályosságát, mivel szerinte a környezethasználati engedélyeztetési eljárás során közmeghallgatást is össze kellett volna hívni az ügyben.
Stipkovits Pál elmondta: az önkormányzat a súlyának megfelelően kezelte a kérdést. A vörösiszap-tározókban idegen helyről származó veszélyes hulladékról nem tudnak, mivel nem is helyeztek el oda ilyet, ám az önkormányzat mindenről tudott, amiről az államigazgatási eljárás keretében tudnia kellett és az előírásoknak megfelelően cselekedett. A gázmassza ügyében kizárólag az engedélyeztetési eljárás indult be. Az önkormányzat szakmai bizottsága véleményezte, ám állást foglalni nem tudott az ügyben. Az aggályokat és észrevételeket továbbították a felügyelőségnek. Stipkovits Pál hangsúlyozta: ő nem a mundér becsületét védi, csupán erkölcsi kötelessége kiállni mindazon cégek mellett, amelyek meghatározóak a város életében. Mint mondta: nyugodt szívvel áll ki a Motim Rt. mellett is, mert meggyőződése, hogy a cég körültekintően és a jogszabályok figyelembevételével üzemel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghúzták a vadászati határt

Hosszas huzavona után keret- megállapodást kötöttek a Kisalföldi Erdőgazdaság Rt. (KAEG) és a… Tovább olvasom