Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

A ˝piszkos tizenkettő˝ vége

Mosonmagyaróvár - Az alig tíz éve épült Barátság utcai szociális bérlakásokban kialakult áldatlan állapotok felszámolására egyetlen megoldásnak az épület teljes elbontása mutatkozott.

Javában bontják a ˝hírhedt˝ Barátság utca 12. alatti önkormányzati szociális bérlakásokat. A városban csak ˝piszkos tizenkettőként˝ emlegetett ipartelepi ingatlanon lévő húsz bérlakás bontásáról és majdani gazdasági célú hasznosításáról még tavaly ősszel döntött a képviselő-testület.

A mintegy kétezer négyzetméteres területen először 1954-ben építettek egy 8 lakásos komfort nélküli bérházat. Akkor a 35 négyzetméteres lakások egy szobából, konyhából, éléskamrából és előszobából álltak. A ’90-es évek első felében aztán a lakásokat félkomfortossá alakították és kiépült a csatornahálózat is. Az önkormányzat aztán 1996-ban döntött az ingatlanon egy új épületszárny megvalósításáról.

Egy évvel később adták át a tizenkét darab, egyenként 27 négyzetméteres komfortos lakást tartalmazó épületet, amit a város több tízmilliós saját forrásból valósított meg. A lakásokon belül előszobát, szobát, konyhát, kamrát, zuhanyzót és WC-t alakítottak ki. Alig tíz év elteltével a bérház teljesen lepusztult és olyan áldatlan állapotok uralkodtak, amin az önkormányzat már nem tudott úrrá lenni. Így egyetlen megoldás a bontás volt.

Dr. Nagy István alpolgármester portálunknak elmondta: az épületegyüttesben gyakoriak voltak a rongálások, a betörések, hetente többször volt szükség rendőri intézkedésekre.

Az új épületszárny átadását követő fél-egy éven belül a lakásokra alig lehetett ráismerni. A lakások közül többet teljesen lelaktak. Olyan is előfordult, hogy a parkettát szedték fel tüzelőnek.

A városban csak ˝piszkos tizenkettőként˝ emlegetett ipartelepi ingatlanon lévő húsz bérlakás bontásáról és majdani gazdasági célú hasznosításáról még tavaly ősszel döntött a képviselő-testület.
A városban csak ˝piszkos tizenkettőként˝ emlegetett ipartelepi ingatlanon lévő húsz bérlakás bontásáról és majdani gazdasági célú hasznosításáról még tavaly ősszel döntött a képviselő-testület.

Az ingatlan szociális bérlakásként működött, azonban rendes kiutalással alig lehetett bérlőt találni az épület állapota, illetve a bérlők magatartása miatt.

A bérlőkkel szemben sok esetben kellett bírósági eljárást kezdeményezni, nemfizetés, illetve rendeltetésellenes használat miatt. Többekkel szemben kilakoltatási eljárást kellett lefolytatni. Gyakoriak voltak az áramlopások is, ez az utóbbi időben olyan mértékűvé kezdett válni, amit az önkormányzat már nehezen tudott finanszírozni.

A képviselő-testület végül tavaly szeptemberben döntött arról, hogy az ingatlant a későbbiekben nem önkormányzati szociális bérlakásokra, hanem gazdasági célokra kívánja hasznosítani.

A határozat eredményeként az épületet folyamatosan kiürítették, ezzel párhuzamosan pedig készült a bontási terv. Az engedélyezési eljárás lefolytatását követően a közelmúltban kezdődtek meg a bontási munkálatok, amelyek várhatóan október végére befejeződnek. Ezt követően az ingatlan a környezetének megfelelő módon hasznosítható lesz gazdasági célokra.

Az alpolgármester hozzátette: sajnos több szociális bérlakásban merülnek fel a Barátság utcaihoz hasonló problémák, ezért a közeljövőben módosítani kívánják a helyi lakásrendeletet. Így lehetővé válna, hogy bizonyos időközönként felülvizsgálják, a bérlők rendeltetésszerűen használják-e a lakásokat.

Amennyiben probléma merül fel és a türelmi idő lejárta után sem történik változás, úgy lehetőség lesz a kilakoltatásra.

Olvasóink írták

 • 16. pancser 2009. október 06. 21:36
  „Elgondolkodtató: Vannak akik csak elvesznek a közösbő.l Amit kapnak nem becsülik, aztán megy a nyivákolás, hogy megkülönböztetés.”
 • 15. SISI 2009. október 06. 18:58
  „Mikor elköltöztek vitték a cuccaikat , az ajtót , az ablakot és a villanyórát is . De egy konténer szemetet otthagytak .”
 • 14. Gury 2009. október 06. 13:33
  „Az a baj hogy azaknek a ...... csak jogaik vannak, több mint nekünk. Undorító amit művelnek és mindent szabad nekik. .... Nem lakást kell nekik csinálni, hanem ketrecet.”
 • 13. Zsuzsa29 2009. október 06. 08:58
  „Már arra én is rájöttem, csak az nem kap segélyt, aki megérdemelné, mert az nem áll sorba ezek között...”
 • 12. GD 2009. október 06. 00:13
  „Annó ezen a lakótelepen történt,hogy bevitték a lovat a lakásba!!!! Szerintem az volt a radiátor:))) Belesza..tak a fűrdőkádba,a szemét az egekig ért az udvaron stb..... De ha nem kaptak segíííjt,akkor fenyegetőztek,hogy a gyereket otthagyják a hivatalban stb....ezek után mit várjunk tőlük????? A jogvédőknek akik ezekért az "emberekért" kiállnak,nem kívánok mást,csak költözzenek fel melléjük a Rózsadombra néhány népes "családdal" jobbról-balról és egy év elteltével szívesen meghallgatnám a véleményét a "szomszédokról"! Magyarország,én nem így szeretlek!!!!”
 • 11. mc 2009. október 05. 22:46
  „mc sem merem írni a véleményem, mert a végén a hozzászólókat az individualista (saját hasára csapó) mérséklőnek (karburátor, vagy buherátor, itt moderátor) romaútra szalad a falat vacsorázás közben, aztán vigasztalva önmagát roma zenét hallgat és mérgében még romakereket is hány és a romafúróval még agyműtétet is hajlandó végezni rajtunk, nehogy a jövőt illetően véleményünk legyen.

  Arra is beszari a cikkíró, hogy meséljen arról kikre is tékozolta az állam, a megyei tanács, a polgármesteri hivatal a dolgozók adóiból befolyt pénzét.

  A dologtalanok nyolc általános nélkül birtokolt jogosítvánnyal randalíroznak autóikkal, leszarva a közlekedési szabályokat, élik semmittevő here életüket felhalmozva több százezres bérleti díjat, közös alapot és különböző közműszolgáltatói díjakat.

  Én is elutasítom a gyűlöletkeltést, elutasítom az uszítást. Ezért inkább megyek, és inkább készítek holnapra, ebédre romapecsenyét, úgy klasszikusan, fokhagymásan, kakastaréjra sütött szalonnával díszítve.”
 • 10. pancser 2009. október 05. 21:58
  „Mosonban a helyzet tragikus. A mai napsütésben cigánycsapatok a parkban a padokon, a szökőkútnál a járdákon a férfiak látótávolságában cigány nők sétálnak fel alá kettesével-hármasával. Nem a színükkel lenne baj, hanem a dologtalanság, a gondozatlanság, kétes gondolatokat ébreszt az arrajáróban, amolyan turistariasztók. Ki a fenének van kedve leülni akár a közelükben is.”
 • 9. hanak 2009. október 05. 19:46
  „Hát igen ezért emelik az áfát, benzinárat, adókat.
  Évente 1500 milliárdot pazarolnak el a költségvetésből link: http://majp.hu/oo00.html
  Ma a munkakerülést, bűnözést dicsőíti a kormány, nem a munkát.”
 • 8. invektus 2009. október 05. 15:21
  „kedves uraim ill hölgyeim ez politika semmi más
  ne hogy mi fehétemberek 1 ill 2 gyermeknél többet válaljunk
  de ŐK BIZA .... :S
  gyártsák a lurkokat futoszallagon”
 • 7. Bogika 2009. október 05. 14:18
  „Tiszta szégyen az egész!Ilyeneket támogatnak,aki meg rendessen dolgozik és lépni akar az életben az dögöljön meg,mert semmilyen támogatást nem kap,sőt a kölcsönért is könyörögni kell és még akkor is csak valamennyi százalékát adják oda! Már egyre nehezebb kimondani azt ,hogy büszkén vagyok magyar!!! Nézzenek már ár csak Ausztriában,hogy ott mit és hogyan csinálnak,mért egyszerübb ott az élet és az élet lépései?????”
 • 6. Hókuszpóka 2009. október 05. 13:24
  „Mégis mit vártak, amikor "ilyeneknek" adták oda ezeket a lakásokat?
  Nem tudom meddig tűrünk még, mi kell ahhoz, hogy valamit tegyenek ellenük?”
 • 5. AstarothZ 2009. október 05. 11:57
  „Ha disznók laktak volna benne 10 évig, akkor is ennél különb lenne a helyzet...”
 • 4. Griffin 2009. október 05. 10:59
  „már amikor épült, mindenki tudta, hogy mi lesz a sorsa a fissen beépített ajtó,és ablakkereteknek, a tetőcserépnek,stb...mégis 10 év kellett ehhez a döntéshez?”
 • 3. SiLa 2009. október 05. 10:55
  „Ezt a telepet kellett volna megmutatni a Bajnainak, mikor a romatelepek felszámolásáról kampányol. Ha másik lakást kapnak az ott lakók, havonta kéne ellenőrizni a lakás állapotát, és keményen büntetni a hiányosságokat! Valahol olvastam, hogy addig nem lesz rend, míg a cigányok nem úgy köszönnek a rendőröknek, hogy csókolom. Igaza van!”
 • 2. LuciusCorneliusSullaFelix 2009. október 05. 10:39
  „:1:Persze.IGazad van. "Azok" lakták le, akire gondolsz......Én azon a környéken nőttem fel, az oroszlaktanyával szembenlévő családi házak egyikében.....”
 • 1. juhi 2009. október 05. 10:27
  „Teljesen logikus, hogy egy lakás tíz év alatt amortizálódik. Mármint ha olyanok lakják, mint itt. Nem baj, majd kapnak új lakásokat Mosonban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma megérkeznek az influenza elleni védőoltások

Az ÁNTSZ adatai szerint eddig egy betegnél diagnosztizálták a kistérségben az új típusú influenzát.… Tovább olvasom