Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 3°C | 8°C Még több cikk.

A piaristákhoz új igazgató jön

Új igazgatót nevezett ki a Magyar Piarista Tartományfőnökség mosonmagyaróvári iskolája élére. Farkas István egy évtizeden át vezette az intézményt, ám augusztustól sem búcsúzik el az iskolától.
Te Deumát, azaz ünnepélyes tanévzáróját tartotta tegnap a mosonmagyaróvári piarista iskola. Az eseményen részt vett és beszédet mondott Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára. Ez a tanévzáró volt az utolsó Farkas István igazgatása alatt. A Magyar Piarista Tartományfőnökség döntése nyomán ugyanis a következő tanévtől Vereb Zsolt piarista veszi át az iskola vezetését.
Nem érte váratlanul a döntés és természetesnek tartja a fiatalítást Farkas István.

„64 éves vagyok, már két éve nyugdíjasként vezetem az iskolát. Az utódom tizenegy évvel fiatalabb nálam" – mondja a leköszönő igazgató, Farkas István, vagy „Lupus atya", ahogy a városban mindenki ismeri. Hozzátette: egészségi állapota megromlott, ezért már évekkel ezelőtt kérte a tartományfőnököt, hogy gondoskodjon az utódjáról. Ez a kérdés most vált aktuálissá. A döntés előtt a tartományfőnökkel egyeztettek erről.

Farkas István az elmúlt évtized legnagyobb eredményének tartja, hogy a kezdeti háromszázas piarista diáklétszámot mára sikerült szinte megduplázniuk.
Farkas István az elmúlt évtized legnagyobb eredményének tartja, hogy a kezdeti háromszázas piarista diáklétszámot mára sikerült szinte megduplázniuk.

Az új igazgató érkezésével erősödik a piarista rend Mosonmagyaróváron, hiszen Vereb Zsolttal együtt már négy rendtag lesz a városban. Farkas atya továbbra is az intézménynél marad: matematikát és hittant tanít majd, valamint a piarista közösség házfőnöke lesz. Emellett sokirányú közéleti tevékenységével sem szeretne felhagyni.

Farkas István elmondja: tizenegy éve szolgál a városban, ebből kilenc évig igazgatta az iskolát. Két éven át pedig a minisztériumban felügyelte az egyházi oktatást. Az elmúlt évtized legnagyobb eredményének tartja, hogy a kezdeti háromszázas diáklétszámot mára sikerült szinte megduplázniuk. Jelenleg ötszáztíz tanulója van az intézménynek. Mint mondja: ez az eredmény elsősorban a tanoda egész kollektívájának sikere. Hozzájárult azonban ehhez egyebek mellett a „tipegős" mise bevezetése, ami az iskola utánpótlását szolgálja.

Farkas István úgy fogalmazott: örül annak, hogy egy teher lekerül most róla, így több ideje és energiája jut a közügyekre. Ezen belül kiemelten fontos számára a szeptembertől induló erkölcstantanítás, aminek kerettanterve kidolgozásában maga is részt vállalt. Farkas atya szerint ez nagyon lényeges, és bízik abban, hogy a családok is komolyan veszik ezt. „Így értékközpontúvá válhat az életük" – tette hozzá az atya.

A leköszönő igazgató kiemelte: az elmúlt tizenegy év során nagyon megszerette Mosonmagyaróvárt. Éppen ezért is rendkívül megtisztelő számára, hogy a napokban Mosonmagyaróvárért Emlékéremmel tüntette ki a város.

Farkas István utódjáról nagyon elismerően szólt. Elmondása szerint jó barátság köti össze őket. Vereb Zsolt matematika–fizika szakos tanár, ezt megelőzően a nagykanizsai piarista iskolát igazgatta tizenhárom éven át. Jelenleg külföldön szolgál, ahonnan július elején érkezik haza, ekkor veszi át a mosonmagyaróvári intézményt Farkas Istvántól.

Olvasóink írták

 • 5. embertelen 2013. június 29. 20:41
  „4. amivarosunk Részben igaz, amit írsz, de kérdem én, hogy milyen fontos lehet az a kitüntetés, amiről még a helyi lap, jelen esetben a Mosonvármegye sem tudósít. Az emberek vajon honnan tudják meg az eseményt, ha semmilyen híradás azzal nem foglalkozik? A végeredmény azonos azzal, mintha senki sem kapott volna semmilyen kitüntetést.”
 • 4. amivarosunk 2013. június 28. 19:09
  „Nem. Egy kitüntetés nem attól értékes, hogy ír róla egy újság vagy sem.
  Itt és most a Lupusról van szó. Az egyik megírta, a másik nem, hogy Mosonmagyaróvárért emlékérmet kapott.
  Az,hogy egy másik személy is kapott, az itt és most tárgytalan.
  Ez a kitüntetés igenis nagyon fontos,nagyon jó, hogy létrehozták,ahogy a Mosonmagyaróvárért Emléklapot is.”
 • 3. embertelen 2013. június 28. 18:10
  „2. amivarosunk Más is kapott Mosonmagyaróvár Emlékérem kitüntetést, róla sem írtak egy sort sem, sem a Kisalföldben, sem pedig a Mosonvármegyében. Úgy látszik ez a kitüntetés csak ennyit ér!”
 • 2. amivarosunk 2013. június 25. 08:12
  „Örülök. A Kisalföld nem felejtette el, hogy az Igazgató Úr Mosonmagyaróvár Emlékérem kitüntetésben részesült.
  A Mosonvármegye ezt nem írta meg. Pedig a lap főszerkesztője a piaristában még tanít is.”
 • 1. Tmoha 2013. június 22. 14:18
  „Kedves Lupus!
  Gratulálok a kitüntetésedhez és további jó egészséget kívánok a munkádhoz!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fémre festett arcok, testek

Különleges kiállítással készült L. Burda Zsuzsanna. Arcok és testek című tárlatán tizenhárom év… Tovább olvasom