Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

A petíció aláírói nem akarnak zsákfalut

Aláírásgyűjtésbe kezdtek Halászin, hogy így is tiltakozzanak a Mosoni-Duna-hídjuk jelenlegi helyének megváltoztatása ellen. Az elkerülő útszakasz megépítésével szerintük kikapcsolnák a települést a tömegközlekedésből és a turistaforgalomból.
Mosoni-Duna-híd.
„ Alulírottak abban az esetben támogatjuk a Halászit elkerülő útszakasz megépítését, amennyiben az építkezés megkezdése előtt a jelenlegi híd helyén autóbusz-, személygépkocsi- és gyalogos-kerékpáros forgalom számára alkalmas híd épül. Kérjük a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumot, hogy a lakosság akaratát figyelembe véve a jelenlegi híd helyén építsen új hidat" – ezek a mondatok állnak azon a több tucat aláíróíven, amik néhány napja kézről kézre járnak Halászin.

Lapunkban is több alkalommal hírt adtunk már róla: közel tizenkét éve egy rönkszállító teherautó leszakította a halászi hidat. A helyére beállított egysávos szerkezetet ideiglenesnek szánták, ám a tervek elkészülte ellenére azóta sem jutott pénz másikra. A megyei közútkezelő szerint mára olyan rossz lett a műtárgy állapota, hogy legkésőbb két év múlva le kell zárni.

A jelenlegi híd helyén azonban a szaktárca nem finanszírozza egy új átkelő építését, hanem a Halászit elkerülő útszakasz részeként egy másik nyomvonalon kívánják az új Mosoni-Duna-hidat megépíteni. A helybeliek az új nyomvonalas „elkerülő" megoldást elfogadhatatlannak tartják, mivel a települést ezzel teljesen kikapcsolják a közlekedésből.

A településen élők több mint fele ellenzi

A megyei közútkezelő a közelmúltban tartott közmeghallgatást az ügyben, ahol ismertették az elkerülő szakasz – és ezzel együtt az új nyomvonalú híd – terveit. Az itt jelen lévő mintegy kétszáz helybéli azonban úgy foglalt állást: mégis a jelenlegi átkelő helyén szeretnének egy új hidat.

– A jelenlegi híd megszüntetése évtizedekre befolyásolná a falu fejlődését – mondta el a Kisalföldnek Majthényi Tamás polgármester. – Az előzetes felmérések alapján a lakosságnak több mint a fele azt akarja, hogy az új folyami átkelő a mostani helyén épüljön fel. Aláírásgyűjtésbe kezdtünk emiatt, hogy az összegyűjtött szignókkal is bizonyítsuk: nem akarjuk, hogy kikapcsolják Halászit a tömegközlekedésből és a turistaforgalomból.

A jelenlegi átmenő forgalom egyáltalán nem indokolja az elkerülő szakasz megépítését. Nem beszélve továbbá arról, hogy a lakóknak jóval nagyobb utat kellene így megtennie, ha Mosonmagyaróvárra akarnak menni. Az elkerülővel a jelenlegi híd közelében élőknek például több mint nyolc kilométerrel kell majd többet utazniuk, ha el akarnak jutni a városba.

A hídszomszéd sem érti

– Nem mellékes az sem, hogy a jelenlegi helyén egy új híd megépítése mintegy 350 millió forintba kerül és három hónap alatt megvalósítható. Ez az elkerülő szakasszal szemben 850 milliós megtakarítást jelent – vélekedett a polgármester.

A petíció aláírói között van ifj. Mayer Sándor is, akit egyéb szempontból is hátrányosan érintene az elkerülő megépítése, hiszen az új nyomvonalra tervezett híd tőszomszédságában lakik. A fiatalember mint mondja, azért itt építkezett, mert ez a település egyik legcsendesebb és nyugodtabb része. Ezen azonban jelentős mértékben változtatna az elkerülő megépítése.

– Nem vagyok konzervatív és nem akarok a fejlődés útjába állni, de az illetékesek közül valaki megmagyarázhatná végre, hogy miért gazdaságosabb egy teljesen új nyomvonalon egy új híd megépítése, mint a már meglévőnek a cseréje. Kíváncsi lennék továbbá arra is, hány ember tesz zsebre milliókat azért, hogy mindenképp az elkerülő szakasz valósuljon meg – mondja a fiatalember.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Savanyú tej helyett valódi híreket

A móri Dunántúli Helyi Lapok Találkozóján részt vett a Jánossomorjai Napló szerkesztősége is. Itt… Tovább olvasom