Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

A pénzváltáson nyernek a szlovák vevők

Rajka és környéke - A forint gyengülése, ezáltal a korona erősödése kedvez azoknak, akik ez utóbbi pénznemben kapják fizetésüket s a határhoz közeli magyar oldalon szeretnének lakást vásárolni. „Most akár több százezer koronát nyernek így az üzleten” – mondta egy ingatlanforgalmazó.
A Közép-Európát is elérő gazdasági válság hatása a szlovák határhoz közeli ingatlanpiacon is érzékelhető. Bár az eddig meredeken emelkedő ingatlanárak megálltak, a forint gyengülése a szlovák vásárlóknak kedvez. A Kisalföld által megkérdezett egyik hazai ingatlankereskedő szerint egyelőre kiszámíthatatlan, milyen hatással lesz a Rajka környéki ingatlanpiacra a válság.

A forint gyengülése, ezáltal a korona erősödése kedvez azoknak, akik ez utóbbi pénznemben kapják fizetésüket, s a határhoz közeli magyar oldalon szeretnének lakást vásárolni. „Most akár több százezer koronát nyernek így az üzleten" – mondta az egyik ingatlanforgalmazó.
A Közép-Európát is elérő gazdasági válság hatása a szlovák határhoz közeli ingatlanpiacon is érzékelhető. Bár az eddig meredeken emelkedő ingatlanárak megálltak, a forint gyengülése a szlovák vásárlóknak kedvez.

A Kisalföld által megkérdezett egyik hazai ingatlankereskedő szerint egyelőre kiszámíthatatlan, milyen hatással lesz a Rajka környéki ingatlanpiacra a válság. „Néhány hét alatt még nem látható, hogyan reagálnak a szlovák érdeklődők: a mostani folyamatnak a piaccsökkentő mellett azért élénkítő hatása is lehet. Ez utóbbi oka lehet, hogy valószínűleg egyelőre további drágulás nem várható az itteni lakás- és ingatlanpiacon" – tudtuk meg. Most egyébként a használt ingatlanok átlagosan négyzetméterenként 220–230 ezer forintért kelnek el a határhoz közel eső falvakban.

Megéri: Társasházak épülnek Rajkán, hisz a korona erősödésével most még inkább jó üzlet itt a szlovák vásárlóknak befektetni.
Megéri: Társasházak épülnek Rajkán, hisz a korona erősödésével most még inkább jó üzlet itt a szlovák vásárlóknak befektetni.


A belső kereslet továbbra is élénk Pozsony környékén, ugyanis a minőségi ingatlanok még mindig hiánycikknek számítanak, miközben a bankok hitelpolitikája a korábbiakhoz képest megengedőbb: kisebb önrésszel, hosszabb futamidővel kínálnak hiteleket. A szlovák nemzeti bank szerint az elmúlt egy évben a szlovákiai ingatlanok több mint 25 százalékkal drágultak: nemcsak a fővárosban, hanem a magyar határ menti településeken is jelentős áremelkedés volt érzékelhető.
„Az ingatlanok ára az utóbbi időben nem változott, ám a forint gyengülése miatt – míg két hete egy koronáért 7,6 forintot kaptak, most ez a szám már a kilenchez közelít – rövid távon élénkebb lett a szlovák kereslet a magyar piacon" – mondta Mikulas Rusó, az egyik rajkai székhelyű ingatlanfogalmazó iroda vezetője.

„Nem csoda, hisz a most vásárlók akár több százezer koronát is nyerhetnek így egy – például rajkai – lakásvásárláson. Amíg eddig a szlovák vásárlók egy négyzetméternyi magyar lakásért átszámolva majdnem 29 ezer koronát fizethettek, most 24,4 ezerért megkapják ugyanazt a forintmennyiséget. Sokan úgy gondolkodnak, hogy a legjobb lehetőség most nyílt, magyar oldalon, Pozsonyhoz közel házat venni: mások azonban attól tartanak, Amerikához hasonlóan bedől az ingatlanpiac. Az emberek egyik fele így inkább bankban tartja a pénzét, ám van, aki a pénzintézetek összeomlásától félve ingatlanokba fektet" – mondta Mikulas Rusó.

Olvasóink írták

 • 3. Realista1 2008. november 01. 21:47
  „Szlovákia nem sokáig lesz a volt "szoci" tömb zászlóshajója, már ami a gazdasági mutatókat illeti, ugyanis az autóipar hozta meg a "kánaánt" az országba, most pedig teljes padló és vélhetően tartósan!!!”
 • 2. rajak 2008. október 30. 10:18
  „A Mikulás Rusó itt nyilatkozik, de ami le van fényképezve /reklámtábla/ nem is az övé. Összekeverik a szezont a fazonnal.”
 • 1. Real 2008. október 29. 17:21
  „Már megtörtént az elképzelhetetlen,óváron tótok (szlovákok) tótul kérdezték hogy a keresett utca merre van!S furcsálkodtak amikor dühösen mutattam nekik a helyes irányt.Az ulica nagyon felbosszantott,igazán mondhatták volna magyarul hogy utca!
  Nekem már a pofámba vágták csallóközi városokban többször mikor handyn magyarul telefonáltam hogy szlovákia a szlovákoké,s beszéljek szlovákul ha szlovák kenyeret eszem.Rádásul most a forint gyengülése miatt olcsóbban vásárolják fel a telkeket,a házakat a tótok.
  Magyarország idegenek gyarmata lesz végleg?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Skoda törött Márialigetnél

Közlekedési baleset történt szombat este a közigazgatásilag Hegyeshalomhoz tartozó Márialigetnél, a… Tovább olvasom