Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

˝A pénzhiány megköti a kezünket˝

A méhnyak rosszindulatú daganata okozta korai halandóság 95 százalékkal, az idős férfiak vastagbél-, végbéldaganatos halálozása igazolhatóan 52 százalékkal haladja meg az országos átlagot a Mosonmagyaróvári kistérségben.

Az okokra és a megoldásokra kerestük a választ.

˝Az elszegényedés öli az egészséget˝ címmel írtunk arról a tanulmányról, melyet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat munkacsoportja alkotott meg a Mosonmagyaróvári kistérség lakosainak egészségi állapotát jellemző adatok értékelésével. Az elképesztő számok arra sarkalltak bennünket, hogy válaszokat keressünk: mi lehet az oka annak, hogy több esetben a halálozási statisztikákban az országos átlagnál rosszabbul ˝szerepel˝ a kistérség?

– A tanulmány a Központi Statisztikai Hivatal halandósági adatain alapul, tavaly a megye összes kistérségére vonatkozó összesítés elkészült – magyarázza Burkali Bernadett, az ÁNTSZ szociológusa, a tanulmányt készítő munkacsoport vezetője. A szakember szerint a Mosonmagyaróvári kistérségben a halálokok között főként a méhnyakrák és a vastagbélrák számai figyelmeztetőek. A 0–64 év közöttiek körében a daganatos betegségek után a szív- és érrendszeri bajok okozzák a legtöbb elhalálozást, a 65 év felettiek körében a keringési rendszer megbetegedései megelőzik a daganatok miatti elhalálozást. A 45–64 éves férfiak légcső-, hörgő-, tüdődaganatok okozta halálozása 17 százalékkal csökkent ugyan, viszont a nők halandósága ugyanebben a korcsoportban 40 százalékkal emelkedett. Figyelemfelkeltő továbbá a férfiak 36 százalékkal az országos átlag feletti, alkoholos májbetegség miatti korai halálozása is.

Burkali Bernadett
Burkali Bernadett

– A dohányzó nők száma emelkedik, a betegség 10–15 év alatt alakul ki – adja meg a problémára a magyarázatot dr. Bazsika Erzsébet, az ÁNTSZ regionális intézetének osztályvezetője. Éppen ezért a közeljövőben egy, a 13–14 éveseket célzó interaktív kiállítást terveznek, mellyel a dohányzási szokásokat befolyásolnák.

– Hogy a romló statisztikákon hogyan lehetne javítani, elméletben több megoldás is lenne, a gyakorlatban viszont a pénzhiány megköti a kezünket – hangsúlyozza az egészségfejlesztési szakember, akit a kistérségbeli magas méhnyakrák- és vastagbélrák-elhalálozások magyarázatáról is kérdeztünk. Mindkét daganatfajta szűrhető lenne, a daganatok idejében történő felfedezése életeket menthetne.

Dr. Bazsika Erzsébet
Dr. Bazsika Erzsébet

A vastag- és végbéldaganatok szűrésére tavaly kezdődött országos mintaprogram, amelyben a Mosonmagyaróvári kistérségből 12 háziorvos vett részt. 3851 meghívólevelet küldtek ki az 50–70 év közötti lakosság körében a kistérségben, ebből 1553-an jelentek meg a szűrővizsgálaton, azaz a meghívottak 40 százaléka. A szűrővizsgálat az idei évben is folytatódik, várhatóan 10 háziorvos részvételével.

A méhnyakrák szűrésére szervezetten a 25–65 év közötti nőknek van lehetőségük. Tavaly megyénkben a megszólított nők 2,4 százaléka élt a szűrés adta lehetőséggel, ez az arány a Mosonmagyaróvári kistérségben még ennél is alacsonyabb.

– A nőgyógyászati szakrendelésen, illetve a magánorvosi praxisokban szűrővizsgálaton megjelent nők aránya ennél nagyságrenddel magasabb – fűzte hozzá a szakember.

Elsősorban azon nők megszólítása érdekében, akik a nagyvárosoktól távolabb, kisközségekben élnek, 2009-ben védőnői mintaprogram indult, ahol a kenet levételét védőnők is elvégezhették. Ebben a programban tavaly nem vett részt védőnő a kistérségből, idén egy csatlakozott hozzá.

A szakemberek szerint a szűrővizsgálatokkal párhuzamosan igen fontos a megelőzés.

– A vastagbélrák megelőzésében a rendszeres, rostdús – sok gyümölccsel és zöldséggel – étkezést tudnám kiemelni, a méhnyakrák megelőzésében a felelős és biztonságos szexuális életet kell szem előtt tartani – hívta fel a figyelmet dr. Bazsika Erzsébet.

Olvasóink írták

 • 6. akinemfél 2010. február 19. 22:15
  „A meghívottak 40%-a vett részt a szurovizsgálatokon. Ennél még a választásokon is tobben szoktak részt venni. Mi érdekli Magyarország lakosságának 30-40 %-át ? A saját egészséguk,életuk vagy haláluk nem érdekli.
  A gazdasági és politikai jovo,nem érdekli. Félelmetes !!! 3-4 millio emberrol van szo országosan.”
 • 5. sicc 2010. február 19. 18:51
  „Nem is gondolnák a jólápolt emberek(nők), hogy milyen káros a kádfürdő (klóros vezetékes víz,habfürdők,szappanok).Az antibiotikumok, a sok stressz.Ezek mind tönkreteszik a hüvely természetes védelmét.És a sűrű partnercseréről ne is beszéljunk, ami szintén a kúltúráltabb ,fejlettebb,felvilágosult fiatal korosztályt érinti(egyre több a fiatal lányok körébe a méhszájseb).De a nyugdíjas korú nők azok, szerintem akik nem nagyon keresnek fel nőgyógyászt, csak amikor már nagy a baj.”
 • 4. pancser 2010. február 19. 18:15
  „Kételkedem a felmérés igazságában. Vidékünk anyagilag, kulturálisan felette van az átlagnak. Lehet, hogy éppen ez a baj. Az uganis megfigyelhető, ha egy kicsit jobban megy akkor az emberek egészségtelen módon táplálkoznak, csak később térnek át a tudatosan egészséges étrendre. Ha valaki szegény, kevés húst eszik, ha jobban megy, többet. Ha mégjobban, únja a húst és változatosabban kezd étkezni. A méhnyakrák úgy tudom függ a férfiak higiéniájától, tisztálkodási szokásaitól, továbbá a nők hasonló igyekezetétől. A kevés mosdás bizonyos öntisztulási dolgokat hoz, a tisztálkodásban is tudatosságra van szükség, aki félig mosdik többet árthat mint használ.”
 • 3. kissmanó 2010. február 19. 17:58
  „nem gondolnám hogy az alföldi kissebbség gyakrabban járna szűrésre, vagy jobban odafigyelne a helyes étkezésre. Talán máshol kellene keresni a baj okát.
  Hogy a szűréssel több életet lehetne megmenteni ez lehetséges, de van e statisztika a gyógyultakról is összehasonlítva??”
 • 2. 01010 2010. február 19. 11:35
  „1 valószinüleg I.”
 • 1. zopika02 2010. február 19. 09:04
  „Mennyivel értelmesebb lenne a fantom Futura projekt helyett ingyenes megelőző védőoltásokat biztosítani a fiatal lányoknak......”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset Hanságligetnél - a 17 éves lány jogosítvány nélkül vezetett

Kamionnal ütközött egy autó, amelyet egy 17 éves lány vezetett, a 86-os főút forgalmát elterelték. Tovább olvasom