Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

A pénz mellett egyre többen igénylik a tüzelőt az önkormányzatoktól

Élelmiszer, pénz mellett egyre inkább a tűzifa a nagy segítség a rászorulóknak.
A megkérdezett települések ugyan nem vették igénybe a Belügyminisztérium által meghirdetett szociális tűzifa-támogatást, de a nélkülözőket igyekeznek kisegíteni.

A Mosonmagyaróvári kistérség néhány településénél arról érdeklődtünk, hogy igénybe vették-e a Belügyminisztérium által meghirdetett szociális tűzifa-támogatást. Amint az kiderült, a legtöbb helyen vagy későn értesültek, vagy nem is hallottak erről a támogatási formáról. A megkérdezettek közül senki nem élt ezzel a lehetőséggel.

– Most nem vettük igénybe ezt a támogatást, későn értesültünk róla, de jövőre szeretnénk pályázni – mondta el Nagy István mosonmagyaróvári polgármester. Hozzáfűzte: krízis idején kötelességüknek érzik, hogy segítsenek a rászorulóknak. Éppen ezért tavaly óta külön keret áll rendelkezésre tűzifára. Ezúttal mintegy hárommillió forintot különítettek el erre a célra. Ebből százhetven családnak tudtak segíteni abban, hogy egy-két hónapra fűthessék otthonukat.

Mosonszentmiklós önkormányzata sem tudott róla és így nem is csatlakozott a Belügyminisztérium felhívásához. Bedő Csaba polgármester szerint a költségvetésükben nem különítettek el erre a célra összeget. Az önkormányzati erdősávok, ligetek gyérítéséből származó fából szállítottak ki a rászoruló nagycsaládosoknak, időseknek. Mint mondta, a napokban beállt kemény télre való tekintettel múlt héten tizenhárom helyre vittek fát. Most újabb öt-hat igénylés érkezett.
Makai Jenő, Püski polgármestere is azt mondta, hogy elkerülte a figyelmüket a Belügyminisztérium felhívása. Az önkormányzati utak melletti elszáradt fákból négy családnak jut tűzifa. Halászin pénzzel (amiből maguk vásárolnak tüzelőt) és tűzifával is támogatják a nélkülözőket, de ők sem igényeltek állami forrást ehhez Majthényi Tamás elmondása szerint. Marovics Géza dunaremetei polgármester szerint a szigetközi településen kifüggesztették, hogy aki igényt tart tűzifára, jelezze, de senki nem érdeklődött.

– Tudtunk a szociális tűzifa-támogatásról, de magasnak tartottuk a tarifákat és a szállítási költség is bennünket terhelt volna. Ennyiért helyben is be tudjuk szerezni a támogatásra szánt tüzelőt – hangsúlyozta Kurunczi Károly jánossomorjai polgármester. Mint mondta, akik jelezték, hogy igényelnének tűzifát, azokat segítették, akár pénzzel, akár fával. Az önkéntes tűzoltó-egyesület és az önkormányzat kisteherautójával fuvarozták ki a tűzifát. A napokban majd 25 családon segítettek ebben a formában.

Élelmiszer, tüzelő. Csendes Ibolya, a Mosonmagyaróvári Családsegítő Központ vezetője elmondta: – Az utóbbi időben megnőtt a segítségkérések száma. Akik hozzánk fordulnak, felhívjuk a figyelmüket, hogy a polgármesteri hivatal igazgatási osztályán lehet jelezni a tűzifaigényeket. Továbbá igényelni lehet a szociális étkeztetést, de akár tartós élelmiszerekkel is tudunk segíteni. Aki rossz lakókörülmények között él, javasoljuk, hogy a hajléktalanszállóhoz forduljon.

Tudtunk a szociális tűzifa-támogatásról, de magasnak tartottuk a tarifákat és a szállítási költség is bennünket terhelt volna. Ennyiért helyben is be tudjuk szerezni a támogatásra szánt tüzelőt.

Olvasóink írták

 • 2. katkalin 2012. február 09. 11:39
  „Mi az, hogy nem tudtak róla? Nem kötelességük elolvasni az értesítéseket, leveleket netán a rendeleteket? Minek és kinek vannak ilyen pozícióban? Nem de???-((((”
 • 1. INVEKTUS 2012. február 08. 16:37
  „NEM SEGGÍJ KEL HE

  HANEM BECSÜLETES MUNKAHELYEK
  AHOL NEM AZ ELBESZÉLGETÉS DÖNT HANEM A MUNKALÁVALÓ BIZONYÍT

  :))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fél évszázad együtt töltött idő házasságban

A várbalogi nyugdíjasklub tagjai a közelmúltban ünnepelték meg a helyi Marics Ferenc és felesége,… Tovább olvasom