Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

A park egyelőre a gazban vesztegel

Négymilliárd forintnyi állami szubvencióról évek óta folyik a vita a beruházó és a kormány között.

A hatástanulmányt jónak találták

A 32 milliárdos termálfürdő és élményváros ügye, s a döntés most már évek óta a magyar kormány és a szakminisztériumok kezében van. Mint ismert, a befektetők négymilliárdos állami szubvenciót kérnének, ám ezt csak a létesítmény felépülése után vennék igénybe. Hosszú huzavona és kétéves halódás után a turisztikai államtitkárság hivatalába beküldött hatástanulmányt tavaly év végén megfelelőnek találták a bírálók.

A 42 hektáros szabadidőpark ügyében ugyanis az állam garanciát kért a beruházóktól a projektről: megvalósíthatósági tanulmányokkal és bankgaranciákkal kellett igazolni annak „létjogosultságát". A gazdasági és a területfejlesztési szakminisztériumok végül jónak tartották a dokumentációt ahhoz, hogy a kormány elé terjesszék Máriafürdő ügyét: megalapozottnak találták a nagyberuházás elképzeléseit, így részükről elhárult az akadály az állami források megnyílása elől.

A finanszírozási szerződésen dolgoznak

A befektetőktől szerzett információink szerint bár idén januárban még úgy volt, hogy két szaktárca közösen fogalmazza a kormány-előterjesztést, s az gyorsított eljárás keretében kerülhet a képviselők elé, egyelőre mégsem lett semmi az elképzelésből. Elmondták: most a Magyar Fejlesztési Bankhoz (MFB) került az ügy: ők is bekérték a hatástanulmány dokumentumait. Most azon dolgoznak, miként lehetne a finanszírozási szerződést kidolgozni, s előkészíteni a kormány-előterjesztést. Máriafürdő ügyén és a kormányzat kérésein a beruházók folyamatosan dolgoznak, s egész aktahegyet tettek le az MFB asztalára.

Tereprendezés nélkül

Az építkezésre korábban megkért hatósági engedélyek tavaly augusztusban lejártak. Emiatt is szerették volna a befektetők, hogy a kormány által kért megvalósíthatósági tanulmány sorsa mihamarabb lezáruljon. A tervek szerint az újabb hatósági engedélyek beszerzésével megvárják a kormánydöntést. Ugyanis csak a szakhatóságok előzetes engedélyével kezdhetnék el az előkészítő munkákat: tereprendezést, fakivágásokat. Tegnapi ottjártunkkor a még 2002-ben fúrt termálkutat gaztenger közepén találtuk, egy kukoricás szélén. Pedig korábban már kiépültek a közművek, elkészült a terület rendezési terve, sőt, letették a rekreációs park alapkövét is. Úgy tűnik, egyelőre gaztengerbe fulladt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érdemkereszt elismerés

A Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett dr. Karácsony Istvántól, Darnózseli megbecsült közéleti személyiségétől, a helyi iskola tanárától azt tudakoltuk, milyen ellenállhatatlan erő, ami évtizedek óta hivatásával összefonódva töretlenül arra motiválja, hogy szülőföldjének szeretetét diákjainak átadja, ismereteit szélesebb körben továbbadja. Tovább olvasom