Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

A papság számára hivatás és hobbi

Mosonmagyaróvár - A hónap végén búcsúzik híveitől Moson plébánosa. Butsy Lajos a kárpátaljai Aknaszlatinára készül ötéves misszióra. Kérésünkre összegezte a Lajta-parti városban töltött hét év tapasztalatait, élményeit.

– Mosonban nagyon kellemes éveket töltöttem, éreztem a húzást, ami előrevitt – vallja a búcsúzó plébános, aki Mosonmagyaróváron hét évig teljesített szolgálatot.

Butsy Lajos 1949-ben Mosonmagyaróváron született, gyermekkorát Hegyeshalomban és Abdán töltötte, majd a győri bencéseknél érettségizett. Vallásos családban nevelkedett, nagybátyja református lelkész, édesapja is papnak tanult, így nem meglepő, hogy ő is ezt a hivatást választja: a győri hittudományi főiskolán tanult tovább.

– A papság egész embert követel, itt nincs nyolcórás munkaidő. Megtaláltam önmagam, a hobbim a hivatásom is egyben – vallja a plébános, aki a kápláni éveket a XII. században épült árpási templomban kezdi, Győrben öt évet tölt, innen Ácsra, Tatabányára és később Bánhidára kerül. Négy évet szolgál Nagyigmándon, Bábolnán, Dörben, Rábapordányon, ahonnan 2000- ben Mosonmagyaróvárra helyezték.

2000-ben három hétig papi szolgálatot teljesített, és ekkor fogant meg benne a kárpátaljai misszió gondolata.
A mosoni Nepomuki Szent János-plébániatemplom hívei szívéhez nőttek, akárcsak az itt létrehozott csoportok, körök. Szeretettel szól az egyházközségi karitász eredményeiről, a Mária-légióról, a Kék Kereszt mosoni csoportjáról – tőlük a legnehezebb a megválnia –, melynek tagjai közül sokakat sikerült az öngyilkosság gondolatától az életbe visszahoznia. Plébánosként számos közéleti szerepet vállalt: a Kábítószer Egyeztető Fórum alapító tagja volt, a telefonos lelkisegély-szolgálatba, a Máltai Szeretetszolgálat tevékenységébe is besegített, a Karolina Kórház etikai bizottságának és a Mosonmagyaróvári Polgári Kerekasztal Egyesületnek is tagja. A hét mosonmagyaróvári év alatt megújult a mosoni templom homlokzata, a toronysisak, a belső burkolat, a mellékoltárok, megfiatalodott a Rozália-kápolna, a Nepomuki Szent János-kápolna, a plébánia jelentős része.

Kárpátaljára első ízben 1998- ban látogatott: a határon túli magyarlakta vidékek árvíz sújtotta településeire vittek segélyszállítmányt. 

Az álom idén januárban vált valósággá: ekkortól kezdődött el a visszaszámlálás. Butsy Lajost Aknaszlatinán és a hozzá tartozó Nagybocskón, valamint Gyertyánligeten várják a hívek. Augusztustól a mosoni plébánia új lakója Kapui Jenő espereskanonok lesz. A kapuvári, ötvennégy éves plébános mellett Balogh Tibor káplán teljesít majd szolgálatot. 

Mészely Réka

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ShivaMoon: Mexikó helyett Dunaremetét választották

Dunaremete - Jan Engel, a rendezvény főszervezője Dunaremetén intézi a ShivaMoon fesztivál előkészületeivel kapcsolatos ügyeket. A Kisalföldnek elmondta: a festői környezet, a természeti adottságok miatt választották a szigetközi települést a korábban tervezett mexikói helyszín helyett. Úgy véli, a rendezvényre érkezők létszáma elsősorban az időjárástól függ. Kedvező feltételek esetén ezerötszáz külföldi, s majd kétszer ennyi hazai fesztiválozót várnak. Tovább olvasom