Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

A pályázati pénz elfogyott

Az öt éve alakult Grenzkommunalforumhoz (Határmenti Együttműködések Fóruma) több mint 40 osztrák, szlovák és magyar település csatlakozott. Uniós források híján most a szervezet működésének intenzitása csökkent. Egyesek szerint csak azért kellettünk az osztrákoknak, hogy könnyebben jussanak EU-s pénzekhez.
Gerhard Zapfl
Az egykori Moson megyei régió osztrák, szlovák és magyar településeiből alakult Határmenti Együttműködés Fóruma 1999-ben jött létre. A hármas határ menti kapcsolatok fejlesztésére, s főleg rendezvények szervezésére egy irodát is nyitottak Nickelsdorfban. Elnöküknek Zurndorf polgármesterét, Rudolf Suchyt választották, s uniós alapokból finanszírozták a szervezet működtetését. A 13 magyar település mellett 10 szlovák és 24 osztrák község is részese lett a fórumnak.

Magyarország és Szlovákia uniós csatlakozása előtt két hónappal azonban a lendület erősen alábbhagyott. Előbb tavalyelőtt az elnök személye változott: a működési szabályzat szerint csak hivatalban lévő polgármester lehet a fórum elnöke, ám Rudolf Suchyt nem választották meg újra Zurndorfban. Így a szervezet élére Nickelsdorf polgármestere, Gerhard Zapfl került. Tavaly az uniós forrásokra is eredménytelenül pályáztak, így most az osztrák önkormányzatok finansz írozzák az iroda működését.

– Idén sajnos kevesebb anyagi forrást tudunk igénybe venni – kezdte Kovács Balázs, az iroda koordinátora. – Ebben az évben újra pályázunk az uniós támogatásokra, hisz tagdíjakat eddig sem kértünk a belépőktől. Most az osztrák önkormányzatok finanszírozzák az iroda működését, s a rendezvények szervezését, azonban ez nem okoz gondot: korábban volt egy időszak, amikor a magyarok álltak bizonyos költségeket. A fórumnak jelenleg valóban nehézkesebb a működése a korábbinál, ám ennek főleg anyagi okai vannak. Amíg az uniós pénzekből futotta, nem volt gond, mára azonban elapadt a forrás. A tevékenységi körünk is megváltozott, néhány dologgal már nem foglalkozunk, s másokat vettünk fel helyettük – mondta Kovács Balázs.

Varga Kálmán, Rajka polgármestere szerint bár a Grenzkommunalforum tovább működik, érezhetően csökkent az intenzitása. Egyelőre még nem tudják, mik az iroda idei szándékai. Ennél élesebben fogalmazott Tóth István, Dunasziget első embere. Szerinte ez az eset is azt bizonyítja, hogy az osztrákoknak azért kellenek a szlovák és magyar partnerek, hogy uniós pénzekhez jussanak. Úgy véli, egyelőre nem kezelnek bennünket egyenrangú partnerként, ám reméli, hogy csatlakozásunk után ez is megváltozik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem jár alanyi jogon a fürdőzés

A mosonmagyaróvári ingyenes termálbelépőkről a polgármester újabb nyilatkozatában leszögezte: a… Tovább olvasom