Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

A nyugdíjasok az óvári sajtokkal ismerkedtek

Óvári, Moson megyei csemege, Lajta és krémfehér. Ezekről az óvári fejlesztésű sajtokról beszélt a nyugdíjasegyetem legutóbbi összejövetelén dr. Unger András, a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet nyugalmazott igazgatója.
Az óvári sajtokkal ismerkedhettek meg a Kisalföld, a Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Kara és az önkormányzat által megszervezett nyugdíjasegyetem hallgatói a legutóbbi előadáson.

Dr. Unger András, a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet nyugalmazott igazgatója előadása kezdetén bemutatta az intézetet, amit Magyar Királyi Tejkísérleti Állomás néven 1903-ban alapítottak a városban. Az ott felhalmozott tudásbázis és technológia kettősének eredménye az óvári eredetű sajtok létrejötte.

Az előadó elmondta: az első ilyen az Óvári sajt, aminek 1903-as megalkotása Ujhelyi Imre nevéhez fűződik. Ez az első magyar fejlesztésű sajtféleség. Ezt követte a Moson megyei csemege 1914-ben, amit illmici sajtnak is neveznek. Ez a név onnan ered, hogy abban az időben Illmic még Moson vármegyéhez tartozott, a településen működött egy tejüzem, ahol a legjobb minőségű ilyen sajtot készítették.

A több mint száztíz éves óvári sajtgyártásról szerezhettek információkat a nyugdíjasegyetem hallgatói.
A több mint száztíz éves óvári sajtgyártásról szerezhettek információkat a nyugdíjasegyetem hallgatói.

Ugyancsak óvári a Lajta sajt, amit az 1960-as években fejlesztettek ki. Eredetileg exportsajtnak készült, amit elsősorban az NDK-ba szállítottak. Ezt már a Lucsony utcai tejüzem és az intézet közös technológiája alapján állították elő. Az 1980-as évek elején fejlesztették ki a krémfehér elnevezésű sajtot. Ez a speciális technológiával előállított termék döntően közel-keleti exportra készült. Ennek ismertebb neve a feta sajt. Ez a különleges, sós ízű sajt ma is jelentős exporttermék, évente mintegy hatezer tonnát gyártanak belőle Magyarországon.

Dr. Unger András beszélt arról is, hogy fontos ezeknek a sajtoknak a megfelelő védelme, így biztosított továbbra is az eredeti minőség. Míg korábban a szabványok védték ezeket a termékeket, mostanra ezt a szerepet átvette a Magyar élelmiszerkönyv, aminek az elmúlt év végéig, tizenöt éven át volt elnöke az előadó. Az óvári sajtok emellett bekerültek a helyi értéktárba is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakáskulccsal karcolt autót egy nő Mosonmagyaróváron

A rendőrök a nő ruházatát átvizsgálták és kesztyűjében megtalálták lakásának kulcsát, amellyel a… Tovább olvasom