Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

A nyugdíjas, aki versben mondja el

(1. rész.) Snóbli Elemér, Dunakiliti nyugdíjas koszorús költőjének verseit már az egész falu ismeri, hiszen bárkinek, aki meglátogatja, rögtön szavalni kezdi szerzeményeit. Életszemléletét költeményei is jól mutatják: „Nyitott szemmel járok, mert az úgy való, meglátom ki korrupt, s azt is aki csaló”.
A hetvenhét éves Snóbli Elemér nyugdíjasévei alatt kezdett el verseket írni. Az összeset fejből szavalja, sőt, kérdéseinkre is „Snóbli-hexameterben" válaszol.

A termelőszövetkezet egykori asztalosa megélte a történelem sorscsapásait: a második világháború alatt orosz hadifogságba került, a hetvenes években is sok megaláztatáson ment keresztül. Elemér bácsi feleségével dunakiliti házában tölti nyugdíjaséveit, elmondása szerint mindig előre látta a változásokat. Ezt a tulajdonságát állítólag nagyapjától örökölte, aki huszonöt évvel halála előtt elkészítette koporsóját, s ráíratta eltávozásának évét.

– Verseim többsége az emberi értékrendről, s ezzel összefüggésben a rendszerváltás előtti és azt követő állapotokról szól – meséli Elemér bácsi. – Címet sosem adtam nekik, s bizony azt sem tudom, hányat írtam összesen. Nyugdíjba 1987-ben mentem, ezután kezdtem el verseket írni a magam szórakoztatására. Mindenről, ami velem történt, költemény született. Írtam Bartók hamvainak hazahozataláról, s még 1990-ben dr. Batthyány-Strattmann Lászlóról is egy dicsőítő művet. Korábban csak ismerőseimnek, látogatóimnak szavaltam a verseimet, ám tavaly a Bezenyén rendezett veterántalálkozón a résztvevők nagy élvezettel hallgatták ezeket.

Ezután kaptam azt a felkérést, hogy szülőfalumban, a boldoggá avatott orvos szoboravatóján szavaljam el a tizennégy éve írott költeményemet. Hetvenhét évesen komolyabb elismerést nem várok a hozzáértőktől, de szeretem megosztani versben megfogalmazott gondolataimat a település lakóival – mondta Snóbli Elemér.

(Most induló sorozatunkban azokat a Mosonmagyaróvár környéki településeken élő egyéniségeket mutatjuk be, akik értéket képviselve, felmutatva színesítik községük hétköznapjait.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyeztetnének a Volánnal a tömegközlekedésről

Az új autóbusz-végállomásról, a Flexum-részvények eladásáról, illetve a Bartók-iskola bezárásáról… Tovább olvasom