Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

A növényzetcserekor eltüntették a fenyőket is

Teljesen kicserélik a Régi vámház tér zöldterületének növényzetét. Felújítják az itt áthaladó kerékpár- és gyalogutat, valamint a parkolókat is átalakítják a napokban kezdődött beruházás során.
A Régi vámház téri zöldterület és környezete felújításába kezdett a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. (VÜF). A hét elején a kis park teljes növényzetét, sőt, a régi fenyőfákat is kiszedték. Másnap már a zöldterületet átszelő, rossz állapotban lévő kerékpár- és gyalogút megrepedezett aszfaltrétegét törték fel.

Hétfőn még a régi fákat, illetve növényzetet szedték ki a parkból, tegnap már az elhasználódott aszfaltot bontották meg a Régi vámház téren. Fotók: Mészely Réka
Hétfőn még a régi fákat, illetve növényzetet szedték ki a parkból, tegnap már az elhasználódott aszfaltot bontották meg a Régi vámház téren. Fotók: Mészely Réka


Kosár Tibor, a VÜF ügyvezetője a Kisalföldet arról tájékoztatta, hogy két ütemben végzik el a terület felújítását önkormányzati és saját költségvetésből.

Hétfőn még a régi fákat, illetve növényzetet szedték ki a parkból, tegnap már az elhasználódott aszfaltot bontották meg a Régi vámház téren. Fotók: Mészely Réka
Hétfőn még a régi fákat, illetve növényzetet szedték ki a parkból, tegnap már az elhasználódott aszfaltot bontották meg a Régi vámház téren. Fotók: Mészely Réka

Takácsné Lehner Marianna közlekedésfejlesztési és beruházási referens elmondta: a napokban kezdődött beruházás során átépítik a parkolót: egy méterrel bővítik a zöldterület irányába. Ugyanis korábban a forgalmi sávba „lógtak be" itt gépjárművek. A megrepedezett bicikli- és gyalogút is új aszfaltréteget kap. (Ezen munkálatok után a jövő évben várhatóan az útburkolatot is felújítják a zöldterület és az irodáknak, fogászatnak, üzleteknek helyet adó épületsor között). Kicserélik a rossz állapotú szegélyt, megújul a járda, a buszváróknál térköveznek.

Németh Andrea környezetvédelmi referens arról beszélt, hogy a Régi vámház zöldterületén teljesen kicserélik a növényzetet. Egy helyi vállalkozó már elkészítette a terveket, mely alapján több száz örökzöldet, cserjét, évelőt, illetve fákat ültetnek el. A jövő évi második ütemben a buszmegállóknál kicserélik a padokat és a hulladékgyűjtőket, a gömbfák viszont megmaradnak.

Németh Andrea hozzáfűzte: a képviselő-testület erre 6 millió forintot szavazott meg, de a Mosonmagyaróvár Környezetvédelméért Közalapítvány is hozzájárul a munkálatok költségéhez. További segítségre számítanak az épületsor tulajdonosai és bérlői részéről. A városfejlesztési osztály jövőre tervezi még a kórház melletti zöldövezet felújítását is.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. egy_rajkai_lakos 2012. október 13. 10:41
  „Ezúton szeretnék gratulálni mindenkinek, aki részt vett a tervezésben, hogy sikerült kb 5-tel kevesebb parkolóhelyet kialakítani, mint ami eddig volt! Az oszloptól jobbra eddig elfért 3 autó, plusz a rokkant parkolós, az ügyvédek, és még 2 hely!
  Ezt most leredukálták 1 rokkant, 2 hely, ügyvédek!
  Ügyes”
 • 25. abszurdisztán 2012. október 04. 10:55
  „Valahogy ezek az új ágyások és növénykompozíciók nem lopják be magukat a szívembe, olyan kopár az összkép az amúgy rengeteg kiültetett növény ellenére is.Egy dologról szól az egész : a vállalkozó úr üzlete pörög rendesen.”
 • 24. pancser 2012. szeptember 27. 23:37
  „23. kocsoggorog 2012.09.27. 17:57
  Anyósod háta görbe, ugyanúgy ahogy a tied. Álljál csak meztelenül oldalvást a tükör elé, ha egyenes a gerinced, ha hiányzik belőle az "S" alakú görbület akkor beteg vagy. Így vannak a fák is, képesek nem egészen függőlegesen, sőt görbén nőni, tudod a széljárás, a hónyomás, a fényviszonyok, a szomszédság stb. miatt egyetlen fa sem nő egyenesen. Ellenőrizheted egy függőónnal, vagy vízmértékkel, nincsen fa amelynek törzse pontosan függőleges, ha van, az kivételes. Olyan ez mint a disznó farka, az is görbe, nem véletlenül ajánlotta fel a mesebeli szegény ember a kondából az egyenes farkúakat az ördögnek, mert így az hoppon maradt.
  Ami meg a képeket illeti igen sokat találtam a neten még a fairtások előtti időszakról és csak erősített a hitemben, hogy még jobban sajnáljam az utóbbi két évben kivágott köztéri fákat!
  A fákat többnyire szeretik az emberek, még haláluk után is, példa erre a "gazdászfa", a kollégium udvarán állítottak neki emléket!”
 • 23. kocsoggorog 2012. szeptember 27. 17:57
  „Nem bírom ki, felhívom az ismerősömet a Városüzemeltetőnél, hátha van fotójuk arról a fenyőröl. Ha van ígérem felteszem ide. Érdekes lesz látni, hogy amit úgy sirattok olyan görbe, mint az nayósom háta.”
 • 22. nemcopy 2012. szeptember 27. 10:33
  „Igazából a pártállás szerintem ebben az esetben lényegtelen. A probléma az, hogy egy fenyőfát, ami itt van 30-40 éve minden látható ok nélkül kivágtak. Mindenki örül, hogy lesz új út, járda és park, de az a fenyő miért volt útban????”
 • 21. Wakeup_Mankind 2012. szeptember 26. 21:32
  „Olvassál már a sorok között pancser! Igaz, hogy csak egy sort írtam..., de próbáld meg, segítek: írónia.”
 • 20. abszurdisztán 2012. szeptember 26. 16:05
  „Nem igaz, hogy más kertészet nem pályázott és az sem igaz, hogy a vállalkozó nem a fityisz <moderálva>nyalója.... nagyon tájékozatlanok egyesek !!”
 • 19. pancser 2012. szeptember 26. 11:55
  „18. kocsoggorog 2012.09.25. 18:30
  Ízlés dolga minden, ha valamit szebbé akarunk tenni nem kell feltétlenül lerombolni mindent ami ott van. A fapusztítás egyfajta divat lett ez tény, nevetséges, szakmaiatlan magyarázatokkal körítve. Egészséges fát kivágni az nem szakmai tudás hanem az ellenkezője. Engem nem érdekel a pártállás, illetve igen, a fák párján állok. Amit a természet, vagy Isten 40-50 év alatt alkotott könnyű megsemmisíteni, de alkalmazkodni hozzá, beépíteni az újba sokkal nehezebb, de ez az útja, a normális útja a parkfelújításoknak!”
 • 18. kocsoggorog 2012. szeptember 25. 18:30
  „Abszurdisztán mindenhol Fideszt szagol, csak nem jó az orra. A sokat emlegetett "vállalkozó" 1993 óta nem Fidesz tag, nem is szimpatizáns, sőt... az a helyzet, hogy el kellene indulni ezeken a pályázatokon ls olcsóbb árat ajánlani. Na ezt nem teszi meg senki, csak dumál.
  Egyébként a tér sokkal szebb lesz, mint volt és a városlakók szerint kell költeni a környezetre. Ez nem fideszes hóbort, csak igényesség.”
 • 17. abszurdisztán 2012. szeptember 25. 11:42
  „Valóban hatalmas üzlet ez a vállalkozónak, elképesztő mennyiségű növényt ültetnek ki mindenhová .... ennyi pénze van a városnak ? Ahogy én nézem, kevesebb növénnyel néha mág szebb ágyásokat lehetne lértehozni, de hát a vállalkozónak is el kell adnia amúgy méregdrága növényeit.Csak az a baj, hogy ezt mi fizetjük a város pénzéből és ki profitál az egész akcióból ??? Hát a Fityisz. Fityiszt nekik !!!”
 • 16. pancser 2012. szeptember 25. 09:05
  „Azt neked hármashalmot, három pupot ahol a legmagasabb vagy!”
 • 15. Wakeup_Mankind 2012. szeptember 24. 19:11
  „végre lesz hely hármashalomnak, de jó...”
 • 14. Anton 2012. szeptember 21. 07:38
  „Vannak külföldön gerilla parkositók akik különb munkát végeznek 1 éjszaka alat önköltséges áron!

  A temetö előtti téről azt mondta olyan lesz mint anno. Hát az NEM jött össze neki, autóból 50 km/h mellet esetleg.
  Régi elődeink azt megcsinálták aminek ő egy gyenge utánzatátkészítette el.
  Egyébként van a városban és környéken több KERTÉSZ aki ért is ahoz amit csinál.
  Ha valaki parkot épít akkor azt tudja hogy a gyalog utat megemelt szegélyel készítik, hogy később a zöldterület gondozása ne okozzon problémát. Kialakitják a padok, ivókut, szeméttároló helyét és annak megfelelően a növényzetet. A mai világban nem okozhat gondot egy 3D látvány terv sem!
  A favágásal kapcsolatban ha kivágatta akkor hozzason helyete 6 méter magas tölgyet például, ja hogy azt már nem fedi a költség.. hát oldja meg!!!”
 • 13. csokisfank 2012. szeptember 20. 22:29
  „Miért kell letarolni a teret egy park létrehozásához, miért nem lehet a meglévő, egészséges fák köré építeni egy "szép" parkot? Vegyük már észre, hogy saját magunk "alatt vágjuk a fát": vesszük el a "friss levegőt" magunktól minden kivágott fával. Ez is környezeti károkozás! Hol van itt környezetvédelem??? ( és akkor még a M. Környezetvédelméért Közalapítvány ezt támogatja? )
  Elkeserítő, ami a városban parkosítás néven látható!!”
 • 12. Ambar 2012. szeptember 20. 22:27
  „Hát azt mindenki tudja hogy ki az a vállalkozó, a fidesz vállalkozója.Sajnálom hogy csak így tudja vállalkozását fenntartani.Baj az hogy egy ember ízlése vetül a városra.Igaz más egy körforgalom és más egy tér feladata és ehhez kellene igazítani az ízlést.Úgy gondolom van ahol disziteni kell és van ahol esetleges pihenést kellene biztosítani.Lehet valami szép, de igazából nem hasznos.A temető előtti rész ezért nem tetszik valóban a lombos árnyékot adó fák hiányoznak.Ilyen lehetne a most elkezdett terület is.Gondolom megint a külföldieknek akarnak szépet mutatni,akik átsuhannak és nem sokat nézelődhetnek ott.De a városi és sok vidéki lehet hogy szívesebben várakozna a az árnyat adó fák alatt kihelyezett padokon.Persze a helyi lakosok nem számítanak a kirakat a lényeg.Remélem az ipartelepen és a Mofém telepen nem így akarnak majd felújítani.Meg fogjuk védeni a fákat a cserjékkel szemben!Nekünk az többet ér mint egy vállalkozó közpénzen való foglakoztatása.”
 • 11. RickCartman 2012. szeptember 20. 19:20
  „szóval:
  volt-e pályázat?
  miért éppen az a vállalkozó nyerte, ha volt?
  kinek az ötlete volt ez a tarvágásos fakivágás (Szent István út, Szolival szemben szintén)?
  mennyibe kerül ez a város adófizetőinek?
  nyilvános adatokról van szó, közpénzekről, neveket szeretnék olvasni!
  (és még esztétikai szempontokat nem is említettem; ami zöld, kivágjuk, aztán megmagyarázzuk, hogy 50 év múlva jaj de szép zöld lesz megint; kíváncsian várom, hol jelennek meg legközelebb a Városüzemeltető munkásai a fűrészel”
 • 10. Olajos 2012. szeptember 20. 15:05
  „Egy messziről jött barátom egyszer azt mondta, hogy Mosonmagyaróvár egy szép város, mert rengeteg a fa és a zöld terület. Nem bánt semmi szemet, mert zöld és természetes a város. Igazat adtam neki. Ezek a mostani parkrendezések nekem egyáltalán nem jönnek be. Eddig csak a körforgalom lett szép... ( Az meg nem park) a többi nekem kissé idegen...”
 • 9. Olajos 2012. szeptember 20. 15:00
  „Remélem a Wittmann park azért marad a régiben! :D”
 • 8. Anton 2012. szeptember 20. 12:56
  „Az ok? Talán nemlátszót jól a fogászat! Vagy az ügyvéd urak nem tudtak "jól" parkolni.
  Egyébként meg ráfé a rekonstrukció. (A fenyők egyébként kisé csúnyák voltak a hogy össze nöttek.)
  Az igaz hogy a vállalkozóra référne egy kis parkrendezési tanulmánym, mert Ő tulnyomó részt csak a cserjéket ismeri, igaz a facsemeték drágábbak!
  Kedves vállalkozó nézzen utánna a park szó jelentésének!”
 • 7. pancser 2012. szeptember 20. 11:54
  „6. kocsoggorog 2012.09.20. 11:34
  Aha szép lett, ez csak ízlés dolga. Ha kivágnak egy ereje teljében lévő fát helyére lehet ültetni újat. Nem helyénvaló hogy egy vállalkozó dönti el, sajátos szempontjai alapján milyenek legyenek a város parkjai. Olyan ez mint amikor a festő határozza meg a szoba falának színét. Személy szerint az angolos parkokat szeretem, az árnyat adó fákat, ahol a kánikulában az emberek az alattuk lévő padokon megpihenhetnek. A Bírósággal szemben ott a régi temető, nem kevés idős ember jár oda nap mint nap, de árnyat, enyhet adó fa nincsen. Nem szeretem a gömbfákat sem, azokból éppen elég annyi amennyi a vezetékek alá kell! Jó lenne ha ilyen terek kialakítását rábíznák a város közönségére, pályáztassanak, a pályamunkák fotóját rakják ki közszemlére az adott helyen és bízzák az érintettekre, a város polgáraira melyik variációját választják a parknak. Nem tudom miért jó ez a mostani rendszer az önkormányzatnak, úgy tűnik kevés a támadási felület, ezért csinálnak még egyet! Nem lehet csak úgy legyinteni, hiszen egy park legalább olyan meghatározója a város arculatának egy frekventált helyen mint egy jól vagy rosszul sikerült épület.”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyra nőtt a gaz a Lajta parton Mosonmagyaróváron

Olvasónk fotós beszámolója szerint mellig ér a gaz a Lajta parton. Tovább olvasom