Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

A neten is engedély kell ˝Mosonmagyaróvárhoz˝

Mostantól internetes portál, szabadalom címében vagy újság nevében sem szerepelhet engedély nélkül Mosonmagyaróvár elnevezése. A város névhasználatát már tíz éve szabályozza helyi rendelet, ám most bővítették az előírt feltételek sorát.

A város nevének felvételéről és használatáról tíz éve alkotott rendeletet a képviselő-testület. Eszerint a Mosonmagyaróvár, mosonmagyaróvári, Magyaróvár, magyaróvári, Óvár, óvári, Moson, mosoni közigazgatási megjelölés használata engedélyköteles a cégek, szervezetek elnevezéséhez, megkülönböztető jelzőként történő felhasználáshoz. A névfelvétel csak a mosonmagyaróvári székhelyű szervezeteknek engedélyezhető. Az engedélyt a polgármester csak akkor adja ki, ha az a város jó hírnevét és a közízlést nem sérti. Az pedig szabálysértésnek minősül, ha valaki a közigazgatási nevet engedély nélkül vagy az engedélytől eltérően használja, illetve a rendelkezést más módon megszegi, kijátssza. A rendelet kitér arra is, hogy „Móvár" név használata, illetve felvétele nem engedélyezhető.

A tíz éve alkotott rendelet az önkormányzat szerint mára megérett a módosításra, hiszen az elmúlt években a technika, informatika és kommunikáció fejlődése okán a névfelvétel lehetőségei kiszélesedtek, az erre irányuló kérelmek megsokasodtak. A most megszavazott módosítással a rendelet már kiterjed az egyéni vállalkozásokra is, valamint létesítmény elnevezésébe, cégszövegbe, üzleti nyomtatványra, védjegyre, szabadalom címébe, árubélyegre, áru jelzésére, sajtótermék címfeliratába, internetes portál létrehozásához domainnévbe és megkülönböztető jelzőként történő felhasználáshoz csak engedéllyel vehető fel. A rendelet kiegészült továbbá azzal, hogy mindez nem vonatkozik a város önkormányzatára, az önkormányzati szervezetekre, intézményeire, gazdasági társaságokra és sajtótermékére, valamint a kistérségi társulás és a megyei hatáskörrel rendelkező államigazgatási szervek, intézmények névhasználatára.

A benyújtott kérelemnek pedig ezt követően tartalmaznia kell a névhasználatért felelős személy nevét, címét is. A polgármester elutasítja a kérelmet, ha a tervezett tevékenység vagy a névhasználat célja sérti a város vagy az itt lakók jó hírét, illetve a Mosonmagyaróváron működő szervezetek érdekeit, vagy jó erkölcsbe ütközik.

Olvasóink írták

 • 5. csabi72 2011. július 20. 19:22
  „4! Jobbám!
  Na,ezért tartunk itt....
  Mert az Olyanok mint Te,azt hiszik nem így lesz...
  DEHOGYNEM!
  Csak más szavakkal,más feltételekkel!”
 • 4. jobbám 2011. július 13. 08:37
  „1 és 3: nevetségesek vagytok....visszamenőleg büntetés? 10 ezer Ft? ezért tartunk itt....”
 • 3. nyuszipuszi 2011. július 12. 12:43
  „nagy kérdés, mi van azokkal a cégekkel, civil szervezetekkel, akik már a jogszabály megjelenése előtt megalakultak (akár évekkel is)... utólag engedélyt kell kérniük? vagy majd az önkormányzat jóóóól megbírságolja Őket engedély nélküli névhasználatért?”
 • 2. mosonmegye 2011. július 07. 10:04
  „nem vicc ez, hanem nagyon is komoly
  Próbálna valaki bela001 névvel rajtad kívül levele4zni. Az a név a tied, és csakis a tied. Hogy valaki még használhassa a Te engedélyed kellene.
  Szerte a világban a településnevek védettek, és csak a települések (önkormányzatok, meg a fene tudja mik) engedélyével veheti fel más is pl. cégének, szervezetének a nevébe.
  Hogy kell e fizetni, vagy nem, ez az illetékes testületek dolga, de én úgy tudom, hogy ezért nem kell fizetni.”
 • 1. bela001 2011. július 06. 23:42
  „Vicc az egész.
  Gondolom az engedély 10 000 Forintnál kezdődik ugye???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két utcát átadnak az államnak Mosonmagyaróváron

Az Aranyossziget és Mosonyi Mihály utcák egy-egy szakaszának állami tulajdonba adásáról döntött a… Tovább olvasom