Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -3°C Még több cikk.

A nemzeti parkról

Dunakilitin Szlovák, magyar és osztrák szakemberek mutatják be, milyen nemzeti parkot képzeltek el.
Az uniós pénzből finanszírozott megvalósíthatósági tanulmány elkészült, most a bemutatáson a sor: a szlovák és a magyar környezetvédelmi és vízügyi minisztert is invitálták – velencei hajóval vitték a meghívót – a Mosonmagyaróvár Környezetvédelméért Közalapítvány munkatársai. A tanulmány a meglévő értékek mellett a megoldási lehetőségeket is vázolja, többek közt a vízgazdálkodás, a mezőgazdaság és az idegenforgalom területén. Csak néhány kiragadott példa a konferencián bemutatandó tanulmányból: a szervezeti struktúra szerint a központot Mosonmagyaróvárra képzelték el.

Emellett alközpontok lennének Rajkán, Lipóton, Véneken, Dunaszegen és a lajtai őrháznál. A nemzeti park létrehozásának a természetvédelmi kérdések mellett jelentős területfejlesztési és külügyi vonatkozásai vannak: ezért az előkészítést a Miniszterelnöki Hivatal hatáskörébe irányítanák. A nemzeti park területe a szigetközi oldalon a Duna, a hozzá csatlakozó hullámtéri mellékágrendszer, a mentett oldali összefüggő vízhálózat, a mocsarak, rétek, lápok, elhagyott bányamedrek, a Mosoni-Duna és a Lajta vidéke lenne.

A konferencia pénteken délelőtt kilenc órakor lesz a dunakiliti faluházban. A számos szakember által tartandó előadás zárásaként Széles Sándor polgármester és Tomás Kusik környezetvédelmi szakember kifejti, „miért és milyen nemzeti parkot akarnak".
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mecsérnél bukott le újabb orvhalász

Nemrégiben Ásványrárón bukott le két „halász", most pedig 5 kg halat és száz méter hálót foglaltak le Mecsér és Zsejkepuszta között egy illegálisan halászó férfinál. A rapsic parttól partig, ágrekesztéssel állta a halak útját. Eközben a pénzügyminiszter leállította a mezőőrök állami támogatását, pedig őket alkalmazhatnák az önkormányzatok az ellenőrzésekre. Tovább olvasom