Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

A nemzeti park hajthatatlan

A Szigetközi Tájvédelmi Körzet tizenöt évvel ezelőtti kijelölése és létrejötte óta a Duna elterelése következtében megváltoztak az ökológiai viszonyok. Ezért néhány helyi önkormányzat indokolatlannak találja egyes földterületek védettségét.

Ezért szeretné azokat belterületté minősíttetni. A kezelő ezt határozottan visszautasítja.
A Szigetköz vízrendszere jellegzetes növény- és állatvilágának megőrzése, valamint tájképének fejlesztése a bős–nagymarosi vízlépcsőrendszer megvalósításával volt a célja a Szigetközi Tájvédelmi Körzet 1987-es megalakításának. Védetté nyilvánítottak 9157 hektár, fokozottan védetté pedig 1325 hektár kiterjedésű területet, huszonegy szigetközi község területén. Azóta sok víz lefolyt a Dunán. A magyar fél erőművel kapcsolatos koncepciója időközben megváltozott, s a szlovák fél egyoldalúan elterelte a Dunát.  A védett és a fokozottan védett területek kijelölését viszont azóta sem vizsgálták felül, pedig az ökológiai
viszonyok megváltoztak.

Az 1992-es kárpótláskor sem lehetett a védett területeket szétosztani.
A Felső-Duna-táj Tájrehabilitációs és Térségfejlesztő Társulás elnöke, Tóth István dunaszigeti polgármester szerint településükön ötven hektár kiszáradt területnek nincs gazdája.

Senki nem gondozza

– Az érintett részek tulajdoni lapján az áll, hogy a területnek nincs tulajdonosa. Legtöbbjük parlagon áll. A tájvédelmi körzet kezelője, a Fertő–Hanság Nemzeti Park néhány gazdának megengedte, hogy művelje ezeket a földeket. A Nyáras-szigeti gyepet és erdőt – mely szintén védett – senki nem gondozza. Jelenleg nyáron vadkempingezők használják. Korábban felmerült az az ötlet, hogy az önkormányzatok kapjanak földterületeket az államtól, ám ezt nem sikerült kiharcolnunk. Erre az ötven hektár kihasználatlan senki földjére szüksége volna a falunak. Így
például a csákányi rész is teljes hosszában kiépíthető lenne.

Az erdőgazdaság is sok kárt okoz

– A Kisalföldi Erdőgazdaságnak megszűnt a vízi szállítási lehetősége, így a szigetközi közutakat veszi igénybe. A rönkszállító járművek hatalmas károkat okoznak az utakban, s ezt mi nem tudjuk behajtani rajtuk. Sőt, az utóbbi öt-hat évben tapasztalható erőltetett fakitermelés nem minden esetben jár visszatelepítéssel. Gyakran az árvíz által elpusztított facsemeték helyett nem telepítenek újakat – panaszolja Tóth István.

„A Duna elterelése nem indokolja"

Dr. Kárpáti László, a Fertő–Hanság Nemzeti Park igazgatója nem ért egyet a védett területek belterületté nyilvánításával.
– A Duna elterelése nem indokolja, hogy a védett és a fokozottan védett területek kiterjedését csökkentsük – mondta az igazgató. – Gondolom, hogy néhány önkormányzat érdeke az lenne, hogy belterületté nyilvánítsák ezeket a részeket. Ez a jelenleg hatályos jogszabályok szerint csak akkor tehető meg, ha maga a belterület is védett. A tulajdonosi kérdésről elmondhatom: nem létezik „senki földje". Azé a kérdéses föld, aki annak idején a szövetkezetbe bevitte. Nemrég Lipót is szeretett volna belterületbe vonni egy védett gyeprészt, s ehhez kérte a Fertő–Hanság Nemzeti Park segítségét, mi azonban nem akarunk védett részeket az önkormányzatnak átadni – tudtuk meg dr. Kárpáti Lászlótól.

„A falu fejlődését is gátolhatja"

– Már az 1989-es községrendezési tervben is benne foglaltatott a kérdéses terület beépítése – mondta az előbbi felvetésre Sulyok Attila, Lipót polgármestere.
– Tavaly adtuk be újra az igényünket erre a gyepterületre, mivel a Szabadság utcának csak az egyik oldala beépített. Közművesített területről van szó, úgyhogy minden feltétel adott lenne ehhez, ám az útpadkától kívül eső részt védettnek nyilvánították. Véleményem szerint a háromhektáros részen nincs mit védeni, ellentétben a községünkben lévő többi védett gyeprésszel. Úgy gondolom, hogy ha nem tudjuk beépíteni ezt a darabot, akkor az a falu fejlődését is gátolja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rozs Renáta biztonságban

Az idei Miss World világszépség- versennyel kapcsolatban halálos áldozatokkal járó zavargások… Tovább olvasom