Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

A nándorfehérvári csoda

Török József egyháztörténész-professzor szerint a véletlenek sorozatában csodával határos módon győztek a magyar seregek 550 évvel ezelőtt Nándorfehérvárnál.
Török József, a Pázmány Péter Egyetem tanszékvezető professzora volt a vendége szombaton a mosonmagyaróvári Barankovics Akadémiának. Vida István történelemtanár-újságíró bevezető történelmi visszatekintése után a professzor azzal kezdte: a déli harangszó hallatán azonnal eszünkbe jut az 1456. július 22-i nándorfehérvári győzelem. Ez egy csodával határos diadal: a török seregek, elfoglalván a Balkánt, átcsaptak a magyar határokon. Többször próbáltunk megküzdeni a török veszedelemmel – így a várnai csatában, II. rigómezei csatában – kevés sikerrel. 1456-ban is vereséget kellett volna szenvednünk, azonban a véletlenszerűségek sorozatában csodával határos módon végül Nándorfehérvárt meg tudtuk védeni. Ezzel Magyarország kapuja még 70 évig haladékot kapott a töröktől.

Török József a csodákra is kitért: ilyen volt a Haley-üstökös megjelenése közvetlenül a csata előtt. Ekkor már Magyarországon tartózkodott egy később szentté avatott olasz ferences szerzetes, Kapisztrán Szent János, aki keresztes hadat toborzott. Hunyadi János megtiltotta Kapisztránnak, hogy a folyón átkelvén a törökökre rontsanak, hiszen tizedannyian vannak. Azonban Kapisztrán nem engedelmeskedett, átkelt a folyón: a török hadak annyira megörültek ennek, hogy rárontottak, az ágyúikat őrizetlenül hagyták. Ennek eredményeként Hunyadiék a törökök ágyúit elfoglalva eldöntötték a csatát. 1500-ban VI. Sándor pápa szorgalmazta az Úrangyala-imádságot, s hogy a harangszókor a kereszténységnek a török veszedelemtől való megszabadulásáért imádkozzanak az emberek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétszer annyi szemét Mosonmagyaróváron?

A lapunkban az osztrák hulladékimportról megjelent írások nyomán foglalkozott Mosonmagyaróvár képviselő-testülete márciusi ülésén a kérdéssel. Ennek nyomán döntöttek továbbá a depónia tulajdonosai – a mosonmagyaróvári, a jánossomorjai, illetve a csornai önkormányzat – egy munkacsoport létrehozásáról a lerakó üzemeltetésének folyamatos vizsgálatára. Tovább olvasom