Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

A nagydíjas pávakör

Ásványráró–Budapest - „Hagyományos régiók, régiók hagyománya" címmel szervezték meg Budapesten nemrég a VII. Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntőjét. A Szigetköz Pávakört Vass Lajos-nagydíjjal jutalmazták.
Ötvenhét hazai és határon túli népzenei együttes mérte össze tehetségét a hetedik Vass Lajos népzenei verseny döntőjén. A hamarosan fennállása negyedik évszázadát ünneplő Szigetköz Pávakör a győrújbaráti körzeti, a sümegi középdöntő sikerét követően képviselte a megyét a rangos megmérettetésen. Az Olsvai Imre és Gerzanics Magdolna néprajzkutatók fővédnöksége alatt született népzenei versenyről az ásványrárói csoport Vass Lajos-nagydíjjal térhetett haza.

– Már 2005-ben szerepeltünk a versenyen, akkor nívódíjjal jutalmaztak bennünket. Óriási megtiszteltetés és kitüntetés a Vass Lajos-nagydíj és nagy öröm számunkra, hiszen a pávakörök elindítása éppen a népzenei mozgalom fellendítőjéhez kapcsolódik. Mi is ezt a hagyományt szeretnénk követni – hangsúlyozta Tóth György karvezető, a Szigetköz Pávakör alapítója.

Az ásványrárói pávakört 1984-ben egytucatnyi lelkes népzenerajongó alapította. A fiatalokat és időseket tömörítő vegyes kar jelenleg huszonnégy tagot számlál. Repertoárjukban főként a szigetközi népdalkincsből válogatnak, de nem hiányoznak más tájegységek remekei sem. Az együttes munkásságát idén háromszoros Arany Páva-díjjal ismerték el, de amint a karnagy elmondta, a legnagyobb megtiszteltetést a húszéves évfordulóra kapott Ásványráróért kitüntetés jelenti. Tavalyi válogatás CD-jük és karácsonyi DVD-jük a csoport tagjainál megvásárolható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Börtönbüntetés a lopott furnérrendőr miatt?

Akár börtönbüntetést is kaphat az a szigetközi fiatalember, aki két évvel ezelőtt ellopott egy… Tovább olvasom