Kisalföld logö

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 12°C | 17°C Még több cikk.

A nagybácsi után az unokaöcs műgyűjteménye is a városban

Mosonmagyaróvár - A tavaly elhunyt Gyurkovics Tibor előtt tisztelegne az az emlékkiállítás, melyet idén szeptemberre tervez a Hansági Múzeum a Cselley-házba. A részletekről a Kossuth- és József Attila-díjas magyar költő, író feleségével a napokban egyeztettek.
A már hagyományos rendezvényeik mellett különleges kiállításokkal, programokkal csalogatja idén látogatóit a Hansági Múzeum. Tavaly tizennégyezren tekintették meg az időszakos és állandó tárlatokat, többségük diák.

– 2008-ban látogatóink több mint fele a helyi iskolákból került ki. Az önkormányzattal való megegyezés szerint a helyi diákoknak idén is ingyenes a belépés. A költségvetésből e célra 600 ezer forintot különítettek el – tudatta Szentkuti Károly múzeumi gyűjteményvezető. A tervek szerint a Szent István király úti épületben egy olyan szobát hoznának létre interaktív táblával, a tárolókban műtárgymásolatokkal, ahol a gyerekek kreatív módon ismerkedhetnének a különböző korokkal, régi mesterségekkel. A tíz részből álló foglalkozássorozat alatt egy helytörténeti film mellett a múzeumi tárgyak, képek, dokumentumok által nyerhetnének bepillantást a település múltjába.

Az intézményben a külföldi látogatókra is gondolnak: a Cselley-ház után idén a Szent István király úti épületben a tárgyak mellé a magyar nyelvű feliratot angol, német, esetleg szlovák tájékoztatóval is ellátják.

Gyurkovics Tibor-emlékszoba nyílik majd a Cselley-házban.
Gyurkovics Tibor-emlékszoba nyílik majd a Cselley-házban.

Talán a legnagyobb érdeklődésre tarthat számot a szeptember 18-ra tervezett Gyurkovics Tibor-emlékkiállítás. A nemrég elhunyt író özvegyével a részletekről a napokban egyeztettek. Nem véletlen a kötődés: ugyanis a Kossuth- és József Attila-díjas magyar szerző nagybátyja dr. Gyurkovich Tibor, aki a Cselley-házban megtekinthető gyűjteményt adományozta. A múzeum képzőművészeti anyaga tovább gyarapodhat a „Lyukasóra" egykori szereplője több mint százharminc darabból álló műalkotás-gyűjteményével, köztük festményekkel, grafikákkal, kisplasztikákkal. Ezeket a város a hagyatéki tárgyalást követően megvásárolja.

– Az őszi kiállításra berendeznénk Gyurkovics dolgozószobáját, benne a költő bútoraival, kitüntetéseivel, köztük a Kossuth-díjjal, színházi plakátokkal, fotókkal. Érdekesség a Sztálin összes kiadvány, melyben a kéziratait rejtette el, emellett látható lesz halotti maszkja és kézlenyomata is, a videosarokban a róla készült riportfilmek, színdarabok is megtekinthetők – sorolta Szentkuti Károly, majd hozzátette: Gyurkovics Tibornak mint költőnek állítana emléket a szeptembertől jövő áprilisig látható kiállítás, melynek megnyitójára a Kossuth-díjas alkotó barátait, a szakma jeles képviselői is meghívják. 2010-ben a Cselley-házban egy végleges emlékszobát is kiállítanának.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Obama beszéde drámai˝

Mosonmagyaróvár - Öt évig volt hazánk amerikai nagykövete Simonyi András: szerinte Obama múlt heti,… Tovább olvasom