Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

A nagy víz áldás, ám bevételkiesés

A szigetközi hullámtér elárasztása áldás a környezetnek, bevételkiesés a turizmusból élő helyi vállalkozóknak – állítja Tóth István dunaszigeti polgármester. A feltöltés kedden reggel elkezdődött: a vízi turizmus életveszélyes lehet ezen a szakaszon.
Kedd reggeltől másodpercenként 160 köbméter víz érkezik a szigetközi hullámtéri mellékágrendszerbe: megkezdődött – s két hétig tart – a részleges elárasztás. Tóth István, Dunasziget polgármestere egyrészt üdvözítőnek tartja a hullámtér elárasztását, másrészt aggódik: a szigetközi települések többsége e turizmusra építette fel vállalkozását, s nyár közepén jelentős anyagi kiesésekkel járhat a feltöltés.

A helyreállítás hátráltatja a szezonkezdetet

– Gondot jelent számunkra, hogy a vízügy nem is egyeztetett az elárasztás időpontjáról a helyi önkormányzatokkal – kezdte a polgármester. – A szigetközi települések fejlesztésében a kitörési pont a turizmus fellendítése. Az itteni vállalkozók nagy része erre épít: a kéthetes elárasztás után még legalább egy hét kell a helyreállításhoz, a sár eltüntetéséhez a helyi kempingekben. Most kezd megindulni a kerékpáros-turizmus, s már sátorozók és kenuzni vágyók is szép számmal érkeztek a településünkre: most egy ideig hiába. Úgy érzem, a helyiek érdekeivel is foglalkozni kellene végre. A sok víz egyrészt áldás a természetnek, másrészt bevételkiesés a falunak – mondta Dunasziget polgármestere.

Százhatvan köbmétert tereltek ki

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tegnapi sajtóközleményéből kiderül: a hétfői műszaki gondokat követően a szlovák vízügyesek biztosították az Öreg-Duna medrébe az 1995-ös megállapodásnak megfelelő, másodpercenként 600 köbméternyi vízmennyiséget. Az Éduvízig a dunakiliti duzzasztómű teljes zárásával az érkező vízhozamból tegnap reggel 160 köbmétert terelt ki a hullámtéri mellékágrendszerbe, megkezdve annak részleges elárasztását. Szlovák részről a magyar területen további 200 köbmétert, azaz összesen 800 köbméternyi vízmennyiséget biztosítanak szerda reggeltől, ami lehetővé teszi a feltöltés folytatását, s egy magasabb szintű hullámtéri elárasztást. Ezt a vízügyi igazgatóság dolgozói elsőfokú árvízvédelmi készültség keretében végzik.

Életveszélyes a vízi turizmus

A szakemberek ellenőrzik a vízpótlást, a vízszintszabályozást és az elárasztást biztosító műtárgyak állapotát. A nagy mennyiségű uszadékot folyamatosan eltávolítják a hidak és a zsilipek környékéről. Az elárasztás során vizsgálják a felszíni vizek állapotát is: vízhozamot, szintet, minőséget mérnek és rögzítenek.
Erre a rendszer továbbfejlesztése és az üzemelési bizottságban jelzett igények még jobb kielégítése miatt van szükség. A közleményben az is szerepel: a hullámtéri mellékágrendszerben nagy vízsebességek és a műtárgyak környékén különösen veszélyes helyek alakulnak ki. Emiatt az ágrendszerben az elárasztás ideje alatt a vízi turizmus életveszélyes.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Víz alá kerül a hullámtér

A szigetközi hullámtér „vízügyes” elárasztása egy napot ismét késik: kedden reggel… Tovább olvasom