Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

A nagy iskolai kérdések már eldőltek

A Timaffy-iskola jövője kapcsán találkoztak a hédervári, lipóti és mecséri elöljárók hétfőn. A termálfalu már egyeztetett a darnózseli intézményhez való csatlakozásról, Mecsér a Lébénnyel való együttműködésről döntött.
A három érintett polgármester, az intézmény vezetője és egy oktatási szakértő találkozott hétfőn Héderváron a helyi iskola ügyében. Amint arról már többször írtunk, a hédervári iskolatársulásból Lipót és Mecsér is kiválna. Előbbi Darnózselivel, utóbbi Lébénnyel kíván társulni.

– Hédervár elfogadta döntésünket, a lehetőségekhez képest pozitívan álltak hozzá. A kérésük az volt, hogy oldjuk meg hamar a szétválást – magyarázza Tóth József Péter lipóti polgármester. Elmondta: Lipót vállalja a szétválás rá eső anyagi vonzatait, az ugyanis létszámleépítéssel jár majd. A termálfalu vezetője szerint az érintett három település közoktatási szakértőt keres a szétválás megoldásához.

Lébényben zeneiskola is várja a mecséri gyerekeket. A felvétel a diákok hangversenyén készült.
Lébényben zeneiskola is várja a mecséri gyerekeket. A felvétel a diákok hangversenyén készült.


– Lipót a törvényesség érdekében külön szakértőt kért fel a helyi két tannyelvű magyar–angol iskola elindításához és a darnózseli intézményhez való csatlakozáshoz. Most kaptam a hírt, hogy egyszerre két iskolához is lehet csatlakozni. Így amíg elkezdődik a szétválás Hédervárral, már megoldható a Darnózselivel való együttműködés – szögezte le Tóth József Péter. A lipóti két tannyelvű iskola a darnózseli intézmény tagiskolájaként működne, erről bővebb felvilágosítást szombaton este 6 órától tartanak a helyi kultúrházban.

– Szakmai segítséget egy budapesti két tannyelvű iskolától kértünk, a találkozóra az intézmény igazgatóját és szakmai tanácsadóját is meghívtuk. Mi nem nagy számokban, hanem minőségben gondolkodunk, így 18–20-as létszámú osztály indulna szeptembertől – magyarázza a polgármester. Örömmel számolt be arról, hogy a mintegy három hónapja elindított angol nyelvi oktatás az óvodában nagy sikernek örvend, Ásványrárótól Kisbodakig sok szülő érdeklődik iránta.

A mecséri polgármester helyi szülőkkel látogatott el kedden a lébényi iskolába.

– A szülők elégedettek voltak az intézményben tapasztaltakkal. Itt szeretettel látják a mecséri gyerekeket. Lébény képviselő-testülete már elfogadta a befogadó szándéknyilatkozatot. A csatlakozáshoz szakértőt kérünk fel – mondta már Csaplár Zoltán mecséri polgármester. – Több település neve is felmerült, amikor a társulásról gondolkodtunk, ám a Lébénnyel való együttműködés látszott a legelőnyösebbnek.
Csaplár Zoltán szerint pozitívum továbbá, hogy a lébényi intézmény felső tagozatában angol nyelvű oktatás, valamint zeneiskola is működik, ezenkívül a mecsériek több alapellátási szolgáltatást ott vesznek igénybe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aranyérmes ütősnövendékek

A mosonmagyaróvári Mosonyi Mihály Zeneiskola ütősnövendékei a XIII. Országos Ütőhangszeres… Tovább olvasom