Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

A művészetek eszközeivel nevelnek

Szakmai elismerés: Az Aranykaput egy országos program modellóvodájává avatják.

A megyében elsőként ma a jánossomorjai Aranykapu Óvodának az „Óvodai nevelés a művészetek eszközeivel" alternatív nevelési program modellóvodája címet adományozzák.

Az Óvodai Nevelés Országos Alapprogramja alapján sok nevelési alternatíva készült, a jánossomorjai tanintézmény 1999-ben a Nagy Jenőné által kialakított „Óvodai nevelés a művészetek eszközeivel" alternatív nevelési programhoz csatlakozott – tájékoztatott Schwartzné Varga Mónika óvodavezető.

Az említett program a gyermekek érzelmeire épít és alkotókészségüket hangsúlyozza.

 Lényege, hogy a három kiemelt művészeti ágban – zene, vizualitás és mese, vers – speciális, részletesen kidolgozott módszereket alkalmaznak.
Minden csoportszobában három különálló sarkot alakítottak ki. A szoba egy része amolyan „minikoncertterem", azaz zenesarok, ahol zenei képességfejlesztés folyik egyéni és kiscsoportos formában. Itt ismerkedhetnek a gyermekek a hangszerekkel, az óvónők nagy hangsúlyt fektetnek a népzenére és a komolyzenére. Egy másik sarokba mesére hívják a gyerekeket. Az első héten az óvó néni többször elmeséli ugyanazt a mesét, a második héten a gyermekekkel közösen többféle módon feldolgozzák: szerepjáték, bábozás, mozgás segítségével elsősorban a mese hangulatát megragadva. A vizuális vagy alkotósarokban a rajzoláson, festésen, gyurmázáson túl szőnek, fonnak, szarvacskáznak, körmöcskéznek – kézügyességük fejlesztésén túl a népi hagyományokkal is megbarátkoznak.

Nagy hangsúlyt fektetnek a szokáskialakításra, sok kép, vizuális jel ad útmutatót a kicsiknek a mindennapi teendőikhez: a mosdóban a tisztálkodás, az öltözőben az öltözködés helyes sorrendjét erősítik meg jelekkel.

A művészeti nevelés része az ovigaléria, ahol évente négy alkalommal helyi vagy környékbeli művészek, amatőr alkotók munkáit állítják ki, évszaki zenei koncerteket szerveznek évente háromszor, valamint az évszakoknak, ünnepeknek megfelelő halk zene fogadja a szülőket és gyermekeket az óvodában.

A modellóvodai címre a győri Bartók Béla Művészeti Bázisóvoda vezetője, Szabóné Oláh Márta programszakértő jelölte a jánossomorjai intézményt.
– Nagyon örülök annak, hogy Jánossomorja három tagóvodája egyszerre kapja meg e kitüntető címet, mert ez is mutatja a szakmai összefogást, a közös célokért való munkálkodást. A modellóvoda cím felelősséggel jár, hiszen példaként állítják óvodánkat a hasonló programmal dolgozó óvodák elé. Szívesen szervezünk tapasztalatcseréket, értekezleteket, továbbképzéseket, melyekből mi magunk is sokat tanulunk – emelte ki az óvodavezető.

Mészely Réka

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezernégyszázan a Béketúrán

Pozsonytól Mosonmagyaróváron át Nickelsdorfig tartott az idei kerékpáros Béketúra három ország… Tovább olvasom