Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

A munkások egyetlen szószólója

Ünnepi megemlékezést és emlékülést tartottak a hétvégén Mosonmagyaróváron az egykori Moson megyei keresztényszocialista politikus Giesswein Sándor tiszteletére, melyen megkoszorúzták a pap-politikus szobrát.
Az ünnepi program szombati része a piarista iskolában zajlott. Kovács K. Zoltánnak, a Barankovics Akadémia tiszteletbeli elnökének bevezetője és az ünnepi köszöntő után Szolnoky Erzsébet egyháztörténész beszélt Giesswein Sándor „szociális igazságosságáról". Az emlékülésen Farkas István, a piarista iskola igazgatója az egyház és a politika kapcsolatáról tartott előadást.

Thullner István helytörténész emlékezése után Gergely Jenő akadémikus Giesswein országgyűlésben betöltött szerepét vázolta. Mint elmondta a mosoni politikus volt 1922-ig a munkásosztály egyetlen szószólója a magyar parlamentben.

A keresztényszocialista politikus a katolikus néppárt tagjaként jutott be az országgyűlésbe 1905-ben, majd később a testület munkaügyi bizottságának elnökévé választották. Giesswein Sándor felismerte: az általános és mindenki számára egyenlő választási jog a jövő útja. Szellemét és szándékát azonban sok politikustársa nem értette meg.

Ünnepi misével folytatódott vasárnap a megemlékezés a magyaróvári plébániatemplomban, majd Semjén Zsolt országgyűlési képviselő beszéde után Giesswein szobrát koszorúzta meg a szervezőbizottság, valamint a kerület egykori és mai képviselői.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigetköz: 145 millió

A Szigetköz és a Mosoni-Duna rehabilitációjára szánt száznegyvenötmillió forint szétosztásáról már… Tovább olvasom