Kisalföld logö

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 13°C Még több cikk.

A munkahelyek száma növekedhet Rajkán

Több mint egy éve nyolcvan embert foglalkoztat a piacbővítéssel is számoló gumifeldolgozó vállalat Rajkán. A településen közel 20 éve nem teremtettek új munkahelyet. Egészen idáig.

Rajkán december 6-án zárul az autóipari gumitermékeket gyártó üzem építése a falu határában.

Gian Marco Bergomi, az I.G. Gasket International Kft. (I.G. Holding csoport tagja) elnöke elmondta: több mint 210 millió forint támogatást nyert el a vállalat a közel 810 milliós forintos beruházásra. A gépek beállítását követően az üzem már közel egy éve működik, s a feladatokat több mint 80 dolgozó végzi el.

Egy régi gyár helyére került a mostani üzem Rajka határában. Ennek egyelőre csak a felét használja ki a tulajdonos. Hozzátette: a jövőbeli célok között szerepel egy másik, műanyag- vagy az autóiparral foglalkozó olasz cég idecsábítása. Erre az elnök szerint eddig azért nem volt lehetőségük, mert Olaszországban is erőteljesen érzékelhető a gazdasági válság, ezért szeretne még várni a második üzem létesítésével.

Bakiné Gáspár Eszter ülőmunkát végez az új alkatrészüzemben.
Bakiné Gáspár Eszter ülőmunkát végez az új alkatrészüzemben.

Az új rajkai üzem jelenleg csak az anyavállalatnak termel, ám jövőbeli elképzeléseik között szerepel a függetlenedés, s a saját piac kiépítése. Így további munkahelyek jöhetnének létre. Korábban Pozsonyban egy bérelt ingatlanban működött a vállalat. Végül úgy döntött a tulajdonos, hogy Rajkára telepíti át az üzemet. Több munkatársuk is vele tartott, ezért hat szlovák és három olasz szakember is dolgozik most Rajkán.

A falubeliek kedvezően fogadták az áttelepülést, mivel az elmúlt két évtizedben nem jöttek létre új munkahelyek a településen, s leépítették a vám- és határőrséget is. Ez több mint száz állás megszűnését is jelentette. A leányvállalat az ígéretek szerint követi az olaszországi bevett szokást, így több mint harminc környékbeli, bedolgozó családnak biztosítanak otthoni munkát.

A Kisalföld megtudta, az ünnepélyes üzemátadót 2014 tavaszára tervezik, ekkor lesz az anyavállalat harmincéves.

Kiss Vince polgármester szerint fontos szerepet tölt be az üzem működése a falu életében. Így van lehetőségük továbbfejlődni a megnövekedett a községi adóbevételekből. A polgármester szem előtt tartja, hogy a vállalkozók megerősödéséhez az önkormányzat felelőssége a megfelelő gazdasági környezet kialakítása.

Éppen ezért az üzemhez vezető önkormányzati út felújítását már jó ideje tervezik. A polgármester szerint a képviselő-testület megvizsgálja, hogy a cég által befizetett adókat képes-e a község e célra visszaforgatni. Addig kátyúzással javítják az útminőséget.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatvanötezren mentek tavaly a városi könyvtárba

Minden ősszel megnő a könyvtárak látogatottsága, köszönhetően valószínűleg az iskolakezdésnek is. Tovább olvasom