Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

A multik a kisvárosokban is lehetőséget látnak

A tervek szerint három új bevásárlóközpont épül fel a közeljövőben Mosonmagyaróváron.
Úgy tűnik, nemcsak a megyeszékhely ígérkezik jól jövedelmező befektetésnek a különböző bevásárlóközpontok beruházóinak, hanem a kisebb városok, mint például Mosonmagyaróvár is. Az elmúlt néhány évben két nemzetközi áruházlánc is letelepedett bevásárlóközpontjával a Lajta-parti városban. A helyi kiskereskedők kevésbé, a környék lakói viszont annál inkább örültek az így egyre élesedő árversenynek és a bővülő választéknak. A bevásárlóközpontok jó befektetésnek bizonyultak, hiszen nyitásuk óta is töretlen a kereslet irántuk. Mosonmagyaróvár és vonzáskörzete vásárlóerejében többen látnak még kiaknázatlan lehetőségeket, ennek eredményeként jelenleg három újabb bevásárlóközpontot építenek a városban. Kettőt a Királyhidai úti hipermarkettel szemben, egyet pedig az egykori kórházi gazdasági épület helyén.

Hatezer négyzetméter eladótér

Zalán Zsolt, az építésügyi iroda vezetője a Kisalföld érdeklődésére elmondta: a városban a jelenlegi nagy áruházak mellett három új bevásárlóközpont építését tervezik a befektetők. Építési engedéllyel jelenleg két épület rendelkezik. Mindkettő a levéli út mellett, a hipermarkettel szemben lévő területen létesül.

Az egyik beruházás épületében nyolc üzletet-eladóteret alakítanak ki a hozzájuk tartozó kiszolgálórészekkel együtt. Az épületben előreláthatólag ruházati, cipő-, műszaki üzletek kapnak majd helyet. A tervezett mintegy 4487 négyzetméter alapterületű bevásárlóközponthoz 220 férőhelyes parkoló is készül.

A másik épület különálló telken létesül, de az előbbivel szerves kapcsolatban, mivel a közlekedési útvonalaik összekapcsolódnak és megközelítésük egymás telkén keresztül lesz lehetséges. Ez utóbbi 1657 négyzetméteres épületben élelmiszer-áruházat alakítanak ki, az épülethez 106 férőhelyes parkoló készül majd.

A harmadikra még nincs engedély

Egy harmadik bevásárlóközpont műszaki előkészületei is folyamatban vannak a Karolina kórházzal szemközti területen, a volt kórházi gazdasági épület telkén, illetve a környezetében levő területeken. Ennek a beruházásnak a pontos tervei még nem ismertek. Zalán Zsolt hozzátette: a beruházás csak a helyi építési szabályzat és szabályozási terv módosítása után engedélyezhető. Ennél a beruházásnál gondot okoz az ingatlan megközelítésének forgalomtechnikai kialakítása a kedvezőtlen közlekedési alapadottságok miatt. Jelenleg a közlekedési szakemberek dolgoznak a probléma megoldásán. A Királyhidai úti üzletközpont építését már megkezdték, várhatóan jövő év májusára végeznek a munkálatokkal. A másik két beruházás építése még nem indult meg.
A Kisalföld információi szerint a Királyhidai úton épülő 4487 négyzetméteres létesítmény a Park Center Üzletközpont nevet kapja majd, míg mellette az Ausztriában már régóta jelen lévő Hofer épít bevásárlóközpontot. A kórházzal szemben pedig Spar-üzlet nyílik majd.

Elkeseredettek és tehetetlenek

Míg a vásárlók nagy várakozással tekintenek az újabb és újabb bevásárlóközpontok elé, addig a helyi kereskedők már kevésbé lelkesek a multik láttán. Domonkos Vince kiskereskedő, a megyei kereskedelmi és iparkamara kereskedelmi tagozatának elnökségi tagja lapunknak elmondta: az elmúlt években a városban felépült bevásárlóközpontok hatása érezhető a kis boltok forgalmán. A vállalkozó szerint, amennyiben ez így megy tovább, sokan kénytelenek lesznek bezárni. Egyik oldalról valóban munkahelyet teremtenek a bevásárlóközpontok, másrészt viszont a kis boltok bezárásával munkahelyek szűnnek meg. A multik a különféle kedvezmények miatt kevesebb adót fizetnek, a megszűnő kisvállalkozások miatt pedig tovább csökken majd az önkormányzat bevétele. Domonkos Vince szerint az árakkal nem, viszont udvariassággal, megbízhatósággal és az emberi kapcsolatokkal felvehetik a versenyt a bevásárlóközpontokkal szemben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy Honvéd-drukkert gyanúsít a rendőrség

Csoportosan elkövetett garázdaság miatt négy budapesti férfi ellen tett vádemelési javaslatot a… Tovább olvasom