Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 12°C | 29°C Még több cikk.

A műemlékvédelem is ellenzi a bevásárlóközpontot

Mosonmagyaróvár - Várhatóan rövid időn belül megindulhat a Régi vámház téren tervezett bevásárlóközpont kivitelezése, miután az önkormányzat csütörtöki ülésén foglalkozik az ezzel kapcsolatos szabályozási terv módosításával.
Csütörtökön tárgyalja a város képviselő-testülete a Régi vámház téren építendő bevásárlóközponttal kapcsolatos szabályozási terv módosítását. Még tavaly kezdődött el a terület kialakítása. Ehhez az önkormányzat eladta a volt kórházi gazdasági épületet, továbbá a Bolyai-iskola sportpályájából mintegy ezer négyzetmétert. A beruházó megvásárolt további három lakóházat a Diófa utcai oldalon. A házakat és a gazdasági épületet még az év elején elbontották, azóta látszatra ugyan semmi előrelépés nem történt, ám tartottak az egyeztetések a beruházás megindításához.

A tervezett bevásárlóközpont területén a különböző zónába tartozó ingatlanok összevonása miatt szükségessé vált a településszerkezeti, illetve a szabályozási terv módosítása. Mindemellett az erről szóló előterjesztés foglalkozik a terület beépíthetőségével, a közlekedési csomópont kialakításával, illetve az egész beruházás belvárosra gyakorolt hatásával.

A szabályozási tervhez több közlekedési tanulmányterv is készült. Hosszú távon a legideálisabb megoldásként két körforgalom kialakításának szükségessége merült fel. Egy a Kossuth Lajos utcánál, egy pedig a Sallai–Királyhidai utcák kereszteződésénél. Ez valamennyi közlekedési problémára megoldást nyújtana. Emellett a Fő út Sallai utcán való továbbvezetése lehetőséget ad a bíróságtól a Régi vámház térig parkolók kialakítására, s a Magyar utca gyalogoszónájának továbbvezetésére. A Csaba utca kétirányúsítása pedig a Szigetköz felől érkezők egy részétől tehermentesítené a belvárost.

A két csomópont azonban csak egyszerre építhető ki, erre a szükséges forrást sem a város, sem a Magyar Közút Kht., sem pedig a beruházó nem tudja biztosítani.

Ezért aztán más megoldást találtak a leendő bevásárlóközpont csatlakozásához úgy, hogy a tervezett körforgalmak helye megmarad. Az ingatlan megközelítéséhez a Diófa utca Kossuth Lajos utcai torkolatát tolják el a bejáratig kétirányúsítva. A Kossuth utcán Moson irányából balra kanyarodó sávot építenek ki. Ehhez azonban meg kellett vásárolni a Hansági Múzeum kertjéből egy kétméteres sávot. Valamennyi új csomópontban – összehangolt működéssel – rendőrlámpát telepítenek.

A tervezett 2800 négyzetméteres bevásárlóközpont az egykori gazdasági épülettől beljebb lesz majd, a pinceszinten pedig száz férőhelyes, ingyenes parkolót létesítenek. Ez enyhítheti majd a kórház körüli parkolási gondokat. A beruházóval az önkormányzat településrendezési szerződést is kötött, amiben rögzítették, hogy valamennyi csomópont átépítésének költsége a beruházót terheli.

A véleményezési eljárás során az állami főépítész és a műemlékvédelem is ellenérzésének adott hangot a leendő bevásárlóközponttal kapcsolatban. Az ellenvetések azonban nem jogszabályi alapon nyugszanak, így figyelembevételük a döntéshozók számára nem kötelező.

Méhes Ákos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogadjuk el egymást!

Krajnyák Zsuzsa ezüstérmes olimpiai bajnok és világbajnok, valamint Juhász Vera párbajtőrben… Tovább olvasom