Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

A motorcsónakosok csak a hullámkeltést tiltanák

Most már tényleg napokon belül kikerülhetnek a vízi közlekedést szabályozó jelzőtáblák a Mosoni-Duna egyes szakaszaira. A motorcsónakosok csak részben értenek egyet a korlátozásokkal.

Az illetékesek szerint most már tényleg csak napok kérdése és kikerülnek a vízi közlekedést szabályozó jelzőtáblák a Mosoni-Duna mosonmagyaróvári, illeve halászi szakaszaira. Már többször beszámoltunk azokról a törekvésekről, miszerint a vízi járművek sebességkorlátozását írnák elő a folyó egyes szakaszain. Az érintettek a hullámkeltés okozta problémák és sok vita megoldását várják az új szabályozástól.

A szükséges táblák már áprilisban elkészültek, mára az engedélyek is megvannak. A város területén a folyó két szakaszán – a város felső közigazgatási határa és a Lajta torkolata között, illetve a Petőfi utca vonalától a kálnoki hídig – vezetnek be 5 kilométeres sebességkorlátozást. Ezt négyzet alakú fehér, piros szegéllyel ellátott, ˝5˝ feliratú tábla jelzi majd, a sebességkorlátozások végénél pedig feloldó táblát helyeznek ki. A város további belterületi szakaszain ˝Hullámzást kelteni tilos˝ táblát tesznek ki. A sebességkorlátozás Halászin a Kálnoki-Duna kiágazása és a híd közötti szakaszon lesz érvényben.

A táblák kihelyezését a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. koordinálja. Kosár Tibor ügyvezető elmondta: a vízügyi igazgatóság rendelkezik a szükséges technikai feltételekkel, így ők fogják elvégezni ezt a munkát. Az eredeti tervek szerint már kikerültek volna a táblák, ám az árvízi védekezés miatt eddig nem került rá sor. A lehető legrövidebb időn belül azonban ez megtörténik.

Csereklyei László szerint az öt kilométeres korlátozás felesleges, a hullámkeltés tiltásával viszont egyetért.
Csereklyei László szerint az öt kilométeres korlátozás felesleges, a hullámkeltés tiltásával viszont egyetért.

A tervezett korlátozásokkal csak részben ért egyet a Mosoni-Duna Hajós Egyesület vezetője, bár mint mondja: a szabályozás részleteiről csak lapunkból értesült, az illetékesek nem kérték ki a motorcsónakosok véleményét. Csereklyei László, a környék csaknem hetven kishajó-tulajdonosát tömörítő egyesület vezetője a Kisalföldnek elmondta: a Mosoni-Duna városi szakaszán valóban indokolt a hullámzáskeltés tiltása, ám az öt kilométeres korlátozással nem ért egyet. Annál is inkább, mivel még az evezős csónakok is sokszor akár tíz kilométeres sebességgel haladnak a folyón. Emellett az elnök szerint azért is értelmezhetetlen ez a szabályozás, mivel a vízi KRESZ-ben egyértelműen előírják, hogy a strandok területén – amennyiben nincs meg a szükséges oldaltávolság – a vízi járművek sebességét legfeljebb 5 kilométerre kell csökkenteni.

Csereklyei László hozzátette: minden nyáron újra felerősödik az ellentét a kishajó-tulajdonosok és az evezősök, illetve a vízparton lakók között. Valóban van néhány renitens motorcsónakos a folyón, ám emiatt még nem kellene általánosítani. Minden hajónak van lajstromszáma, ez alapján feljelentést lehet tenni, ha valaki szabálytalanságot tapasztal. Az elnök emiatt is örül a gyakori rendőri jelenlétnek a Mosoni-Dunán.

A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság járőrei a komáromi vízi rendészeti őrs munkatársaival közösen ezen a nyáron is rendszeresen ellenőrzik majd a folyón közlekedőket. Dr. Csokán Csaba alezredes, kapitányságvezető örül annak, hogy ha lassan is, de mára kézzelfogható közelségbe került a táblák kihelyezése. Így mindenki számára egyértelművé válnak a vízi közlekedés szabályai, a rendőrség pedig mindent megtesz azok betartatása érdekében.

Olvasóink írták

 • 6. juhi 2010. június 20. 10:39
  „Pancser igenis mindenhez ért. Ő az illetékes elvtárs úr változata.”
 • 5. pancser 2010. június 18. 17:31
  „Ez a szőke nős vicc nagyon jól esett. Szánalmas a kakasok dolgába beavatkozni, egy rendes kakas nem hagyja tyúkját....... . Igaz láttunk már olyat is aki a párját rózsaszín öltönybe bújtatta, ilyenkor nem tudja az ember, hogy ki kukorékol otthon. Ha a tyúk az nagy bajt jelent!”
 • 4. RickCartman 2010. június 18. 17:29
  „ugyanúgy magasról tesznek majd a motorcsónakosok a táblára, mint minden másra; ellenőrzés, büntetés úgysem lesz - az ötlet jó,de a kivitelezés lehetetlen”
 • 3. cicuka 2010. június 18. 16:27
  „Te meg pancser okosabb vagy mint bárki más!Azért vagy pancser.....:)”
 • 2. pancser 2010. június 18. 12:01
  „Egy volt szadeszes, hajaj okosabb mint azok akik a táblákról döntenek!”
 • 1. LovasKároly 2010. június 15. 21:27
  „Miért kellett ezt a cikket embargó alá helyezni
  http://www.kisalfold.hu/embargo/a_motorcsonakosok_csak_a_hullamkeltest_tiltanak/2163402/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pocsolyák közt is piac a piac

Csütörtöktől ideiglenes helyén, egyelőre tócsák között az Iskola utcában működik a mosoni piac,… Tovább olvasom